consiouz logo blauw bm donker

Het effect van slaapmeditatie op je nachtrust

Het effect van slaapmeditatie op je nachtrust

Wil je je nachtrust verbeteren? Overweeg dan eens om slaapmeditatie toe te voegen aan je routine. In dit artikel gaan we dieper in op het effect van slaapmeditatie op je nachtrust. Slaapmeditatie biedt een krachtige methode om de mentale rust te bevorderen en de focus te verleggen naar het hier en nu, wat essentieel is voor een goede nachtrust. We zullen onderzoeken hoe slaapmeditatie de breinactiviteit verlaagt, piekergedachten dempt en de hartslag en ademhaling kalmeert, waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt

Wat is slaapmeditatie?

Slaapmeditatie is een vorm van meditatie die gericht is op ontspanning en bewustwording vlak voor het slapengaan. Het verschilt niet veel van traditionele meditatie, waarbij je je bewust wordt van je lichaam en gedachten door middel van introspectie. Bij slaapmeditatie doe je dit liggend, vaak op de bank of in bed, kort voor het slapengaan. Een veelgebruikte techniek is de bodyscan, waarbij je bewust elk deel van je lichaam observeert zonder oordeel, wat helpt om je gedachten tot rust te brengen en ontspanning te bevorderen. Deze praktijk heeft gunstige effecten op onze nachtrust en kan een waardevolle toevoeging zijn aan onze slaaproutine.

Waarom is slaapmeditatie gunstig voor onze nachtrust?

Slaapmeditatie is gunstig voor onze nachtrust omdat het ons helpt om mentale rust te creëren en onze focus te verleggen naar het heden. Door bewust te zijn van onze omgeving en ons lichaam, dempen we piekergedachten en verlagen we de activiteit in onze hersenen. Dit draagt bij aan onze mentale hygiëne, zoals benadrukt door experts, en is net zo belangrijk als fysieke gezondheid. Slaapmeditatie leidt tot een geleidelijke verlaging van de hartslag en een rustigere ademhaling, wat ons helpt om rustiger te worden en sneller in slaap te vallen. Dit gunstige effect wordt ondersteund door technologische hulpmiddelen die slaapkwaliteit meten op basis van hartslag en ademhaling.

Filip Raes, gedragstherapeut en professor psychologie aan de KU Leuven benadrukt hierbij het belang van de zogenaamde ‘mentale hygiëne’. Hiermee doelt hij op het verzorgen van je mentale balans en het waarborgen van je mentale rust. Deze is minstens zo belangrijk als het bijhouden en verzorgen van het lichaam.

Hoe kan je aan slaapmeditatie doen?

Meditatie en ook slaapmeditatie groeien aan populariteit en hier speelt het internet uiteraard graag op in. Steeds meer mensen investeren in hun mentale gezondheid en gaan actief op zoek naar hun mentale balans. We merken dat (mentale) gezondheid in de breedste zin van het woord samenhangt met de kwaliteit van slaap, wat niet verrassend is natuurlijk. Tijdens periodes van onrust of disbalans, nemen piekergedachte de bovenhand. Dit heeft natuurlijk effect op onze nachtrust.

Afgelopen jaren zijn er een hele reeks van applicaties en functies gekomen die jou kunnen helpen bij een slaapmeditatie. We hebben een aantal van deze tools voor je op een rijtje gezet:

YouTube

Je kan het zo gek niet bedenken of YouTube heeft er een tutorial voor klaarstaan. YouTube heeft dan ook een heel breed aanbod betreft meditatie, slaapmeditatie en tips om je je nachtrust te bevorderen. Het voordeel van dit platform is dat het aanbod zodanig breed is dat iedereen zijn/haar tips kan delen. Met meer dan één miljoen abonnees zijn The Honest Guys onmisbaar in je meditatie begeleiding

Spotify

De streamingsdienst investeert ook meer in mentale gezondheid en slaapbevorderlijke playlists en podcast. Luister rustgevende muziek als achtergrond voor je meditatie of kies een podcasts die je verder kan begeleiden.

Slaapmeditatie apps

Met een aanbod van over 1.000 meditatie apps is het best lastig om te kiezen welke app je gaat kiezen. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? En vooral, wat is de meerwaarde die een bepaalde app voor jou heeft tijdens een slaapmeditatie?

De keuze is reuze, maar dat geeft ook keuzestress en laten we dit nu net willen vermijden. Slaapmeditatie heeft tenslotte als doel om rustig te worden en onze nachtrust te bevorderen dus daarom willen we stress voorkomen. Hierbij voor jou een overzicht van de beste (gratis) meditatie app van Nederland, die jou kan helpen met een slaapmeditatie en dus ook met een goede slaap:

Beste slaapmeditatie app van Nederland: Meditation Moments

Met meer dan 350.000 gebruikers is Meditation Moments de bekendste meditatieapp van Nederland en Belgie. Het onderscheid tussen Meditation Moments en andere bekende applicaties, is dat deze je (slaap)meditaties aanbiedt in het Nederlands. Het voordeel hiervan is dat je jezelf meer kan focussen op de meditatie, waarbij je bij andere apps wellicht mentaal iets meer inzet moet tonen omwille van de Engelse taal. Met rustgevende stem en muziek voor het slapen is de Meditation Moments app van Michael Pylarcyk de nummer 1 van Nederland.

