consiouz logo blauw bm donker

Slapen na het sporten – 5 tips!

Slapen na het sporten – 5 tips!

Lig jij ’s nachts vaak wakker na het sporten? Je bent zeker niet de enige. Dat sporten belangrijk is voor je lichaam en geest, dat weet je wel. Maar om overdag goed te kunnen functioneren is een goede nachtrust erg belangrijk. Veel sporters zeggen dat ze na een training moeilijk in slaap kunnen vallen waardoor ze de volgende dag vermoeid zijn. In dit artikel geven we je waardevolle tips zodat jij in de toekomst beter kunt slapen na het sporten.

Waarom slecht slapen na het sporten?

Veel mensen werken overdag en gaan in de avond lekker sporten. Helaas komt het regelmatig voor dat je na een intensieve training in de avond niet in slaap kunt vallen. Dit komt doordat je tijdens het sporten hoge levels van stresshormonen, adrenaline en cortisol in je lichaam hebt. Deze hormonen hebben een negatieve invloed op je nachtrust waardoor je niet in slaap kunt vallen.

Daarom is het belangrijk om 1.5 tot 2 uur tussen het sporten en het slapen te houden.Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar probeer er rekening mee te houden zodat je voldoende nachtrust hebt. Je kunt beter laat op de avond sporten, dan helemaal niet sporten. Sporten heeft ook veel positieve effecten op je nachtrust. 

De invloed van sporten op slaap

lichaamsbeweging kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en slaapproblemen verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop sporten de slaap beïnvloedt:

 • Diepere slaap: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het bereiken van diepere en meer herstellende slaapstadia.
 • Slaapduur: Sporten kan de totale slaaptijd verlengen, waardoor je meer kans hebt op voldoende rust.
 • Stressvermindering: Fysieke activiteit vermindert stresshormonen en bevordert de afgifte van endorfines, wat kan bijdragen aan een ontspannen geest voor het slapengaan.
 • Regulering van slaap-waakcyclus: Sporten kan helpen bij het stabiliseren van de slaap-waakcyclus, waardoor je op een consistente tijd in slaap valt en wakker wordt.
 • Verlichting van slaapstoornissen: Mensen met milde slaapstoornissen kunnen baat hebben bij regelmatige lichaamsbeweging als onderdeel van hun behandelplan.

Wat zijn de gevolgen van slecht slapen na het sporten?

Slecht slapen na het sporten heeft verschillende gevolgen. Dat komt omdat slaap echt essentieel is voor het herstel van ons lichaam. 

Hieronder som ik wat gevolgen van een slechte nachtrust voor je op:

 • Je hebt een mindere weerstand
 • Je gaat ongezonder eten
 • Je voelt je minder gelukkig
 • Je concentratie wordt minder
 • Je hebt een grotere kans op ongelukken
 • Je ziet minder

Kortom, er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om een goede nachtrust te hebben. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van weinig slaap en een slechte nachtrust. Ik zou zeggen, neem dit artikel eens door! 

5 tips om beter te kunnen slapen na het sporten

Kan jij alleen maar ’s avonds sporten en kun je niet slapen? Dan zul je echt een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. Als het mogelijk is om bijvoorbeeld in het weekend overdag te sporten, dan is het aan te raden om op die dag de zwaarste training van de week te doen. Hieronder geven we je 5 waardevolle tips zodat jij beter kunt slapen nadat je ’s avonds hebt gesport.

1. Drink voldoende water

Om een betere slaapkwaliteit te krijgen na het sporten is het belangrijk dat je overdag voldoende water drinkt. Drink ook tijdens het sporten voldoende water zodat je lichaam voldoende gehydrateerd is. Een goed gehydrateerd lichaam zorgt ervoor dat je beter kunt slapen.

2. Neem een warme douche of bad

De reden waarom een warme douche of bad werkt voordat je gaat slapen is simpelweg omdat het slaap bevorderend werkt. Het warme water maakt je bloedvaten wijder waardoor de doorbloeding beter is. Hierdoor kan je lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat je het beste 1 tot 2 uur voordat je gaat slapen kunt douchen. Je lichaam heeft dan nog voldoende tijd om af te koelen.

3. Drink geen cafeïne houdende drankjes

Cafeïne remt je slaaphormoon melatonine waardoor je moeilijker in slaap kunt vallen. Vooral de mensen die ’s avonds fitnessen willen nog wel eens Pre Workout nemen in de avond. Ik kan me voorstellen dat je daardoor lekkerder traint, maar er zit veel cafeïne in waardoor je niet meteen kunt slapen. Drink ook geen koffie of energy drankjes voordat je in de avond gaat sporten.

4. Ga na het sporten niet meteen naar bed

Als je intensief hebt gesport en je de volgende dag weer moet werken, is het verleidelijk om meteen naar bed te gaan. Zoals we in de vorige hoofdstukken hebben aangegeven, kun je dit beter niet doen. Na het sporten kun je er beter nog wat tijd tussen laten voordat jij je bed in duikt.

5. Sluit je training rustig af

Na een intensieve training in de avond is het belangrijk dat jij je training rustig afsluit. Doe bijvoorbeeld lichte stretch oefeningen. Hierdoor kom je lekker tot rust. Een andere vorm van ontspanning die je kan doen is mediteren. Lees hier meer over de voordelen van meditatie voor het slapen

Beter slapen met Consiouz

Wil jij sneller in slaap komen na het sporten? Consiouz heeft dé oplossing!  De formules van onze Good Night Caps en Dreamcaps  zijn uitvoerig getest en wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn supplementen zonder verslavende werking, die je afwisselend van elkaar kunt gebruiken. Bestel ze direct via onze webshop!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email