consiouz logo blauw bm donker

L-theanine: werking, voordelen en hulp bij een betere slaap

L-theanine: werking, voordelen en hulp bij een betere slaap

l-theanine

 

L-theanine; voor vele nog een onbekend stof die veel terug komt in thee, maar volgends onderzoek is l-theanine wel een interessant supplement om te nemen. In deze blog ga ik je meer vertellen over L-theanine, de voordelen er van en of het helpt bij een betere slaap.

Wat is L-theanine?

L-theanine, is een aminozuur dat het meest voorkomt in theebladeren en in kleine hoeveelheden in Bay Bolete-paddenstoelen. Het is te vinden in zowel groene als zwarte thee. Daarbij is deze natuurlijke stof bij veel drogisterijen ook verkrijgbaar in pil- of tabletvorm.

Onderzoek wijst uit dat L-theanine ontspanning bevordert zonder slaperigheid. Veel mensen nemen L-theanine om stress te verminderen en tot rust te komen.

Voordat je het zelf uitprobeert, moet je meer te weten komen over de mogelijke gezondheidsvoordelen en de mogelijke risico’s of complicaties die het nemen ervan met zich mee kan brengen. 

Voordelen van het gebruiken van L-theanine

L-theanine staat er vooral om bekend mensen te helpen ontspannen en heeft vele andere potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder:

Angst en stressverlichting

Een warme kop thee kan iedereen helpen zich meer op zijn gemak te voelen, maar onderzoek suggereert dat dit het meest gunstig is voor mensen die te maken hebben met hoge niveaus van angst.

Vijf gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met in totaal 104 deelnemers vonden dat L-theanine stress en angst verminderde bij mensen die in stressvolle situaties verkeerden.

Een andere studie wees uit dat het de ontspanning verhoogde zonder slaperigheid en een verlaagde hartslag in rust te veroorzaken.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry was gericht op mensen met schizofrenie of schizoaffectieve stoornis. Onderzoekers ontdekten dat L-theanine angst verminderde en de symptomen verbeterde.

Gebruik van L-tehanine kan zorgen voor een verhoogde focus

In combinatie met cafeïne kan L-theanine de focus en aandacht helpen vergroten.

Een onderzoek uit 2013 wees uit dat gematigde niveaus van L-theanine en cafeïne (ongeveer 97 mg en 40 mg) een groep jongvolwassenen hielpen om zich beter te concentreren tijdens veeleisende taken.

De deelnemers aan het onderzoek voelden zich over het algemeen ook alerter en minder moe. Volgens een ander onderzoek zijn deze effecten al binnen 30 minuten voelbaar.

Betere immuniteit

Sommige onderzoeken suggereren dat L-theanine de functie van het immuunsysteem van het lichaam kan verbeteren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Beverages ontdekte dat L-theanine de incidentie van infecties van de bovenste luchtwegen zou kunnen helpen verminderen.

Een andere studie wees uit dat L-theanine de ontsteking in het darmkanaal kan helpen verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en uit te breiden.

Tumor- en kankerbehandeling

De auteurs van een studie uit 2011 suggereren dat L-theanine in de Bay Bolete-paddenstoel samenwerkt om de effectiviteit van bepaalde chemotherapie-medicijnen te verbeteren. Vanwege deze veelbelovende bevindingen verwachten dezelfde biotechnologieonderzoekers dat L-theanine ook kan helpen bij het verbeteren van het vermogen van chemotherapie om kanker te bestrijden.

Hoewel er geen definitief bewijs is om aan te tonen dat thee kanker voorkomt, suggereren een aantal onderzoeken dat mensen die regelmatig thee drinken, minder kans op kanker hebben.

Onderzoekers van een onderzoek in China ontdekten dat vrouwen met de diagnose eierstokkanker die minstens één kopje groene thee per dag dronken, langer leefden dan degenen die dat niet deden.

Een andere studie die naar theedrinkers keek in vergelijking met niet-drinkers, ontdekte dat degenen die thee dronken 37 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van alvleesklierkanker.

Een goede verhouding van de bloeddruk

L-theanine kan gunstig zijn voor mensen die een verhoogde bloeddruk ervaren in stressvolle situaties.

Een onderzoek uit 2012 observeerde mensen die normaal gesproken een hogere bloeddruk ervoeren na bepaalde mentale taken.

Ze ontdekten dat L-theanine hielp deze bloeddrukstijging in die groepen onder controle te houden. In dezelfde studie merkten de onderzoekers op dat cafeïne een vergelijkbaar maar minder gunstig effect had.

