consiouz logo blauw bm donker

Temazepam voor het slapen: Een goed idee of niet?

Temazepam voor het slapen: Een goed idee of niet?

Is temazepam nemen voor het slapen een goed idee of niet? Wat is temazepam precies en wat kunnen de bijwerkingen zijn? In deze blog lees je er alles over, of het geschikt is voor jou en wat de alternatieven zijn.

Wat is temazepam?

Temazepam is de naam van de werkzame stof in de pil en valt onder de benzodiazepines. In 2015 gebruikte ongeveer 1 op de 10 Nederlanders een benzodiazepine, waaronder dus temazepam. (Stichting Farmaceutische Kengetallen, 2016). Het wordt regelmatig voorgeschreven bij slapeloosheid. Het zou rustgevend werken, je gedachtes stil leggen, en angstgevoelens verminderen. Daarom wordt het ook regelmatig voorgeschreven bij ernstige onrustigheid of bijvoorbeeld psychoses. Je kunt deze medicatie aanschaffen onder verschillende merknamen waaronder Normison, Tenox of Resotril. Het zou dus moeten helpen met name tijdens de inslaapperiode aangezien mensen tijdens deze periode vaak piekeren.

De enige manier hoe je aan deze middelen kan komen is via een recept. Het wordt dus ten strengste afgeraden om het via een andere methode te verkrijgen, aangezien dit illegaal is en je dus niet precies weet wat je thuisgestuurd krijgt.

Net als alle andere benzodiazepines (slaapmedicatie), zou temazepam ook enkel als noodoplossing gezien moeten worden. Het is geen duurzame oplossing voor je slaapproblemen en met deze instelling in het achterhoofd zou het ook gebruikt moeten worden. Aan het einde van deze blog bieden wij je alternatieven en weet je wat je wel kan doen om langdurig en duurzaam jouw slaap te kunnen verbeteren.

Bijwerkingen slaapmedicatie

Net zoals alle andere vormen van benzodiazepines en medicatie over het algemeen, kan het gebruik bijwerkingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn aangezien het zeker wat risico’s met zich mee kan brengen en er een duidelijke afweging moet worden gemaakt. Hieronder lees je de meest voorkomende bijwerkingen.

Regelmatig (30 op de 100 mensen)

Slaperigheid sufheid en vermoeidheid gedurende de dag. Wanneer je dus bijvoorbeeld een meeting hebt of lang moet rijden kan dit ernstig onwenselijk zijn. Zorg er dus voor dat je eerst jouw reactie goed in kaart brengt zodat je niet voor verrassingen staat.

Soms (10 op de 100 mensen)

 • Verminderde coördinatie. Dit kan samengaan met de slaperigheid en sufheid die vaker als bijwerking voorkomt. Let er dus op dat je weet wat je bijwerkingen zijn voordat je bijvoorbeeld deelneemt aan het verkeer. Ook kan dit er voor zorgen dat je vaker valt, wat voor oudere mensen zeer problematisch zou kunnen zijn.
 • Zwakke spieren en krachteloosheid
 • Wazig zicht
 • Verminderd cognitief vermogen, verminderde concentratie
 • Afvlakking van emoties. Aangezien het je gedachten stillegt zullen naast de angst en spanning die je ervaart ook positieve emoties afgevlakt worden.

Zeldzaam (1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Meer of minder eetlust. Dit kan dus ook voor onbewuste fluctuaties in gewicht zorgen
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid, verstopping en diarree

Zeer zeldzaam

 • Toename in het aantal nachtmerries
 • Onrustige gevoelens. Precies het tegenovergestelde waarvoor je temazepam zou pakken. In dit geval zou een alternatief of een andere dosering met een arts overlegt moeten worden
 • Toename van depressieve gevoelens.
 • Waanideeën en hallucinaties
 • Geheugenverlies

Misschien wel de belangrijkste bijwerking van het medicijn is hoe afhankelijk je er van kunt worden. Daarom raden wij wederom ook sterk aan om temazepam echt als een noodmiddel te zien en niet als een quick fix wat al je slaapproblemen weg zou toveren. Na 2 weken regelmatig gebruik is de kans op afhankelijk worden groot en wordt ook alsmaar groter wanneer je voor langere perioden gebruikt. Het is voor veel mensen erg makkelijk om er aan verslaafd te raken. 5% van de gebruikers ontwikkelt een stoornis in het gebruik van benzodiazepines, en dat is met recept en onder begeleiding (De Graaf et al., 2010).

