consiouz logo blauw bm donker

ADHD en niet kunnen slapen

ADHD en niet kunnen slapen

ADHD is een aandoening die steeds vaker voorkomt bij zowel kinderen als ouderen. Mensen die deze aandoening hebben, komen vaak moeilijk in slaap. In dit artikel duik ik dieper in op het verband tussen ADHD en niet kunnen slapen.

Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een term die wordt gebruikt om hyperactiviteit, onoplettendheid en/of impulsiviteit te beschrijven. Het is een veel voorkomende aandoening die begint in de kindertijd en kan aanhouden tot in de volwassenheid. Kinderen met ADHD hebben doorgaans moeite om stil te zitten, gefocust te blijven en/of hun gedrag en emoties te beheersen, wat kan leiden tot verminderde sociale vaardigheden, isolement, afhankelijkheid en slechte schoolprestaties. Om deze reden hebben kinderen met ADHD vaak speciale aandacht nodig van ouders, leerkrachten, schoolsystemen en professionals in de gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg om te slagen.

ADHD en niet kunnen slapen

ADHD is in verband gebracht met verschillende slaapproblemen. Een recente studie toonde bijvoorbeeld aan dat kinderen met ADHD overdag vaker slaperig zijn dan kinderen zonder ADHD. Een andere studie wees uit dat 50% van de kinderen met ADHD tekenen had van een verstoorde ademhaling door slaap, vergeleken met slechts 22% van de kinderen zonder ADHD.

Volgens de Sleep in peiling van NSF uit 2004 ervaart meer dan twee derde van de kinderen minstens een paar nachten per week één of meer slaapproblemen. Bij kinderen met ADHD kan slecht slapen (te weinig slaap of symptomen van slaapstoornissen) een grote invloed hebben op ADHD-symptomen. Een studie toonde zelfs aan dat het behandelen van slaapproblemen voldoende kan zijn om aandachts- en hyperactiviteitsproblemen voor sommige kinderen te elimineren.

Gevolg van slapeloosheid bij ADHD

Kinderen en volwassenen gedragen zich anders als gevolg van slaperigheid. Volwassenen worden meestal traag als ze moe zijn, terwijl kinderen de neiging hebben tot overcompensatie en versnelling. Om deze reden wordt slaapgebrek bij kinderen soms verward met ADHD. Kinderen kunnen ook humeurig, emotioneel, explosief en/of agressief zijn als gevolg van slaperigheid. In een onderzoek onder 2.463 kinderen van 6-15 jaar waren kinderen met slaapproblemen eerder onoplettend, hyperactief en impulsief en vertoonden ze oppositioneel gedrag.

Slaapproblemen komen ook vaak voor bij volwassenen met ADHD. In een onderzoek vergeleken onderzoekers volwassenen met narcolepsie, idiopathische hypersomnie en ADHD en werd een hoog percentage symptoom overlapping gevonden, wat de mogelijkheid suggereert van een verkeerde diagnose van ADHD bij volwassenen.

Volgens een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention is de prevalentie van ADHD 4-5%. Uit het rapport bleek ook dat ADHD veel vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes, maar dat de prevalentie onder volwassen mannen en vrouwen ongeveer gelijk is. De oorzaak van ADHD is niet bekend, maar deskundigen vermoeden dat het verband kan houden met anatomische afwijkingen in de hersenen, roken van de moeder gedurende de zwangerschap, blootstelling aan toxines en/of genetische factoren.

ADHD houdt verband met emotionele problemen, meer drugs- en alcoholmisbruik en slechte prestaties op school en het werk. Evenzo worden slaapproblemen geassocieerd met stemmingsstoornissen en intellectuele beperkingen. Het behandelen van slaapproblemen bij kinderen en volwassenen met ADHD kan de symptomen en kwaliteit van leven verbeteren.

Waarom hebben mensen met ADHD slaapproblemen?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaken van slaapstoornissen bij mensen met ADHD met een veelzeggende reeks standpunten. Artsen baseren hun reacties op de slaapproblemen van hun patiënten op hoe zij de oorzaak van de stoornissen interpreteren. Thomas Brown, Ph.D., langdurig onderzoeker op het gebied van ADHD, was één van de eersten die serieus aandacht schonk aan het probleem van slaap bij kinderen en adolescenten met ADHD. Hij ziet slaapstoornissen als indicatie voor problemen van opwinding en alertheid bij ADHD zelf.

