consiouz logo blauw bm donker

Valeriaan, het geheim voor een betere slaap?

Valeriaan, het geheim voor een betere slaap?

Op zoek naar een natuurlijke oplossing voor slaapproblemen? Misschien heb je al gehoord van valeriaan, een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Maar hoe effectief is valeriaan echt als slaapmiddel? In dit artikel gaan we dieper in op valeriaan en slapen. 

We onderzoeken de wetenschap achter valeriaan, de mogelijke voordelen ervan voor slaap, en hoe je het veilig kunt gebruiken. Ontdek of valeriaan een goede keuze is voor jouw slaapbehoeften en hoe je het kunt integreren in je slaaproutine voor een rustgevende nacht.

Valeriaan

Wat is valeriaan?

Valeriaan, ook wel Valeriana officinalis genoemd, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijk supplement om angst te verminderen, stress te verlichten en slaapproblemen te behandelen. Valeriaan wordt verondersteld een kalmerend effect te hebben en kan helpen om de slaap te verbeteren door ontspanning te bevorderen. Het kruid wordt vaak gebruikt in de vorm van thee, tincturen, capsules of tabletten. Hoewel de exacte werking van valeriaan nog niet volledig begrepen is, wordt het wereldwijd gebruikt als een populair natuurlijk middel voor het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaap.

Welk effect heeft valeriaan op slaap

De precieze werking van valeriaan is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld verschillende werkingsmechanismen te hebben die bijdragen aan zijn kalmerende effecten:

  • GABA-activiteit: Valeriaan kan de activiteit van gamma-aminoboterzuur (GABA) verhogen, een neurotransmitter in de hersenen die bekend staat om zijn kalmerende en ontspannende effecten. Verhoogde GABA-activiteit kan helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen, wat op zijn beurt de slaap kan bevorderen.
  • Remming van de afbraak van GABA: Valeriaan kan ook de afbraak van GABA in de hersenen remmen, waardoor de niveaus van deze kalmerende neurotransmitter worden verhoogd en ontspanning bevorderd.
  • Serotonine- en noradrenaline-regulatie: Valeriaan kan ook invloed hebben op de niveaus van neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline, die betrokken zijn bij stemming en slaap-waak regulatie. Door deze neurotransmitters te reguleren, kan valeriaan helpen om de stemming te verbeteren en de slaap te bevorderen.

Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig zijn opgehelderd, suggereren verschillende onderzoeken dat valeriaan effectief kan zijn voor het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaap bij sommige mensen.

Onderzoeken over valeriaan en slapen

In een gecontroleerde studie onder 27 jonge volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd met slaapproblemen, meldden 24 mensen een verbeterde slaap en 12 van hen meldden “perfecte slaap” na inname van 400 mg valeriaanwortel.

Slow-wave-slaap, ook wel diepe slaap genoemd, is belangrijk voor het herstellen en opladen van je lichaam. Het bereiken van deze slaapfase zorgt ervoor dat je goed uitgerust en energiek wakker wordt. Een studie bij volwassenen met slapeloosheid wees uit dat een enkele dosis valeriaan hen in staat stelde 36% sneller in de diepe slaap te komen. Bovendien nam de tijd die ze in een diepe slaap doorbrachten toe gedurende de 14 dagen dat ze valeriaan slikten.

 

Valeriaan kan mensen met slapeloosheid helpen, vooral na het stoppen met benzodiazepines. Onderzoek toont aan dat het de slaapkwaliteit verbetert na twee weken behandeling. Kinderen met slaapproblemen kunnen er ook baat bij hebben. Hoewel valeriaan veilig is, is er debat over de effectiviteit ervan in vergelijking met andere natuurlijke slaapmiddelen. Combinaties van ingrediënten kunnen mogelijk beter werken dan valeriaan alleen.

Bijwerkingen van valeriaan

Valeriaan is over het algemeen veilig voor de meeste mensen en heeft geen nadelige effecten op DNA of verstoring van kankertherapie veroorzaakt. Het lijkt ook geen invloed te hebben op mentale of fysieke prestaties bij juist gebruik. Studies hebben geen problemen met afhankelijkheid of ontwenningsverschijnselen aangetoond bij regelmatig gebruik of bij stopzetting. 

Hoewel bijwerkingen zeldzaam zijn, kunnen hoofdpijn, maagpijn en duizeligheid voorkomen, evenals paradoxale slapeloosheid, hoewel dit zeldzaam is. Mensen met leveraandoeningen of andere ernstige medische aandoeningen moeten hun arts raadplegen voordat ze valeriaan gebruiken. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan drie jaar wordt geadviseerd valeriaan alleen onder medisch toezicht te gebruiken vanwege mogelijke risico’s die niet zijn getest in deze groepen.

Gebruik en dosering valeriaan bij slechte nachtrust

Valeriaan geeft de beste resultaten wanneer het zoals voorgeschreven wordt ingenomen. Een dosis van 400-500 mg valeriaanwortel 30 minuten tot twee uur voor het slapengaan wordt aanbevolen voor een betere slaapkwaliteit zonder de volgende ochtend slaperigheid te ervaren. 

Een alternatief voor capsules is om thee te zetten met 2 à 3 gram gedroogde valeriaanwortel, gedoopt in heet water gedurende 10 à 15 minuten. Regelmatig gebruik gedurende minstens twee weken, gevolgd door nog twee tot vier weken, wordt aanbevolen voor optimale effectiviteit. Wees voorzichtig bij activiteiten die alertheid vereisen, omdat valeriaan slaperigheid kan veroorzaken.

Beter slapen met Consiouz

Wil jij gebruik maken van een natuurlijk slaapsupplementen waar GABA en valeriaan in verwerkt zitten? Probeer Consiouz! Onze natuurlijke supplementen zijn gevuld met ingrediënten die een bewezen positief effect op je nachtrust hebben. Wil jij het zelf proberen? Bestel onze 5-dagen verpakking.
Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email