consiouz logo blauw bm donker

Magnesium voor het slapen

Magnesium voor het slapen

Ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing voor een goede nachtrust? Overweeg dan magnesium. Dit mineraal staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit. In dit artikel duiken we dieper in op de rol van magnesium als slaapmiddel. We verkennen de wetenschap achter magnesiumsupplementen, hoe ze kunnen helpen om rustgevender te worden voor het slapengaan, en welke andere voordelen ze kunnen bieden voor je algehele gezondheid. 

Ontdek hoe magnesium een natuurlijke en effectieve aanvulling kan zijn op je slaaproutine, en leer hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken voor een betere nachtrust.

magnesium slapen

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor tal van biologische processen in het menselijk lichaam. Het speelt een cruciale rol bij het handhaven van een goede gezondheid, waaronder het ondersteunen van de functie van spieren en zenuwen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van een gezond hart en het ondersteunen van het immuunsysteem. Magnesium wordt vaak gevonden in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten, zaden en volle granen, en het kan ook worden ingenomen als supplement om eventuele tekorten aan te vullen.

De rol van magnesium in het lichaam

Magnesium reguleert maar liefst 325 processen in ons lichaam. De belangrijkste functie van magnesium is de productie, het transport en de opslag van onze energie. Magnesium is dus een mineraal die zorg draagt voor de elektrische geleiding in ons neurologisch systeem. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat ons hartritme, onze bloeddruk en de prikkeloverdracht tussen spieren op een goede manier blijft functioneren. 

Daarnaast is magnesium essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, wat zorgt voor groei en ontwikkeling. Naast dit alles zorgt magnesium ervoor dat ons immuunsysteem goed blijft functioneren. Niet voor niets dat men in China magnesium ‘De vonk van het leven’ noemt. Het is een van de meest essentiële levensbehoeftes naast zuurstof en water.

Magnesium voor het slapen

Magnesium staat bekend om zijn vermogen om de slaap te bevorderen vanwege de rol die het speelt in verschillende biochemische processen in het lichaam. Ten eerste kan magnesium helpen bij het reguleren van neurotransmitters, zoals GABA, die betrokken zijn bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het bevorderen van ontspanning.

Bovendien kan magnesium de productie van het slaaphormoon melatonine stimuleren, wat essentieel is voor het reguleren van het slaap-waakritme. Daarnaast heeft magnesium ook invloed op de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van rust en herstel in het lichaam. Kortom, door deze verschillende mechanismen kan magnesium helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en een diepere, meer rustgevende slaap te bevorderen.

Slapeloosheid door magnesiumtekort

Een van de symptomen van een magnesiumtekort kan slapeloosheid zijn. Niet voor niets dus dat wij dit verwerkt hebben in de Goodnight caps®. Magnesium is namelijk van belang voor een goed werkende pijnappelklier. Dit kleine orgaan maakt melatonine aan. Melatonine regelt ons slaap- en waakritme en zorgt dat ook andere hormonen aangemaakt worden, zodat je lekker kunt slapen. 

Magnesium zorgt ook voor de ontkalking van de pijnappelklier. Aangetoond is dat de ziekte van Alzheimer ontstaat door onder andere de verkalking van de pijnappelklier. Toch goed dus om voldoende magnesium in je lichaam te hebben ;). 

Niet iedereen kent het hormoon cortisol. Cortisol is een stresshormoon wat ervoor zorgt dat onze geest en ons lichaam actief blijft. Magnesium helpt op zijn beurt weer met de afname hiervan, maar ook nachtmerries ontstaan vaak door een tekort aan magnesium.

Als ons cortisolgehalte te hoog ligt, kunnen wij ons moeilijk ontspannen en is het gevolg dat we meer angst en spanning ervaren. 

Wat is Magnesium Tauraat?

Magnesium is te vinden in vele vormen, sommige zijn beter opneembaar door ons lichaam dan anderen. Dit wordt ook wel ‘bio beschikbaarheid’ genoemd. Vaak zien we dat losse magnesium supplementen een lage bio beschikbaarheid hebben. Ons lichaam neemt deze minder goed op en daardoor krijgen we niet de resultaten die we mogen verwachten van het suppleren.In onze samenstelling hebben wij gebruik gemaakt van magnesium tauraat. Dit is een hoge biologische beschikbare en organisch gebonden vorm van magnesium. Andere soorten zijn minder biologisch beschikbaar en worden dan ook veel minder goed opgenomen door ons lichaam. Om ons product een optimale werking te geven kiezen wij dus voor deze variant, niet geheel onbelangrijk!

Conclusie: Is magnesium dus een wondermiddel om beter te slapen?

Magnesium blijkt een van de belangrijkste stoffen te zijn die ons lichaam nodig heeft om onze vitale functies te reguleren en beter te slapen.
Een magnesiumtekort kan voor ernstige langdurige problemen zorgen, zowel geestelijk als fysiek. 

Omdat de meeste mensen niet genoeg magnesium uit hun voeding binnenkrijgen, is het aan te raden om magnesium te suppleren in een hoge bio-beschikbare vorm. De Goodnight caps bevatten magnesium tauraat Ata-mg. Dit is een van de magnesium soorten met een goede kwaliteit en hoge bio-beschikbaarheid. Het is dan ook aan te raden om naast een gevarieerde voeding, gebruik te maken van magnesium supplementen. Het nemen van de Goodnight caps® zorgt ervoor dat het magnesiumgehalte op peil blijft. Hierdoor zul je ook weer lekker kunnen slapen. De Goodnight caps bestel je hier.

Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere slaaptips voor jou