consiouz logo blauw bm donker

Lorazepam voor het slapen? Niet doen!

Lorazepam voor het slapen? Niet doen!

Lorazepam (ook wel Ativan genoemd) is een bekend medicijn tegen slaapproblemen, alleen dit kun je niet zo maar kopen bij je favoriete drogisterij. En maar goed ook, aangezien de bijwerkingen groot kunnen zijn. Maar wat zijn precies de implicaties voor slaap en wanneer zou je het moeten gebruiken? In deze blog lees je alles over de effecten, bijwerkingen en of je Lorazepam zou moeten gebruiken voor het slapen.

Wat is lorazepam?

Lorazepam (ook wel Ativan genoemd) hoort bij een groep medicijnen die benzodiazepines genoemd worden. Deze groep medicijnen wordt vaak gebruikt om angst te behandelen en slaapproblemen die bij angststoornissen komen kijken. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor een operatie of een andere medische ingreep om je te helpen ontspannen.

Lorazepam is niet beschikbaar zonder recept. Je moet het dus eerst een recept krijgen van een dokter voordat je er legaal aan kunt komen.

Lorazepam zijn tabletten die je in kan nemen en na 20 tot 30 minuten beginnen te werken. Het effect duurt vervolgens 6 tot 8 uur. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zoals eerder genoemd bij angst, maar ook voor operaties of simpelweg voor de kalmerende effecten. Een van de meest veel voorkomende bijwerkingen zijn je slaperig voelen gedurende de dag wanneer je het de avond van tevoren hebt gepakt. Het wordt uiteraard sterk afgeraden om dan te gaan rijden, te fietsen of met gevaarlijke machines of gereedschap te werken.

Daarnaast wordt het ook niet aangeraden om het langer dan 4 weken te gebruiken aangezien alle medicijnen die tot de benzodiazepines behoren erg verslavend kunnen zijn. Net als bij alle andere benzodiazepines wordt het sterk afgeraden om het te mixen met alcohol, aangezien dit er voor kan zorgen dat je erg diep gaat slapen en je op deze manier in gevaar zou kunnen brengen.

Voor wie is lorazepam?

Lorazepam wordt doorgaans voorgeschreven aan volwassenen maar ook kinderen van 13 jaar en ouder. Voornamelijk bij angstklachten. Het is zeker niet voor iedereen geschikt. Voordat je overweegt om het te gebruiken is het belangrijk om te overwegen of het veilig is voor jou. Vraag je dokter wanneer:

  • Je een allergische reactie op een benzodiazepinen of ander medicijn hebt gehad in het verleden.
  • Je lever- of nierproblemen hebt.
  • Je Ademproblemen hebt
  • Je Myasthenia Gravis hebt. Dit is een spierziekte die voor zwakte in de spieren zorgt
  • Je slaapproblemen hebt zoals slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening die er voor zorgt dat je momenten hebt wanneer je stopt met ademen in de nacht.
  • Je depressie of depressieve gedachtes hebt of hebt gehad. Je diagnosticeert bent met een persoonlijkheidsstoornis.
  • Je regelmatig alcohol of andere drugs gebruikt en hier problemen of verslavingen mee hebt gehad.
  • Je arteriosclerosis hebt. Dit is een aandoening die je bloedsomloop aantast.
  • Je zwanger bent of probeert te worden. Ook wanneer je borstvoeding geeft.
  • Je een glaucoom hebt. Dit is een aandoening die de bloeddruk vergroot in het oog of beide ogen.
  • Wanneer je binnenkort een medische ingreep krijgt voor een operatie waarbij verdoving of andere medische middelen worden gebruikt.

Bijwerkingen van lorazepam

Net zoals alle andere medicijnen en met name de benzodiazepines kan lorazepam voor de nodige bijwerkingen zorgen. Veel mensen hebben weinig tot geen bijwerkingen, maar het is belangrijk om je in ieder geval bewust te zijn van alle bijwerkingen.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Deze bijwerkingen komen voor bij meer dan 1 op de 100 mensen. Wanneer je deze bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om te praten met je dokter.

Deze bijwerkingen zijn:

  • Slaperig of erg duf voelen gedurende de dag
  • Zwakte in de spieren
  • Problemen met coördinatie en het controleren van bewegingen

Serieuze bijwerkingen

Deze bijwerkingen zijn zeldzaam en komen slechts bij 1 op de 1000 mensen voor. Bij deze bijwerkingen is het belangrijk om meteen naar de dokter te gaan:

  • Je ademhalingen worden kort of erg langzaam
  • De huid of het witte gedeelte bij de ogen wordt geel. Dit kan een symptoom van nierproblemen zijn.
  • Je vindt het moeilijk om dingen te onthouden.
  • Je ziet of hoort dingen die er niet zijn (hallucinaties).
  • Je denkt dingen die niet waar zijn (waanideeën).
  • Je valt steeds om.
  • Je hebt ernstige stemmingswisselingen zoals te veel praten, te enthousiast voelen, een rusteloos of prikkelbaar of een toename in agressiviteit.
  • Ernstige allergische reacties zoals uitslag, moeite met ademhalingen, gezwollen lippen, tong of gezicht of een plotselinge toename in hartslagfrequentie.