Symptomen van afhankelijkheid zijn met name:

 • Het wordt vaker gepakt of gedurende een langere tijdperiode dan oorspronkelijk de bedoeling was
 • Je spendeert veel van je tijd om er van het gebruik te herstellen en het wordt niet beter.
 • Wanneer je niet onder de effecten van temazepam bent, voel je een neiging om het weer te gebruiken.
 • Wanneer meer nodig is om hetzelfde gewenste effect te krijgen. Je bouwt namelijk tolerantie op.
 • Je ervaart verminderde prestaties thuis, op werk of op school door de drug maar je wil het blijven gebruiken.

Het kan zelfs zo ver gaan dat je fysiek afhankelijk wordt van de drug. Dit wil zeggen dat je niet zomaar kan stoppen wanneer je langdurig temazepam gebruikt hebt en nu afhankelijk bent. Het afstappen van de medicatie zou dan ook onder professionele begeleiding gedaan moeten worden, aangezien je er psychoses, epileptische aanvallen of zelfs aan zou kunnen sterven wanneer je opeens zou stoppen.

Om deze vele mogelijke bijwerkingen en complicaties raden wij naast het gebruik van deze medicatie ook aan om een plan te hebben die er op natuurlijke wijze voor gaat zorgen dat je betere slaap gaat ervaren. Deze medicatie is en blijft enkel een pleisteroplossing. Wil je meer lezen over hoe je sneller in slaap kan vallen? Lees dan onze blog.

Temazepam en andere slaapmedicatie/drugs

Wij raden sterk aan om in overleg met een arts te bepalen welke andere drugs en medicatie wel of niet zou kunnen samen met het gebruik van temazepam. Voor veel mensen wordt het drinken van alcohol erg gevaarlijk aangezien de slaapmedicatie een interactie kan hebben met alcohol. Je kan bijvoorbeeld veel sterker reageren op alcoholische dranken waardoor je je normale grens snel overschrijdt. Daarnaast kan het gebruik van alcohol de bijwerkingen die je al ervaart van temazepam versterken.

Vaak kunnen bijwerkingen van verschillende medicatie elkaar versterken wanneer deze samen worden gebruikt. Dit is ook het geval bij temazepam. Het kan bijvoorbeeld er voor zorgen dat je nog minder cognitief vermogen ervaart, wanneer je ook andere medicatie gebruikt die er voor zorgt dat je cognitief vermogen verlaagd wordt. Vaak wordt dit echter in het overleg met een arts vastgesteld en staat vaak op de bijsluiter aangegeven met welke andere middelen beter niet gecombineerd kan worden.

Alternatieven voor slaappillen

Er zitten dus veel haken en ogen bij het gebruik van temazepam en zou dus echt alleen overwogen moeten worden als noodoplossing wanneer alle andere middelen uitgeput zijn. Bij veel mensen is dit echter niet zo. Er zijn namelijk veel veilige en natuurlijke alternatieven die je kunnen helpen bij het beter in slaap vallen in de avond. Dit zijn met name:

 • GABA. Dit is een supplement wat de signalen in je hoofd remt en de mate van opwinding verminderd.
 • L- theanine. Een veel onderzocht supplement wat bewezen ontspanningsvoordelen heeft. Het heeft ook een samenhangende werking samen met GABA wat voor nog betere slaapkwaliteit geeft.
 • Magnesium acetyl taurinaat ontspant je lichaam.
 • Melatonine is het slaaphormoon wat van nature in de avond wordt aangemaakt om je slaperig te maken. Dit kan ook gesuppleerd worden. Dit verkort ook de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen.
 • Valeriaanwortel-extract helpt met je slaapritme reguleren en met je slaapkwaliteit verbeteren
  Je zal bij het gebruik van deze supplementen al een grote verbetering hebben in je slaap zonder alle potentiële nare bijwerkingen. Al deze natuurlijke en wetenschappelijk bewezen supplementen om slaap te verbeteren zijn verkrijgbaar in onze Good Night Caps. Je bestelt ze hier.

Conclusie

Het gebruik van temazepam zou onder de begeleiding van een arts moeten gebeuren, met een duidelijk plan om op de lange termijn en op natuurlijke wijze de slaap te verbeteren. Ook kunnen de bijwerkingen per individu sterk verschillen, wat soms het gebruik onpraktisch maakt.

Wij raden dus eerst aan om alle andere methoden van slaapverbetering te proberen en uit te putten voordat er überhaupt over het overstappen op dit medicijn wordt nagedacht, aangezien het geen lange termijn oplossing is. Met onze blogs en de Good Night Caps ben je al een heel eind op weg naar een betere nachtrust. Probeer het zelf.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email