consiouz logo blauw bm donker

Effect van slaap op je immuunsysteem

Effect van slaap op je immuunsysteem

Dat goed slapen belangrijk is voor je immuunsysteem, wordt nog wel eens onderschat. Bij het woord immuunsysteem denken veel mensen al snel aan diëten en vitamine. Maar slecht slapen beïnvloed je immuunsysteem wel degelijk. Maar hoe belangrijk is slapen voor je immuunsysteem? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem wordt in de volksmond ook wel het afweersysteem genoemd. Het is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam en beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Het immuunsysteem bevindt zich in ons hele lichaam, onder andere in je bloed, huid, darmen en luchtwegen. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.

De verschillende verdedigingsmechanismen zorgen ervoor dat aanvallen op het lichaam stoppen en opgeruimd worden. De informatie van een aanval wordt opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam hoe het een virus of bacterie de volgende keer effectief kan verslaan.

Het immuunsysteem is elke dag continue aan het werk. Je merkt dit pas als er ergens een infectie ontstaat waardoor je klachten krijgt zoals koorts en hoofdpijn. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen indringers waaronder:

  • Virussen
  • Schimmels
  • Bacteriën
  • Parasieten

Heb jij wel eens waterpokken gehad? Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Hierdoor krijgen kinderen sneller te maken met specifieke virussen, zoals waterpokken.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Een goede nachtrust is essentieel om goed te presteren. Als je slecht slaapt heeft dit invloed op je voeding en beweging. Dat heb je vast zelf ook wel eens gemerkt. Door vermoeidheid ga je minder snel sporten en grijp je sneller naar ongezonde voeding. Na een slechte nachtrust is het lastiger om jezelf te concentreren, het zorgt ervoor dat je minder scherp bent.

Genoeg redenen om nog eens kritisch naar je eigen slaapritme te kijken. Want het blijft niet alleen bij vermoeidheid. Als je vaak 6 uur of minder slaapt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is bewezen dat je korter leeft als je te weinig slaapt.

Effect van slaap op je immuunsysteem

Waarom zorgt slecht slapen voor een verstoort immuunsysteem? Dat komt omdat slecht slapen processen in lichaamscellen die deel uitmaken van het immuunsysteem verstoren. Ook al beweeg je elke dag en eet je gezond, als je je nachtrust niet op orde hebt, blijf je gevoelig voor gezondheidsklachten.

Slaap speelt een belangrijke rol bij de productie van antistoffen, gewichtsbeheersing, ontstekingsremming, stemmingsregulatie en nog meer. Door minder te slapen wordt het lichaam snel vatbaarder voor bijvoorbeeld een ontsteking of infectie.

Uit onderzoek blijk dat in je diepe slaap stoffen vrijkomen die van invloed zijn op je immuunsysteem.

Deze stoffen zijn ook van belang bij de geheugenvorming van je afweersysteem. Een goede nachtrust zorgt er dus ook voor dat je afweersysteem een beter geheugen kan opbouwen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld beter beschermd bent tegen verkoudheid. Kortom, een goede nachtrust is erg belangrijk

“Wil jij je immuunsysteem versterken? Het begint allemaal met een goede nachtrust!”

Tekenen van een verzwakt immuunsysteem

Dat een goed immuunsysteem belangrijk voor je is, dat weet je na het lezen van bovenstaande hoofdstukken wel. Maar hoe kom je er nu achter dat je een verzwakt immuunsysteem hebt? Laten we is gaan kijken naar de symptomen van een verzwakt immuunsysteem.

Vermoeidheid

Het is waar dat vermoeidheid veel verschillende oorzaken kan hebben. Maar als je ’s ochtends uitgeput wakker wordt of moe wordt van de kleinste dingen, dan kan het zo zijn dat je een verzwakt immuunsysteem hebt.

Infecties

Maagproblemen, ontstoken en rood tandvlees, regelmatig diarree en een urineweginfectie zijn allemaal tekenen dat je immuunsysteem niet goed omgaat met indringers in je lichaam. Je immuunsysteem is op dat moment niet in staat om zich te verdedigen tegen bepaalde virussen of bacteriën.

