consiouz logo blauw bm donker

Helpt een 5-HTP supplement om beter te slapen?

Helpt een 5-HTP supplement om beter te slapen?

5-HTP, vroeger hoorde je hier niemand over, maar de laatste tijd zie je het overal terugkomen. Dit supplement kan je los kopen of vind je soms samen met andere ingrediënten in een supplement. In deze blog leggen we uit wat 5-HTP is, welke voordelen het heeft en hoe het werkt.

Wat is 5-HTP?

5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en is een stof die natuurlijk in ons lichaam voorkomt. We verkrijgen het namelijk via verschillende voedingsmiddelen binnen dankzij het aminozuur l-tryptofaan. 

Dit aminozuur wordt vervolgens afgebroken naar 5-HTP en andere stoffen. Toch krijgen de meeste mensen deze stof niet voldoende binnen via hun voeding, en zouden ze baat kunnen hebben bij het nemen van een 5-HTP supplement. 

5-HTP-supplementen worden soms gebruikt als voedingssupplement voor aandoeningen gerelateerd aan lage serotonine spiegels, zoals depressie, angst en slapeloosheid. 

Voedingsmiddelen met veel tryptofaan zijn:

 • Sojabonen
 • Parmezaanse kaas
 • Sesamzaad
 • Varkensvlees
 • Kalkoen
 • Kip
 • Rundvlees
 • Zalm

Wat doet 5-HTP?

Als de l-tryptofaan eenmaal via de voeding binnen is, wordt het in de lever afgebroken en omgezet naar 5-HTP. In de bloedbaan begeeft het zich naar de hersenen, waar het reeds wordt omgezet in serotonine. Serotonine kan dan weer worden omgezet naar andere hormonen, zoals melatonine.

5-HTP is dus een voorloper van serotonine en melatonine. Twee enorm belangrijke hormonen. Serotonine staat bekend als het gelukshormoon, en melatonine als het slaaphormoon. Wat veel mensen niet weten is dat deze 2 hormonen een soort inverse relatie met elkaar hebben. In het begin van de nacht en ’s nachts is melatonine vaak het hoogst, en serotonine het laagst. Wanneer je wakker wordt is je melatonineniveau gedaald en is juist serotonine het hoogst.

Je weet nu dus dat 5-HTP wordt omgezet naar serotonine en melatonine. Bij tekorten aan serotonine kun je een waslijst aan problemen ervaren. Met name:

 • Depressie
 • Meer angstige gevoelens en stress. 
 • Slaapproblemen
 • Vreetbuien
 • Stemmingswisselingen
 • Eetlust verminderen

Wat is het effect van 5-HTP op je slaap?

5-HTP zorgt ervoor dat je gedurende de nacht hogere niveaus van melatonine hebt en helpt je daarbij om ongestoord door alle slaapfases heen te komen.

Veel mensen halen niet voldoende, kwalitatieve slaap om in de ochtend echt uitgerust wakker te worden. Ze worden regelmatig wakker of slapen over het algemeen licht. De kans is dan groot dat je niet alle slaapfases doorloopt waardoor je niet uitgerust wakker wordt.

Het nemen van 5-HTP kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en leiden tot intensere dromen. Dit komt door de waarschijnlijk diepere slaap en beter gereguleerde slaapcycli dankzij melatonine. Het is echter geen snelle oplossing voor slaapproblemen. Een goede avondroutine, dag-nachtritme en voldoende slaapuren zijn belangrijker dan alleen 5-HTP-suppletie. Focus eerst op deze stappen voor een betere nachtrust, voordat je overweegt supplementen te nemen.

Hoe moet ik 5-HTP suppleren?

Het supplement wordt vaak gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse boom Griffonia simplicifolia. Een typische dosis bestaat vaak uit 300-500 mg. Het maakt verder niet uit of je dit in een keer doet of in kleinere dosis. 5-HTP wordt ook vaak gepakt als een middel om eetlust te verminderen. In dat geval kan je het samen met een maaltijd pakken.

Voor wie is dit supplement niet geschikt?

Hoewel 5-HTP gunstig kan zijn voor diepere slaap, zijn er ook mogelijke nadelen. Het wordt sterk afgeraden voor mensen die andere medicijnen gebruiken die invloed hebben op de serotoninegehaltes, zoals antidepressiva, vanwege het risico op het “serotoninesyndroom”. Dit kan leiden tot gevaarlijke symptomen zoals snel veranderende bloeddruk, hartslag, mentale instabiliteit en in sommige gevallen zelfs coma. 

Andere mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, spijsverteringsproblemen en seksuele dysfunctie. Voor operaties moet het enkele weken voorafgaand aan de ingreep worden vermeden vanwege mogelijke interacties met verdovingen. Ook wordt het afgeraden bij mensen met het Downsyndroom, omdat het gebruik ervan kan leiden tot beroertes. Bij twijfel is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen.

5-HTP en MDMA

MDMA is een veel gebruikte drug die veel invloed heeft op je serotonine. Het geluk wat mensen ervaren tijdens het gebruik van MDMA komt met name door de gigantische afgifte van serotonine en dopamine. Na het gebruik van MDMA zal de serotoninevoorraad dus flink uitgeput zijn. Veel mensen denken dat dit dan op te lossen is door van tevoren of na het gebruik van MDMA 5-HTP te suppleren. 

Aangezien 5-HTP de serotonine levels omhoog brengt en MDMA ook, kan dit wederom tot serotonine syndroom leiden, en dit wil je koste wat het kost vermijden. Probeer dus nooit te kort voor of na het gebruik van MDMA, 5-HTP te suppleren, aangezien dit erg gevaarlijk kan zijn. Houd hier minstens 24 uur tussen om ervoor te zorgen dat je geen nare bijwerkingen ervaart.

Alternatieven voor 5-HTP?

Nu vraag je je misschien af of er ook alternatieven zijn voor het suppleren van 5-HTP. Er zijn een paar dingen die je kunt overwegen.

Wanneer je het 5-HTP wil nemen voor het verbeteren van je nachtrust, kun je ook overwegen om melatonine direct te suppleren, aangezien dit hetzelfde effect heeft. Daarnaast zijn er ook supplementen zoals Valeriaan extract, Magnesium taurinaat, L-theanine en GABA die kalmerend werken en voor een kwalitatief goede nachtrust zorgen.

De Good Night Caps van Consiouz bevatten al deze mooie ingrediënten. We hebben deze voor je samengevoegd in één handige portie, zodat jij beter kunt slapen en ’s ochtends weer energiek wakker wordt. Bestel ze direct in onze webshop!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email