Lange termijn bijwerkingen

Lorazepam wordt vrijwel altijd op de korte termijn voorgeschreven, aangezien het verschillende lange termijn bijwerkingen heeft. Lange termijn gebruik zou dus vermeden moeten worden aangezien het verschillende bijwerkingen met zich meebrengt, zoals: Afhankelijkheid.

Lorazepam is een drug die op gewoontes bouwt. Veel mensen pakken het namelijk voor het slapen om te kalmeren. Om deze reden kan lange termijn gebruik zorgen voor fysieke en psychologische afhankelijkheid. Wanneer er gestopt wordt met het gebruik kan dit voor ernstige rebound-effecten zorgen.

Rebound-effecten: Lange termijn gebruik voor slaap of angst kan net zo hard weer terugkaatsen. De angstgevoelens en slapeloosheid komen soms vaak net zo erg of zelfs erger terug. Wat de afhankelijkheid op de drug alleen maar vergroot. En het stoppen moeilijker maakt.

Lorazepam en slaap

Lorazepam moet dus zeker niet licht genomen worden en altijd in overleg met een dokter die een duidelijk plan voor je uitlegt met een duidelijk kader wanneer er gestopt gaat worden.

De angst remmende effecten kunnen zeker een positief effect hebben op slaap op de korte termijn. Aangezien de lange termijn effecten van het gebruik zo ernstig zijn blijft het vaak een korte termijn oplossing aangezien de symptomen net zo hard weer terug kunnen komen. Je lost er dus niet de oorzaak van het probleem mee op. Dit noemen we een “pleister oplossing”, aangezien je het probleem slechts bedekt en geen duurzame oplossing hebt. Zelfs studies laten zien dat lorazepam en benzodiazepines over het algemeen niet de eerste optie zouden moeten zijn wanneer er gekeken wordt naar oplossingen voor slapeloosheid.

Alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven die gebruikt kunnen worden in plaats van lorazepam. Wij raden echter een “bottom-up” methode aan. Dit wil zeggen dat er eerst wordt gekeken naar al de natuurlijke oplossingen die toegepast kunnen worden voordat er gekeken wordt naar medicatie. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Hoe is je slaap hygiëne?
  • Ga je altijd op dezelfde tijd naar bed en sta je op dezelfde tijd op?
  • Hoe is je slaapomgeving? Is het donker genoeg in je kamer?
  • Vermijd je blauw licht?
  • Heb je een duidelijke avondroutine voor jezelf waarin je technologie en schermen vermijdt?
  • Heb je je cafeïne-inname op orde door niet meer laat in de middag of in de avond cafeïne in te nemen?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen die er voor kunnen zorgen dat op de lange termijn je slaap beter zal worden. Ook zijn er supplementen die er voor zouden kunnen zorgen dat je angst minder wordt en waar je geen recept voor nodig hebt. Deze supplementen zijn:

  • GABA. Dit is een supplement wat de signalen in je hoofd remt en de mate van opwinding verminderd.
  • L- theanine. Een veel onderzocht supplement wat bewezen ontspanningsvoordelen heeft. Het heeft ook een samenhangende werking samen met GABA wat voor nog betere slaapkwaliteit geeft.
  • Magnesium acetyl taurinaat ontspant je lichaam.
  • Melatonine is het slaaphormoon wat van nature in de avond wordt aangemaakt om je slaperig te maken. Dit kan ook gesuppleerd worden. Dit verkort ook de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen.
  • Valeriaanwortel-extract helpt met je slaapritme reguleren en met je slaapkwaliteit verbeteren

Deze supplementen zouden eerst gebruikt moeten worden voordat überhaupt medicatie overwogen wordt. Deze combinatie van supplementen zijn verkrijgbaar in een wetenschappelijk bewezen dosering. Bestel hier de good night caps.

Is lorazepam schadelijk?

Lorazepam kan dus op de korte termijn gebruikt worden om problemen op te lossen. We raden het echter niet aan aangezien dit altijd slechts een tijdelijke oplossing blijft en je uiteindelijk toch moet gaan kijken naar een duurzame, blijvende oplossing of alternatieven voor het medicijn.

Wanneer je het toch gaat gebruiken doe dit dan in overleg met je dokter en zorg er voor dat je samen een duidelijk plan opstelt. Meer lezen over je slaap en hoe jij beter kan slapen? Check onze blogs!

Lorazepam (ook wel Ativan genoemd) is een bekend medicijn tegen slaapproblemen, alleen dit kan je niet zo maar kopen bij je favoriete drogisterij. En maar goed ook, aangezien de bijwerkingen groot kunnen zijn. Maar wat zijn precies de implicaties voor slaap en wanneer zou je het moeten gebruiken? In deze blog lees je alles over de effecten, bijwerkingen en of je Lorazepam zou moeten gebruiken voor het slapen.

Wanneer je het toch gaat gebruiken doe dit dan in overleg met je dokter en zorg er voor dat je samen een duidelijk plan opstelt. Meer lezen over je slaap en hoe jij beter kan slapen? Check onze blogs!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email