Lig jij nachtenlang te woelen, draaien en piekeren in bed? Pfff…Dat is zó vermoeiend en vervelend, dat je er vaak alleen maar vermoeider van wordt, maar slapen? Ho maar! In dit artikel delen we 7 waardevolle tips tegen slapeloosheid.
Symptomen van slapeloosheid
Slapeloosheid wordt ook wel insomnie genoemd en is een slaapstoornis waar veel mensen in Nederland last van hebben. Insomnie of slapeloosheid wil eigenlijk niets meer of minder zeggen dat je last hebt met in- en doorslapen. Medisch gezien spreken we over slapeloosheid als je hier minstens 3 keer per week last van hebt.
Drie verschillende vormen van insomnie
Insomnia komt over het algemeen voor in één van deze drie vormen of een combinatie hiervan.
- Moeite om in slaap te komen (je doet er langer dan 15-30 minuten over)
- Je wordt vaak wakker gedurende nacht
- Vroeg wakker en niet meer door kunnen slapen
Gevolgen van slapeloosheid
Je hebt het vast zelf wel eens ervaren, als je weinig slaapt begin je automatisch slechter aan je dag. Alles is al snel te veel en je concentratie is laag. Dit kan je prestaties op school of werk beïnvloeden omdat je weinig energie hebt. Wij hebben een aantal gevolgen van slapeloosheid voor je op een rijtje gezet.
Op korte termijn kan slapeloosheid de volgende gevolgen hebben:
- Vermoeidheid
- Snel geïrriteerd
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Neerslachtigheid
- Hoofdpijn
- Darmklachten
Op langere termijn kan slapeloosheid grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat je een hogere kans hebt op een depressie, overgewicht en suikerziekte.
Oorzaken van slapeloosheid
Heb jij slaapproblemen? Slaapproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Soms is een slechte nachtrust wel te verklaren, maar dit is zeker niet altijd het geval. In dit hoofdstuk geven we je 7 mogelijke oorzaken van slapeloosheid.
- Je ervaart stress.
- Je zit in een lastige situatie.
- De kamertemperatuur van je kamer ligt niet tussen de 16 en 21 graden.
- Te veel alcohol, cafeïne voordat je naar bed gaat.
- Een intensieve training laat op de avond.
- Je hebt geen goed slaapritme.
- Geluidoverlast.
7x slapeloosheid tips
1. Controleer je slaapomgeving
Voel jij je prettig in je slaapkamer? Zorg ervoor dat je slaapkamer voor rust zorgt. Leg je kleren netjes in je kast en laat geen vuile was in je slaapkamer slingeren. Lucht ook elke dag je kamer en zorg ervoor dat de slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 21 graden ligt.
2. Eet gezond
Kies in de avond voor een gezonde maaltijd in plaats van voor suiker en vet. Ongezonde maaltijden liggen zwaar op je maag waardoor je moeilijker kunt slapen.
3. Sport niet te laat in de avond
Hoe laat sport jij in de avond? Sport kan je helpen om in slaap te vallen. Maar een vermoeiende training te laat op de avond kan je nachtrust verstoren. Plan je training in de ochtend of middag. Mocht je alleen in de avond kunnen sporten, plan het dan zo in dat je 2 uur voordat je naar bed gaat klaar bent.
4. Neem een warme douche
Een warme douche of een lekker warm bad helpt je om sneller in slaap te vallen. Warm water zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden en dat je spieren ontspannen. Het is alleen niet de bedoeling dat je te heet doucht. Je stimuleert dan je bloedsomloop waardoor je weer sneller wakker wordt.
5. Vind een goed ritme
Probeer om elke dag hetzelfde ritme te hanteren. Eet op dezelfde tijden en ga op een vast tijdstip naar bed. Een avondritueel kan ook helpen, je lichaam weet dan dat het bijna bedtijd is. Luister bijvoorbeeld muziek of maak een rustgevende wandeling.
6. Vermijd blauw licht
Kijk jij nog even op je telefoon voordat je gaat slapen? Het is voor veel mensen moeilijk om hun telefoon weg te leggen. Nog snel even dat appje versturen of het nieuws lezen.
Telefoons, tv’s, tablets etc. produceren blauw licht en hebben een negatieve invloed op het hormoon melatonine. Blauw licht zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt en dat je slaapritme overhoop wordt gegooid. Probeer bijvoorbeeld eens om je telefoon in de woonkamer te laten liggen.
7. Stop je gedachten
Zorgen jouw gedachten ervoor dat je midden in de nacht wakker schrikt? Probeer jezelf af te leiden, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om je gedachtes op te schrijven in een boekje. Op deze manier kun je jouw gedachten aan de kant schuiven.
Beter slapen met Consiouz
Bij Consiouz kun je verschillende slaap supplementen kopen. De formules van onze Good Night Caps en Dreamcaps zijn uitvoerig getest en wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn supplementen zonder verslavende werking, die je afwisselend van elkaar kunt gebruiken. Bekijk ze nu in onze webshop!