consiouz logo blauw bm donker

Symptomen van een slaaptekort

Symptomen van een slaaptekort

Je herkent het vast wel na een paar dagen slecht geslapen te hebben; Je gaat gapen, hebt weinig zin om iets te doen, je ogen gaan prikken en je krijgt enorme wallen. Het zijn allemaal symptomen van een slaaptekort. 

Dit lijkt allemaal heel onschuldig, maar je lichaam vertelt je eigenlijk om actie te ondernemen. Ofja, actie… Om jezelf zo snel mogelijk naar bed te brengen! In deze blog vertellen we meer over de verschillende symptomen van een slaaptekort en hoe je een slaaptekort kunt voorkomen. 

Wanneer spreken we van een slaaptekort?

Medisch gezien wordt gesproken van een slaaptekort wanneer een persoon regelmatig niet genoeg slaap krijgt om aan de fysiologische en psychologische behoeften van het lichaam te voldoen, en dit slaapgebrek leidt tot negatieve effecten op de gezondheid en het functioneren. Er is geen strikte definitie van hoeveel slaap als “tekort” wordt beschouwd, omdat de slaapbehoeften van individuen kunnen variëren.

 

Over het algemeen wordt aangenomen dat volwassenen gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben voor optimale gezondheid en functioneren. Als iemand consequent minder dan dit aanhoudt en symptomen van slaapgebrek ervaart, kan dit als medisch relevant worden beschouwd.

7 symptomen van een slaaptekort

Gapen, wallen en prikkende ogen herken je vast wel als signalen van een tekort aan slaap. Maar wanneer je last hebt van een chronisch slaaptekort (en dus gedurende langere tijd slecht slaapt), geeft je lichaam niet meer de ‘normale’ signalen door. In dat geval zul je waarschijnlijk de volgende symptomen herkennen;

1. Praten met clichés

Iets wat niet direct opvalt, maar erg kenmerkend is voor vermoeidheid. Op het moment dat je tijdens alledaagse gesprekken terugvalt op uitspraken als ‘zo is het leven’ of ‘het is wat het is’, dan kan dit wijzen op slaaptekort. Studies hebben aangetoond dat als we moe zijn minder waarde hechten dan normaal. Het is vergelijkbaar met hoe we kunnen reageren als na een dronken nacht. Op die manier stoppen we weinig energie in een gesprek. We vertrouwen op zaken die we kennen, zoals clichés. Ook onduidelijk praten of moeite hebben met het vinden van de juiste woorden kan ook duiden op slaaptekort.

2. Humeurig zijn

Zit je normaal gesproken goed in je vel, maar schiet je na een slechte nacht bij het minste of geringste uit je slof? Daar is een reden voor. Kleine zaken die je eerst niet interesseerde, vind je bij slaaptekort opeens ontzettend irritant.

Uit een onderzoek van de “Universiteit van Californië” blijkt dat mensen die weinig slaap hebben gehad moeite hebben met het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Deelnemers van het onderzoek die weinig sliepen, begonnen meer mensen opeens als bedreigend te zien.

3. Sneller en vaker ziek zijn

Als je weinig slaapt, verslechtert je immuunsysteem. Je lichaam verzwakt en heeft meer moeite met het afweren van bacteriën. Dit verklaart ook dat je vaker verkouden bent na een goede nacht stappen. Het heeft niet alleen te maken met alle mensen die je tegen bent gekomen, maar vooral door het slaaptekort van die nacht.

Uit een onderzoek wat gepubliceerd is in “The Journal of Neuroscience” blijkt dat mensen die minder dan 5 uur per nacht slapen meer kans hebben op verkoudheid dan mensen die 6 uur per nacht slapen.

4. Vaker zin in ‘snacks’

Dit herken je wellicht wel na een avond goed doorhalen. Je hebt de volgende dag ongelofelijke trek en vooral zin in een vette hap. Het zou op slaaptekort kunnen duiden. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat je honger maar niet kan worden verzadigd.

Uit onderzoek blijkt dat korte slaapjes leiden tot een lager niveau van ‘leptine’ (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ‘ghreline’ (het hormoon dat je eetlust stimuleert). Klik hier om meer te leren over het effect van slaap op je eetgedrag.

5. Je wordt besluiteloos

Een slechte nachtrust zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de zogenoemde ‘prefrontale cortex’ (het gebied van je hersenen dat verantwoordelijk is voor kritisch denken).

In de ‘amygdala’ (die in verband staat met onze angstgevoelens) ontstaat juist hyperactiviteit, wat zorgt voor problemen met verschillende activiteiten, zoals het nemen van beslissingen.

6. Je libido daalt

Ben je écht moe, dan is er vaak maar één ding dat je wilt doen in bed en dat is slapen. Onze sexdrive is op dat moment ver te zoeken. Dat is ook wel te verklaren.

Bij mannen kan slaaptekort het testosteronniveau verlagen, waardoor de interesse in intimiteit en seksuele spanning vermindert.

7. Je krijgt last van een slechte huid

Word je wakker met puistjes op je gezicht? Maak je niet druk, dit is volkomen logisch. Het is een normale reactie van je huid als je slaap tekortkomt. Je huid kan namelijk slapper worden en kan uitgedroogd zijn als je weinig slaapt.

Het stresshormoon cortisol heeft hier een belangrijk aandeel in. Het hormoon speelt op bij mensen die gestrest zijn en een slaaptekort hebben. Op die momenten zorgt het voor een onrustig huidje.

Dit kan je doen om een slaaptekort te voorkomen

Vrijwel iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht of heeft zelfs al een langere tijd dat diegene niet aan zijn gewenste nachtrust komt. De kans is groot dat je een van bovenstaande vervelende symptomen tegenkomt. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Maar hoe?

Bepaal de oorzaak

Om een slaaptekort op te lossen, is het belangrijk dat je achterhaalt wat de oorzaak is. Als je de oorzaak niet weet en dus niet of verkeerd aanpakt, kan het slaaptekort aanhouden en zelfs erger worden. Is stress bijvoorbeeld de oorzaak van jouw tekort aan slaap, dan moet je werken aan het verminderen van de stress door bijvoorbeeld voor het slapengaan een goed boek te lezen of een uur sporten om je hoofd leeg te maken.

Zorg voor een goede slaaphygiëne

Het is belangrijk om te letten op een goede slaaphygiëne. Dit houdt in dat je aandacht moet besteden aan wat je slaap op een positieve manier beïnvloedt en de punten uit de weg gaan die je slaap negatief beïnvloeden.

Zo is een regelmatig slaappatroon van belang. Belangrijk hierbij is om op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Wijk je te veel af van dit slaappatroon, dan kan je biologische klok in de war raken.

Daarnaast is het verstandig om geen zware inspanningen te leveren kort voor het slapen gaan en om cafeïne of zware maaltijden ’s avonds te vermijden. Denk er ook aan om in een donkere en stille kamer te slapen.

Besef dat dit de basis is voor het voorkomen en oplossen van slaapproblemen.

Over deze tips hebben wij uitgebreide informatie in voorgaande artikelen geschreven. Lees dit eens rustig door om jouw slaapprobleem te voorkomen of op te lossen.

Werken deze tips niet?

Neem dan gerust contact met ons op om een vrijblijvende call met een van onze slaapexperts in te plannen of bestel de Goodnight- en Dreamcaps in onze webshop. Deze slaapsupplementen helpen je om beter door te slapen en sneller in slaap te vallen. Proberen? Bestel direct onze 5-dagen verpakking!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email