consiouz logo blauw bm donker

Slaapkamer verduisteren tips en advies

Slaapkamer verduisteren tips en advies

Is jouw kamer donker genoeg? Het gedrag van de gemiddelde Nederlander met betrekking tot licht lijkt niet bepaald gericht op het verbeteren van de slaapkwaliteit. In deze blog lees je onze tips om je slaapkamer te verduisteren.

“Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 35% van de mensen geen gordijnen in de slaapkamer heeft. Van het overige deel dat wel gordijnen bezit, heeft slechts 40% gordijnen die de slaapkamer volledig verduisteren. Hiervan zegt 25% de gordijnen niet helemaal dicht te doen.”

Waarom slaapkamer verduisteren?

Het verduisteren van je slaapkamer heeft verschillende voordelen en kan bijdragen aan een betere nachtrust en algemeen comfort. Hier zijn enkele redenen waarom mensen hun slaapkamers verduisteren:

 • Betere slaapkwaliteit: Een verduisterde slaapkamer kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren doordat het licht van buitenaf wordt geblokkeerd. Dit kan helpen bij het in slaap vallen en bij het behoud van een diepere, meer ononderbroken slaap.
 • Reguleren van de biologische klok: Blootstelling aan natuurlijk licht in de ochtend kan je biologische klok helpen reguleren en je natuurlijke circadiane ritme ondersteunen. ’s Nachts verduisteren kan helpen om te voorkomen dat kunstlicht in de avond je biologische klok verstoort.
 • Privacy: Het verduisteren van je slaapkamer zorgt voor meer privacy, vooral als je op een locatie woont waar mensen gemakkelijk naar binnen kunnen kijken.
 • Voorkomen van ongewenst licht: Als je in een stedelijk gebied woont waar straatverlichting of verkeer de slaapkamer kan verlichten, kan het verduisteren van de kamer helpen om dit ongewenste licht buiten te houden.
 • Een comfortabele omgeving: Een verduisterde slaapkamer kan een aangenamere en ontspannen omgeving creëren om in te slapen of overdag te rusten, vooral als je overdag wilt slapen of last hebt van lichtgevoeligheid.
 • Energiebesparing: Het verduisteren van je slaapkamer kan helpen om de temperatuur in de zomer te reguleren en de warmte in de winter binnen te houden, waardoor je energierekeningen mogelijk worden verlaagd.

5 tips om je slaapkamer te verduisteren

We hebben 5 praktische tips opgesteld waarmee jij je slaapkamer kunt verduisteren. 

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat het goed donker wordt in je slaapkamer. De gordijnen zijn meestal gevoerd met een verduisterende stof die geen licht doorlaat. Hierdoor sluit je het daglicht buiten. Bovendien hebben ze een warmte- en geluidsisolerende werking. Je hebt gewone verduistergordijnen en verduisterende rolgordijnen.

Verduisterende rolgordijnen zijn efficiënter, ze bestaan uit een enkele laag zonwerende stof. Ze komen van boven tot onder het raamkozijn, hierdoor laten ze maar weinig licht door.

Rolluiken

Wil je het licht buiten al tegenhouden? Rolluiken werken zonwerend, isolerend en inbraakwerend. Het grote voordeel van rolluiken is dat je op ieder moment van de dag je slaapkamer volledig kan verduisteren. Rolluiken verduisteren 100%. Ideaal voor wie bijvoorbeeld in een ploegensysteem werkt en overdag moet slapen. Geluiden van buitenaf worden door rolluiken ook beter tegengehouden.

Zet al je blauw licht uit als je gaat slapen

Veel mensen denken er niet bij na, maar het is niet alleen belangrijk om ramen te verduisteren maar ook om lichtjes uit te zetten in je slaapkamer. Zorg ervoor dat je telefoon uit staat tijdens het slapen of zet hem op stille modus. Als je dit niet doet, kan je je telefoon ’s nachts oplichten door inkomende berichten.

Heb je een televisie op je slaapkamer dan is de kans groot dat je de tv op stand-by hebt staan ’s nachts. Vaak staat er een modem van een tv-aanbieder naast de televisie, dek dit licht af zodat het licht je slaap niet verstoord.

Conclusie: je kunt het beste al je apparatuur in je slaapkamer aansluiten op één stekkerdoos met schakelaar. Als je gaat slapen kun je met een druk op de knop alle spullen die licht uitstralen in één keer uitzetten.

Randje onder de deur

Bij sommige deuren is de ruimte tussen de deur en de drempel groot. Wanneer er iemand ’s nachts over de gang of overloop loopt, kan het licht aan gaan. In de zomer is het al vroeg licht waardoor het licht onder de deur hinderlijk kan zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte onder de deur bedekt is. Je kunt bijvoorbeeld een tochtstrip monteren aan de onderkant van de deur. Zo kun je de ruimte tussen de drempel en de deur verkleinen waardoor er minder licht naar binnen komt.

Slaapmasker opzetten

Als het lastig is om al het licht uit je slaapkamer te weren kun je ervoor kiezen om een slaapmasker op te zetten. Een slaapmasker zorgt ervoor dat het donker voor je ogen is, waardoor je lichaam meer melatonine kan aanmaken. Door een slaapmasker te gebruiken kun je sneller in slaap vallen.

Gebruik van een slaapmasker

Als jij denkt dat een slaapmasker goed bij je past, wil je natuurlijk wel het beste slaapmasker aanschaffen. Het is belangrijk om een kwalitatief goed slaapmasker te gebruiken. Een slaapmasker van slechte kwaliteit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Zoek je nog een kwalitatief slaapmasker? Deze kun je hier bestellen.

Pas je omgeving aan

Naast licht zijn er nog genoeg andere zaken die van invloed zijn op je slaap. Denk hierbij aan de temperatuur, het geluid, de lucht en het bed. Ga maar is naar je slaapkamer en ervaar hoe hij aanvoelt. Wat stoort je? Wat vind je fijn?

Checklist voor je slaapkamer

 • Zorg voor een aantrekkelijk bed (schoon, opgeruimd, frisse lakens, goed matras en kussens) en eventueel prettig zittende nachtkleding.
 • De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 21 °C. De temperatuur verschilt per persoon door het geslacht, gewicht en gebruikte bed textiel.
 • Een goed geventileerde slaapkamer is belangrijk. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ligt en zet je raam regelmatig open.
 • Vermijd onrust, verwijder de rommel uit je slaapkamer. Je slaapkamer is ook geen werkruimte of plaats om te eten.
 • Let op de geluiden van buitenaf. Word je wakker van je buren, blaffende honden of harde muziek? Probeer dan om je kamer beter te isoleren. Vloerbedekking dempt het geluid, neem dubbel glas of overweeg om rolluiken aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan praten met je buren zodat er rekening met je gehouden wordt.

We hopen dat je door deze tips meer inzicht hebt gekregen in het verduisteren van je slaapkamer. Heb je nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Beter slapen met Consiouz

Kom jij aan voldoende nachtrust toe? De slaap supplementen van Consiouz helpen je sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Ze zitten vol ingrediënten die een bewezen positief effect hebben op je nachtrust. Wil jij het eens proberen? Neem een kijkje in de webshop of bestel direct onze 5-dagen verpakking!

Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email