L-theanine verbeterd de slaapkwaliteit

Sommige onderzoeken wijzen erop dat L-theanine gunstig kan zijn voor een goede nachtrust. Onderzoekers in één studie ontdekten dat doses van 250 mg en 400 mg L-theanine de slaap bij dieren en mensen aanzienlijk verbeterden.

Ook werd aangetoond dat 200 mg L-theanine de hartslag in rust verlaagt, wat wijst op het vermogen om ontspanning te bevorderen.

L-theanine kan jongens met de diagnose Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) ook helpen om beter te slapen.

In een studie uit 2011 werd gekeken naar de effecten van L-theanine op 98 jongens van 8 tot 12 jaar. Een gerandomiseerde groep kreeg tweemaal daags twee kauwtabletten van 100 mg L-theanine. De andere groep kreeg placebo-pillen. Na zes weken bleek de groep die L-theanine slikte een langere, rustiger slaap te hebben gehad. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig voordat kan worden bewezen dat het veilig en effectief is, vooral voor kinderen.

Uit ander onderzoek bleek dat L-theanine de slaapkwaliteit verbeterde bij mensen met de diagnose schizofrenie.

Sinusitis verlichting

Als je last hebt van sinusitis, kan een kopje thee je helpen om wat verlichting te vinden. Murray Grossan, MD, auteur van The Whole Body Approach to Allergy and Sinus Health en oprichter van het Grossan Sinus & Health Institute, merkt op dat L-theanine de beweging van de trilharen in de neus kan stimuleren.

Cilia zijn de haarachtige lokken die helpen bij het opruimen van slijm dat door een infectie kan worden aangetast.

“Bij sinusziekte pulseren de trilharen van de neus niet langer om oud slijm uit de neus en sinussen te verwijderen” – Murray Grossan

In plaats daarvan wordt het slijm dik, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Wanneer de thee wordt toegevoegd, versnellen de trilharen, wordt het slijm dunner en is genezing onderweg.

L-theanine, de risico’s en de bijwerkingen

Er zijn geen bevestigde of directe bijwerkingen van het gebruik van L-theanine. Over het algemeen is het veilig om het voedingssupplement te nemen en thee te drinken die L-theanine bevat.

Maar hoewel sommige onderzoeken veelbelovende resultaten laten zien over de bewonderenswaardige eigenschappen van L-theanine, kunnen theeën die aminozuren bevatten andere ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen met ziekten zoals kanker.

Net als bij het drinken van te veel koffie en andere cafeïnehoudende dranken, kan het drinken van grote hoeveelheden cafeïnehoudende thee ook problemen veroorzaken, zoals:

  • misselijkheid
  • maagklachten
  • prikkelbaarheid.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten dus ook de hoeveelheid thee die ze drinken beperken om te veel cafeïne inname tegen te gaan. Het is het beste om als zwangere vrouw je arts te vragen wat voor jou veilig is. Hetzelfde advies geldt ook voor kinderen. 

Niet de voedingsstof l-theanine is dus hetgeen dat schade kan aanbrengen door het drinken van bepaalde theesoorten, maar dat is de cafeïne die ook in de thee te vinden is wel. Het puur nemen van L-theanine is dus niet schadelijk. 

De juiste dosering voor het nemen van L-theanine

Omdat er geen conclusie is definieërd, is een preciese dosisaanbeveling voor L-theanine niet bekend. Er zijn geen meldingen van overdosering of bijwerkingen van het gebruik van L-theanine. Ook is het drinken van thee over het algemeen veilig. Zoals het bovenstaande onderzoek beschrijft is 100mg L-theanine al genoeg om voordelen op de slaapkwaliteit en het ontspannen van je lichaam te realiseren.

Gezien de veiligheid en mogelijke voordelen die deze voedingsstof je biedt, zou je L-theanine eens kunnen proberen als je problemen ervaart met slapen of stress. Het kan slaap, humeur en het vermogen om met stress om te gaan namelijk significant verbeteren. 

Zoek je een betrouwbaar supplement met de juiste dosis van l-theanine om je slaap te bevorderen?

Bestel dan onze Good Night Caps hier. Dit supplement bevat onder andere 100mg L-theanine, wat genoeg is om je stress te verlagen en je slaapkwaliteit te verbeteren. In combinatie met de andere werkzame stoffen in dit supplement, zal je het effect van l-theanine op je dag en nacht nog beter kunnen opmerken. Slaap is uiteraard belangrijk om goed te kunnen herstellen van je dag. Hierdoor zul je overdag fitter zijn en meer resultaat behalen, in elke factor van jouw leven.

 

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email