consiouz logo blauw bm donker

Wat zijn dromen?

Wat zijn dromen?

Dromen zijn een schitterend fenomeen, iedereen doet het! Naar dit fenomeen wordt veel onderzoek gedaan. Jij hebt je ook vast weleens afgevraagd of deze projecties iets betekenen. In dit artikel gaan we dieper in op de vragen; Wat zijn dromen? En betekenen ze ook iets? 

Wat zijn dromen?

Dat iedereen droomt, is wel duidelijk. Elk individu doet het in zijn of haar eigen stijl, waarbij het niet altijd even duidelijk is of de droom waar je inzit nu iets is wat we hebben meegemaakt of wat we verwachten dat gaat komen.

Simpel gezegd zijn het projecties van een film van je eigen gedachten. Omdat je hersenen ‘s nachts andere gebieden in werking stellen, wordt informatie omgekeerd verwerkt. We nemen dus geen informatie van onze omgeving waar, maar we ontvangen juist informatie van onze hersenen.

Je zou kunnen zeggen dat onze dromen hallucinaties zijn.

De reden dat we zo realistisch en tegelijkertijd raar dromen

Het visuele deel en het geheugen van ons brein zijn actief in onze slaap. Deze twee delen zorgen voor het realistische deel. De reden voor onze rare dromen, komt door het feit dat het zelfreflectie deel en de oordelende functie niet actief zijn.

Daarom wilde een kat met een mensenhoofd mijn eten klaar maken gisternacht…

Waarom droom ik?

De reden waarom we dromen is tot op de dag van vandaag niet bekend. Wel zijn er een hoop theorieën. We hebben de meest bekende (en meest waarschijnlijke) voor je onder elkaar gezet. 

Emoties en informatie verwerken

We verbeelden ‘s nachts vaak gebeurtenissen en dingen die we zelf meemaken, er wordt dus vaker gesteld dat het doel van onze nachtelijke projecties is om emoties en informatie te verwerken.

Dit gebeurt in de vierde fase van onze slaap: de REM-slaap. Als we dus voldoende REM-slaap gehad hebben, kunnen we beter omgaan met onze emoties en de informatie die wij voor onze kiezen krijgen. Je kan dus stellen dat de REM-slaap ontzettend belangrijk is voor onze mentale gesteldheid en het emotioneel herstel wat daarbij komt.

Langetermijngeheugen

We onderhouden tijdens onze dromen het langetermijngeheugen.Tijdens het dromen ruimen we ons geheugen op en bewaren we nuttige informatie in ons langetermijngeheugen.

Nieuwe ideeën en inzichten

Omdat onze hersenen in onze slaap anders werken, verdwijnt het rationele deel en kan je geen angst voelen. Om deze reden zijn onze dromen vaak vreemd of onlogisch. Echter, kan dit wel tot nieuwe verbanden leiden waardoor jouw denkpatroon overdag bijgestuurd wordt.

Leren omgaan met bedreigende situaties

Van nachtmerries wordt weleens gezegd dat deze onze vecht- of vluchtreacties trainen. Ze bereiden ons namelijk voor op noodsituaties in het echte leven. Om die reden schrikken we soms wakker als we een nachtmerrie ervaren. In die situaties reageert ons vecht- of vluchtsysteem dus sneller en komen we bij bewustzijn.

Dromen beïnvloeden 

Zou het je niet fantastisch lijken om je dromen te controleren? Zo zou er geen seconde verloren gaan en heb je zelfs ’s nachts met je ogen gesloten nog plezier.

Een leuk feitje: dit is mogelijk!

Lucid dreams

Deze techniek heet ‘lucid dream’. Tijdens lucid dreams weet je dat je aan het dromen bent en kun je situaties controleren. 

Hoe werkt het?

Lucid dreams bevinden zich in de REM-slaap. In het begin heb je nog niet door dat je droomt. Pas op het moment dat er iets geks gebeurt, bijvoorbeeld dat je kan vliegen, begint de “lucid dream”. Vanaf dat moment kan je je eigen droom besturen.

Dat houdt in dat er geen grenzen zijn! Je kan ervaringen op doen of lessen uit de droom halen die je overdag kunnen helpen. Zelfs nachtmerries kunnen onder controle gehouden worden.

Tips om lucid dreams te leren

Ja, je kan leren om lucide te dromen. Er zijn een aantal stappen die je in een langere periode moet doorlopen om dit te leren. Het vergt dus wat tijd en moeite, maar kan je overdag wel degelijk helpen.

Opschrijven

Schrijf je dromen direct op als je wakker wordt. Door ze meteen op te schrijven, helpt het je om ’s nachts bewuster te worden.

Kenmerken

Vervolgens is het belangrijk om je dromen te herkennen en analyseren. Zie jij overeenkomsten met de realiteit? 

Overdag lucide zijn

Vraag jezelf overdag af of je aan het dromen bent. Door dit te doen ga jij jezelf ‘s nachts automatisch afvragen of je daadwerkelijk droomt.

Denk aan de kenmerken

Ga vlak voordat je gaat slapen op de rand van je bed zitten en denk aan de kenmerken uit je dromen die je hebt gehad. Door aan die ene plek of persoon te denken voordat je gaat slapen is de kans groter dat je die weer tegenkomt. 

Spreek vervolgens met jezelf af dat als je in deze situatie komt, je ervan uitgaat dat je droomt. En zoals je nu weet, hoe sneller je erachter komt dat je droomt, hoe sneller en beter je controle krijgt over jouw eigen dromen en fantasieën.

Beteken onze dromen iets?

Zoals je nu weet worden je dromen gebouwd uit de dingen die je overdag meemaakt. Het is een bijzonder, maar vooral een belangrijk fenomeen in je leven. Je verwerkt, leert en analyseert tijdens je slaap, wat in je dagelijks leven van toepassing kan zijn.

Dromen vertellen je erg veel over je dagelijkse situaties. Ze kunnen je inzichten geven over hoe jij ergens tegenaan kijkt, welke personen bijvoorbeeld belangrijk zijn of welke locaties je verafschuwt.

Hoogleraar psychiatrie Milton Kramer, concludeerde uit zijn onderzoek dat niet de slaap, maar de dromen ons humeur kunnen bepalen. Wie of wat komen we tegenkomen in onze slaap is van grote invloed of we met het juiste of verkeerde been uit bed stappen.

Beter slapen met Consiouz

Kom jij aan voldoende nachtrust toe? De slaapsupplementen van Consiouz helpen je sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Ze zitten vol ingrediënten die een bewezen positief effect hebben op je nachtrust. Wil jij het eens proberen? Neem een kijkje in de webshop of bestel direct onze 5-dagen verpakking!

Slaapsupplementen

[activecampaign form=12 css=1]

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email