consiouz logo blauw bm donker

Ashwagandha supplementen; voordelen en gebruik

Ashwagandha supplementen; voordelen en gebruik

Ashwagandha, een kruid dat al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, staat bekend om haar veelzijdige voordelen voor zowel lichaam als geest. Van stressverlichting tot het bevorderen van een gezonde slaap, deze adaptogene plant heeft de aandacht getrokken vanwege zijn potentieel om het algehele welzijn te verbeteren. In dit artikel vertellen we meer over werking en toepassingen van dit kruid, waardoor je een dieper inzicht krijgt in dit natuurlijke wondermiddel.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) is een groenblijvende struik die groeit in India, het Midden-Oosten en delen van Afrika. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. Al honderden jaren gebruiken mensen de wortels en oranjerode vruchten van ashwagandha voor medicinale doeleinden. Het kruid wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd.

De naam “ashwagandha” beschrijft de geur van zijn wortel, wat “als een paard” betekent. Ashwa betekent namelijk paard. 

Dit kruid wordt als een algemeen tonicum gebruikt om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen. Sommigen beweren ook dat het kruid gunstig kan zijn voor bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en angst.

Meer onderzoek is nodig; tot op heden zijn veelbelovende studies naar de gezondheidsvoordelen van ashwagandha vooral bij dieren uitgevoerd.

Waar wordt ashwagandha voor gebruikt

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde. Dit is een van ’s werelds oudste medische systemen en een van India’s gezondheidszorgsystemen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha beschouwd als een Rasayana. Dit betekent dat het helpt om de jeugd te behouden, zowel mentaal als fysiek.

Er zijn aanwijzingen dat het kruid neuroprotectieve (hersenbeschermende) en ontstekingsremmende effecten kan hebben. Ontsteking ligt ten grondslag aan veel gezondheidsproblemen en het verminderen van ontstekingen kan het lichaam beschermen tegen verschillende aandoeningen.

Mensen gebruiken ashwagandha bijvoorbeeld om het volgende te behandelen:

  • spanning
  • stress
  • ongerustheid
  • vermoeidheid
  • pijn
  • huid condities
  • suikerziekte
  • artritis
  • epilepsie

 

 

Verschillende behandelingen maken gebruik van verschillende delen van de plant, inclusief de bladeren, zaden en vruchten. Het Ashwagandha kSM-66 kruid wint aan populariteit in het Westen. Tegenwoordig kun je dit kruid kopen als supplement, ook in Nederland.

Wetenschappelijke studies hebben gesuggereerd dat het effect van Ashwagandha gunstig kan zijn voor een aantal aandoeningen. Dat gezegd hebbende, weten onderzoekers niet veel over hoe het kruid reageert in het menselijk lichaam. 

De meeste studies tot nu toe hebben gebruikgemaakt van dier- of celmodellen, wat betekent dat wetenschappers niet weten of dezelfde resultaten bij mensen zullen optreden. Er zijn dan ook nog geen hard wetenschappelijk onderbouwde toepassingen voor Ashwagandha

Voordelen van Aswagandha

Aswagandha is nieuw, maar toch zijn er al onderzoeken die laten zien dat het suppleren van dit kruid voordelen met zich meebrengt. 

Stress en angst:

Ashwagandha toont kalmerende effecten op angst vergelijkbaar met lorazepam, een angstmedicatie. Mensen die dagelijks 240 mg ashwagandha innamen, vertoonden verminderde stressniveaus en cortisolspiegels in vergelijking met een placebo. Hoewel veelbelovend, is meer onderzoek nodig voordat het als angstbehandeling wordt aanbevolen.

Artritis:

Ashwagandha werkt als pijnstiller en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek suggereert dat het nuttig kan zijn bij de behandeling van reumatoïde artritis, zoals aangetoond in een klein onderzoek uit 2015 met 125 deelnemers met gewrichtspijn.

Een gezond hart:

Ashwagandha wordt gebruikt voor hartgezondheid, inclusief het verlagen van hoge bloeddruk en cholesterol. Een studie uit 2015 suggereert dat het cardiorespiratoir uithoudingsvermogen kan verbeteren, maar meer onderzoek is nodig om deze voordelen te bevestigen.

Alzheimer behandeling:

Onderzoeken tonen aan dat dit kruid het hersenfunctieverlies bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer kan vertragen. In dierstudies lijkt het bescherming te bieden in de vroege ziektestadia.

Kanker:

Enkele veelbelovende studies wijzen erop dat ashwagandha de celgroei bij bepaalde kankervormen kan stoppen, waaronder het verminderen van longtumoren in dierstudies. Meer onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Hoe gebruik ik Ashwagandha het beste?

De dosering van Ashwagandha en de manier waarop mensen het gebruiken, hangt af van de aandoening die ze hopen te behandelen. Er is geen standaarddosering op basis van moderne klinische onderzoeken.

Verschillende onderzoeken hebben verschillende doseringen gebruikt. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van 250 – 600 mg per dag stress kan verminderen. Andere studies hebben veel hogere doseringen gebruikt.

Capsuledoseringen bevatten vaak tussen de 250 en 1500 mg Ashwagandha-extract. Het kruid komt in de vorm van een capsule, poeder en vloeibaar extract.

In sommige gevallen kan het nemen van hoge doses onaangename bijwerkingen veroorzaken. Het is het beste om met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te praten over veiligheid en dosering voordat u nieuwe kruidensupplementen gebruikt, waaronder Ashwagandha. Je kunt ook ons om hulp vragen door te mailen naar info@consiouz.nl.

Bijwerkingen

Mensen kunnen Ashwagandha meestal verdragen in kleine tot middelgrote doses. Er zijn echter niet genoeg lange termijn studies geweest om de mogelijke bijwerkingen volledig te onderzoeken.

Het nemen van te grote hoeveelheden kan leiden tot spijsverteringsproblemen, diarree, misselijkheid en braken. Dit kan komen door irritatie van het darmslijmvlies.

Is Ashwaganda gevaarlijk?

Zwangere vrouwen moeten Ashwagandha vermijden, aangezien het foetale schade en vroegtijdige bevalling kan veroorzaken. Ayurvedische kruiden, worden niet gereguleerd door de Europese Voedsel en Warenautoriteit, wat kan leiden tot verontreinigingen zoals zware metalen. Kwaliteitscontrole is cruciaal bij het kopen van kruidenproducten.

Bij Consiouz bestel je ontspannende supplementen die je helpen aan een betere nachrust, waarin onder andere ashwagandha verwerkt is. Wil jij het ook eens proberen? Bestel direct onze 5-dagen verpakking!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email