1. Ontwikkelingsstoornis

Slaapproblemen bij ADHD lijken vooral te worden veroorzaakt door een verstoring in het vermogen om opwinding en alertheid te reguleren. Onderzoek wijst op een tweeledige aanpak voor behandeling, gericht op verbetering van slaaphygiëne en het onderdrukken van opwinding met kalmerende supplementen. 

Deze slaapstoornissen worden gezien als directe manifestaties van ADHD zelf, met rusteloosheid die optreedt wanneer mensen proberen in slaap te vallen. Onderzoekers zoeken nog naar verklaringen voor de ernstige beperkingen van het vermogen om wakker te worden bij ADHD, terwijl sommige patiënten betere slaap ervaren in natuurlijke omgevingen zoals kamperen.

2. Ontbreken van biologische klok

Een andere hypothese stelt dat het ontbreken van een nauwkeurige biologische klok de moeite verklaart dat veel mensen ADHD hebben om tijd te beoordelen. Ze ervaren tijd slechts als “nu” en “niet nu”, zonder tussenliggende perceptie. Dit gebrek aan tijdsbesef kan worden verklaard doordat hun interne klokken niet goed zijn afgestemd. Het begrijpen van tijd kan abstract zijn voor hen. Meer onderzoek is nodig om het verband tussen circadiaanse ritmes en ADHD te begrijpen.

De remedie voor slaapproblemen, ongeacht de uitleg van een arts, omvat meestal slaaphygiëne. Dit omvat diverse individuele voorkeuren, zoals absolute stilte of witte ruis, het al dan niet eten voor het slapengaan, en andere gewoonten die de slaap bevorderen. Hoewel deze voorwaarden sterk geïndividualiseerd zijn, zijn er enkele universele richtlijnen voor slaaphygiëne.

Regels voor een betere slaap hygiëne 

  1. Gebruik het bed alleen om te slapen of seks te hebben, niet als een plek om problemen aan te pakken of ruzie te maken.
  2. Zorg voor een vaste bedtijd en een bedtijdroutine en houd u er strikt aan.
  3. Vermijd dutjes gedurende de dag.

Aanvullende tips voor mensen met ADHD voor een beter slaappatroon

Mensen met ADHD zijn vaak ’s nachts op hun best, maar het is essentieel dat ze een redelijk stabiel slaapritme handhaven. Ondanks hun productiviteit op latere uren is voldoende slaap cruciaal voor energie en dagelijkse taken. Vermijd cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan, omdat cafeïne de slaappatroon kan verstoren en tot nachtelijke toiletbezoeken kan leiden. 

Behandelingsopties voor ADHD-gerelateerde slaapproblemen

Als iemand ’s nachts moeite heeft met rustig worden vanwege ADHD, kan medicatie uit de stimulerende klasse helpen. Het innemen van een dosis 45 minuten voor het slapengaan kan rustgevend werken en helpen om in slaap te vallen. Voor sommige mensen kan een dutje na het innemen van een tweede dosis van hun medicatie helpen om in slaap te vallen. Ongeveer twee derde van volwassenen met ADHD neemt regelmatig medicatie voor het slapengaan om te helpen bij het slapen.

Als iemand met ADHD moeite heeft met in slaap vallen, maar geen slaapstoornis heeft, kunnen medicijnen uit de stimulerende klasse niet altijd op lange termijn helpen. In dit geval kan het nemen van een natuurlijk slaapsupplement, zoals onze Good Night Caps, 45 tot 60 minuten voor het slapengaan een veilige optie zijn.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle slaapproblemen bij mensen met ADHD direct gerelateerd zijn aan ADHD zelf. Soms kan er een andere slaapstoornis aanwezig zijn naast ADHD, wat kan worden vastgesteld door een slaaponderzoek.

Over het algemeen vermijden de meeste professionals slaappillen vanwege het risico op verslaving en het gebrek aan echte verbetering van de slaapkwaliteit. Natuurlijke supplementen zoals Good Night Caps kunnen een niet-verslavende optie zijn met positieve effecten op de slaap. In onze webshop vind je natuurlijke supplementen, bestel onze 5-nachten verpakking om het zelf te proberen!

Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email