Mediteren in eigen taal kan rustgevender zijn, dan wanneer je het in een taal doet die niet je moedertaal is. Wanneer je (onbewust) nog moet vertalen naar het Nederlands vanuit het Engels, kan je brein geactiveerd worden. En dit is natuurlijk wat je niet wilt voor het slapengaan. De vertaling is bij de Meditation Moments app dus niet meer nodig.

Je kan de app hier gratis uitproberen

Na het interviewen van meerdere (lange termijn) gebruikers van deze app kan geconcludeerd worden dat gebruikers meer innerlijke rust, geluk en betere slaapkwaliteit hebben gerealiseerd. Dit komt doordat de meditaties uit deze app de potentie hebben om de stressniveaus (cortisol) te verlagen en de aanmaak van het serotonine (gelukshormoon) en GABA (relaxerende neurotransmitter) in het lichaam te verhogen. De exacte oorzaak van dit effect is nog niet duidelijk. Het kan zowel de stem van Michael Pylarcyk zijn, maar ook de muziek of de gehele meditatie bij elkaar. Andere applicaties blijken dit gelukseffect minder te bewerkstelligen, doordat ze meer op mindfullness gericht zijn. Meditation Moments legt zijn focus dan ook op het voelen van dankbaarheid tijdens de meditatie. De andere applicaties doen dit niet. Dit kan een verschil in de hormoonbalans verklaren.

Verschillende meditatie thema’s

  • Start je dag – om de dag mee te beginnen.
  • Ontspanning – om elke dag mee te ontspannen.
  • Slaap lekker – om de dag in rust te eindigen.
  • Rust in je hoofd – als je behoefte hebt aan een momentje rust.
  • Inspiratie – als je behoefte hebt aan inzicht en inspiratie.
  • Visualisatie – geleide meditaties die je helpen visualiseren.
  • Kids – meditaties voor kinderen.
  • Korte breaks – voor een fijne pauze tussendoor.
  • Muziek – heerlijke en ontspannende (achtergrond)muziek
  •  

De app bevat meditaties van tussen de 3 en 45 minuten. Bij de meeste meditaties kun je kiezen tussen verschillende lengtes. Bij de meditatie ‘Dankbaarheid’ is het bijvoorbeeld mogelijk om 7, 10, 15 of 20 minuten te mediteren.

Naast de gratis proefversie kan je uitgebreid aan de slag met de Meditation Moments app voor maar 39 euro per jaar. De applicatie bevat meer dan 100 verschillende meditaties. Daarnaast krijg je er ook drie luisterboeken, zoals Master Your Mindset en Think and Grow Rich bij inbegrepen. Veel waarde voor een relatief kleine investering dus.

Hoe gebruik ik een slaapmeditatie app?

Een korte slaapmeditatie kan al wonderen verrichten en is helemaal niet moeilijk.

  1. Neem een comfortabele houding aan op een matje, kussentje, stoel of ga rustig liggen op je rug. Kies een houding die niet veel moeite kost en prettig is.
  2. Het kan voorkomen dat je tijdens deze meditatie in slaap valt. Als je mediteert om in slaap te komen is dit natuurlijk geen probleem.
  3. Zet de slaapmeditatie aan en kies het aantal minuten dat jij prettig vindt uit. Voor het beste resultaat kun je een koptelefoon gebruiken. Zo scherm jij jezelf geheel van de buitenwereld af en kun je niet gestoord worden door geluiden.
  4. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem 4 seconden in, 5 seconden uit. 4 seconden in, 5 seconden uit. Adem net iets langer uit dan in en vindt hier een ritme in.
  5. Komen er gedachten in je op? Observeer ze en laat ze los. Breng je aandacht vervolgens weer terug bij je ademhaling. Gedachten zijn net wolken, ze komen en ze gaan.
  6. Na een tijdje in de meditatie, zul je merken dat je steeds meer ontspannen wordt en tot rust komt. Het effect van de slaapmeditatie begint te werken.

Als slaapmeditatie het laatste gedeelte is van je slaaproutine, kun je na afloop van de meditatie ervoor kiezen om direct verder te gaan slapen.

Werkt meditatie niet? Probeer consiouz!

Werkt meditatie niet en ben je op zoek naar een betere oplossing? Probeer Consiouz! Onze slaapsupplementen bestaan uit ingrediënten die een bewezen, positief effect hebben op je nachtrust. Probeer het zelf en bestel direct onze 5 nachten verpakking of bezoek onze webshop.

Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email