Wondjes genezen langzamer

Heb jij wondjes en genezen deze pas na een paar dagen? Dat kan te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem. Een verzwakt immuunsysteem vertraagt de wondgenezing. Het kan zelfs zo zijn dat de wondjes niet genezen maar juist geïnfecteerd raken.

Verkoudheidsvirus en griep

Verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij de mens. Wanneer ben jij voor het laatst verkouden geweest? Volwassen worden gemiddeld 3 keer per jaar verkouden, kinderen zelfs 10 keer.

Ben je vaak verkouden? Heb je vaak keelpijn? Krijg je snel griep? Dat zijn allemaal tekenen van een verzwakt immuunsysteem. Je zou naar de dokter kunnen gaan om je gehalte witte bloedcellen te laten testen. Wellicht verdedigt je immuunsysteem zich niet zoals het hoort.

Tips om je immuunsysteem te versterken

Nu vraag je jezelf vast af, hoe jij je immuunsysteem kunt versterken. Ik heb hieronder verschillende concrete tips voor je op een rijtje gezet. Door deze concrete tips toe te passen, ben je alvast op een goede weg om je immuunsysteem te versterken.

Goede nachtrust

Zoals we hebben besproken, is een goede nachtrust essentieel voor een goede weerstand. Als je bijvoorbeeld voelt dat je lichaam behoefte heeft aan rust, doe het dan een avond rustig aan. In onze andere blogs kun je alles vinden over het onderwerp slaap. Hier worden onder andere slaaptips en informatie over ons slaapsupplement, de ‘Good Night Caps’ gegeven.

Vitamine D

In de zomer is het natuurlijk een stuk makkelijker om vitamine D aan te maken dan in de winter. In sommige voeding zit vitamine D zoals in vis en eieren. Maar uit onderzoek van Prof. Dr. Jörg Spitz blijkt dat 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D heeft.

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat een lichaam met voldoende vitamine D zich beter kan verdedigen. Een belangrijke eigenschap van vitamine D is dat de stof helpt om het immuunsysteem goed te laten functioneren.

In onze webshop hebben we vitamine D. Met een potje kun je 3 maanden je vitamine D tekort aanvullen. Wil je meer informatie over dit supplement? Via deze link kun je meer informatie vinden.

vitamine d3 potje

Eet gezond

Een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende fruit en groente is de basis voor een sterk immuunsysteem. Denk even terug aan afgelopen week, wat heb jij allemaal gegeten? Ga bij jezelf na hoeveel groente en fruit je hebt gegeten. Als je dit lastig vindt, schrijf dan gedurende de week op wat je gegeten hebt. Op deze manier kun jij je eetpatroon aanpassen waardoor jouw immuunsysteem een boost krijgt.

Beweeg voldoende

Een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende fruit en groente is de basis voor een sterk immuunsysteem. Denk even terug aan afgelopen week, wat heb jij allemaal gegeten? Ga bij jezelf na hoeveel groente, fruit en vlees je hebt gegeten. Als je dit lastig vindt, schrijf dan gedurende de week op wat je gegeten hebt. Op deze manier kun jij je eetpatroon aanpassen waardoor jouw immuunsysteem een boost krijgt

Kleed je goed aan

Vooral op koude dagen is het belangrijk dat je warme kleding draagt. Je immuunsysteem kan afzwakken door afkoeling. Draag op koude dagen een sjaal, muts en handschoenen. Bekijk in de ochtend de weervoorspelling en pas je kleding daarop aan.

Het coronavirus en het immuunsysteem

Door je immuunsysteem te versterken, kun je je wapenen tegen het corona virus. In deze tijden van corona is er extra aandacht voor het immuunsysteem, dat is natuurlijk niet voor niets. Het is dus van groot belang dat je een sterk immuunsysteem hebt in deze tijd. Maar niet alleen in deze tijd, het is altijd belangrijk!

Mocht je toch besmet raken met het coronavirus, kan een sterker immuunsysteem de kans op het ontwikkelen van ernstige klachten verkleinen. Pas dus bovenstaande tips toe, zeker als je tekenen van een zwakker immuunsysteem herkend bij jezelf.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email