consiouz logo blauw bm donker

De zin en onzin van slaaptabletten

De zin en onzin van slaaptabletten

Slaaptabletten hebben duidelijk aantoonbare bijwerkingen. Deze variëren per medicatie, maar ze kunnen onder meer duizeligheid, hoofdpijn, gastro-intestinale problemen, langdurige slaperigheid, allergische reacties, geheugenproblemen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten tijdens een gedeeltelijke slaap omvatten.

In dit artikel delen we je alle informatie over de zin en onzin van slaaptabletten, zodat jij de juiste keuze kunt maken als oplossing van je slaapproblemen.

Wat zijn slaaptabletten?

Slaaptabletten behandelen slapeloosheid door je slaperig en ontspannen te laten voelen. Slaapmiddelen, inclusief natuurlijke middelen zoals melatonine, kunnen bijwerkingen hebben.

Mensen met een slaapstoornis kunnen slaaptabletten nemen om hen te helpen in slaap te vallen. Slaapmedicijnen kunnen je ook helpen om in slaap te blijven als je de neiging hebt om midden in de nacht wakker te worden.

Er zijn verschillende soorten slaappillen. Elk werkt anders. Sommige slaapmiddelen veroorzaken slaperigheid, terwijl andere het deel van de hersenen dat je alert houdt het zwijgen oplegt. 

Dit zijn de bekendste slaaptabletten:

 • Doxepin (Silenor)
 • Estazolam
 • Eszopiclone (Lunesta)
 • Ramelteon (Rozerem)
 • Temazepam (Restoril)
 • Triazolam (Halcion)
 • Zaleplon (Sonata)
 • Zolpidem (Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist)Suvorexant (Belsomra)

 

Nu je weet wat de bekendste slaaptabletten zijn, is het ook belangrijk om te weten dat deze tabletten vaak verslavend zijn. Je kunt dan na een tijdje alleen nog maar slapen mét tabletten en niet meer zonder. De slaaptabletten die erom bekend staan dat ze je afhankelijk maken, zijn: Estazolam, Eszopiclone, Temazepam, Triazolam, Zaleplon, Zolpidem en Suvorexant.

Bijwerkingen van slaaptabletten

Medicatie gaat gepaard met bijwerkingen. De voorgeschreven bijwerkingen van slaappillen zijn bijwerkingen zoals:

 • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd, wat kan leiden tot vallen
 • Hoofdpijn
 • Maagdarmklachten, zoals diarree en misselijkheid
 • Langdurige slaperigheid, vooral bij medicijnen die je helpen in slaap te blijven
 • Ernstige allergische reactie
 • Een verminderd reactievermogen wanneer je wakker bent. 
 • Geheugen- en prestatieproblemen overdag
 • Antidepressiva met een verdovend effect

 

Soms worden geneesmiddelen die depressie behandelen, slapeloosheid verlichten. Mits ze in lagere doses worden ingenomen. Hoewel deze middelen veel worden gebruikt, zijn ze niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor slapeloosheid.

Wanneer slapeloosheid secundair is aan depressie of angst, kunnen antidepressiva beide aandoeningen tegelijkertijd verbeteren.

Sommige gezondheidsproblemen – bijvoorbeeld nieraandoeningen, lage bloeddruk, hartritmestoornissen of een geschiedenis van epileptische aanvallen – kunnen je mogelijkheden beperken. Ook kunnen geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare slaapmiddelen een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen.

Het nemen van bepaalde voorgeschreven slaappillen kan leiden tot drugsmisbruik of drugsverslaving, dus het is belangrijk om het advies van je arts op te volgen.

Werken slaaptabletten?

Studies tonen aan dat slaappillen niet nuttig zijn om een goede nachtrust te bevorderen. De meeste mensen die slaapmiddelen slikken, vallen acht tot twintig minuten sneller in slaap dan mensen zonder medicijnen. Gemiddeld krijg je een extra 35 minuten slaap. Dat klinkt misschien lekker, maar naar verloop van tijd neemt de werking af. 

Over het algemeen moeten slaapmiddelen dan ook voor kortdurend gebruik zijn. Ze zijn vooral nuttig wanneer een stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een scheiding of een sterfgeval in de familie, je wakker houdt.

Slaapproblemen komen vaker voor naarmate je ouder wordt. Ongeveer een op de drie ouderen gebruikt een slaapmedicijn.

Conclusie: Gaat een slaappil je van je slaapproblemen af helpen?

Medicatie om slapeloosheid te behandelen is niet zo belangrijk als het behandelen van de onderliggende aandoening. Veel ziektes zoals kanker worden in verband gebracht met slapeloosheid. Slaapstoornissen kunnen ook worden beschouwd als symptomen van onderliggende mentale en fysieke aandoeningen.

Onbehandelde slaapstoornissen kunnen leiden tot aandoeningen als obesitas, diabetes, hartziekten en beroertes. Maar ook het langdurig nemen van slaapmedicatie zorgt voor een verhoogd risico op overlijden. Slaapmedicatie wordt in verband gebracht met een bijna viervoudig verhoogd overlijdensrisico.

PS. Let op! De slaapsupplementen van Consiouz, zijn geen slaapmedicatie! Onze supplementen zijn effectief en vullen stoffen aan die jij nodig hebt om beter te slapen. Zie het dan ook als een extra duwtje in de rug om sneller in slaap te vallen en/of dieper te slapen. Klik hier om alle supplementen te bekijken.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email