consiouz logo blauw bm donker

Wat doen slaappillen en wat zijn de gevaren?

Wat doen slaappillen en wat zijn de gevaren?

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Slaapmedicatie lijkt een makkelijke oplossing, maar is dat wel zo gezond? Slaappillen wordt namelijk snel en vaak voorgeschreven. 

Het is tegenwoordig bijna net zo gewoon als een paracetamol tegen de pijn. In dit artikel gaan wij dieper in op wat farmaceutische slaapmedicatie precies doet, wat de gevaren zijn en of een slaapsupplement een betere vervanger is.

Wat doen slaappillen?

Om ervoor te zorgen dat iemand met slaapproblemen makkelijker in slaap valt of beter door kan slapen, kan een arts slaapmedicatie voorschrijven. De arts schrijft dan slaapmedicatie voor, deze slaapmedicatie wordt slechts voor een korte periode voorgeschreven. 

Na een aantal weken gaat je lichaam aan slaapmedicatie, waardoor er snel een lichamelijke afhankelijkheid ontstaat. Na verloop van tijd moet je een hogere dosis nemen om hetzelfde effect te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je in het ergste geval verslaafd raakt aan slaapmedicatie. Er is niet alleen risico op lichamelijke afhankelijkheid maar er zijn ook risico’s aan het gebruik verbonden.

Welke slaappillen zijn er?

  • Benzodiazepinen
  • Cyclopyrrolonen
  • Chloralhydraat
  • Barbituraten

Bekende slaapmedicatie

  • Diazepam
  • Brotizolam
  • Loprazolam
  • Lorazepam
  • Nitrazepam
  • Oxazepam
  • Zolpidem

Gevaren van slaappillen

Heb jij enig idee of slaappillen gevaarlijk zijn? Het kan zijn dat je al een vermoeden hebt na het lezen van het eerste hoofdstuk. Het is wetenschappelijk bewezen dat slaapmedicatie gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Het is vaak beter om een slechte nacht te hebben, dan de effecten te hebben van slaapmedicatie.

Het grootste gevaar van slaapmedicatie is dat de kracht van een slaappil onderschat wordt. Sommige mensen denken dat slaapmedicatie ervoor zorgt dat hun slaapprobleem als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarin schuilt ook het gevaar, na een paar dagen denk je: “ik kan gerust meer slaapmedicatie pakken omdat het effect minder wordt”. Mensen gaan over het algemeen meer gebruiken, zonder het door te hebben.

Bijwerkingen van slaappillen

Slaapmedicatie kan dus lichamelijke en soms ook mentale bijwerkingen veroorzaken. Maar wat voor klachten kun je krijgen van slaappillen? Je moet hierbij denken aan:

  • Vergeetachtigheid
  • Duizeligheid
  • Neerslachtig gevoel
  • Hoofdpijn

Maar er zijn nog meer risico’s:

  • Slaapmedicatie en alcohol gaan niet goed samen
  • Als je met slaapmedicatie stopt, worden je slaapproblemen nog erger dan toen je ermee begon

Hoe verslavend zijn slaappillen

Een ander groot gevaar van slaapmedicatie is dat het erg verslavend kan zijn. Na twee weken kan er al gewenning optreden. Daarna kun je al snel niet meer zonder en heb je steeds een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect.

“Volgens Dr. Declercq zijn er veel mensen afhankelijk van slaapmedicatie.”

Deze mensen kunnen bijna niet meer zonder slaapmedicatie. Het is daarom belangrijk dat je professionele hulp zoekt en naar de huisarts gaat. De huisarts kan ervoor zorgen dat je op een veilige manier de slaapmedicatie kan afbouwen. Dit wordt vaak gedaan via een schema, waardoor je langzaamaan steeds meer afbouwt.

Wanneer wel slaapmedicatie?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen heeft slaapmedicatie meer nadelen dan voordelen. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk slaapmedicatie wordt voorgeschreven, maar dit is niet altijd het geval. Het is beter om slapeloosheid zonder medicatie te behandelen.

Alleen voor mensen die in een vicieuze slapeloosheid cirkel zitten en een serieus slaaptekort opbouwen, kan slaapmedicatie een tijdelijk hulpmiddel zijn. Dit geldt ook voor mensen die niet kunnen slapen door extreme angst of een depressie. Maar altijd met een maximum van twee weken zodat het geen verslaving kan veroorzaken.

Verschil tussen slaapmedicatie en een slaapsupplement

In veel gevallen is slaapmedicatie geen optie. Maar nu hoor ik je al denken, is er een alternatief? Ik zal alvast verklappen, dat is er zeker. Een slaapsupplement is anders dan slaapmedicatie. Slaapmedicatie is alleen te verkrijgen via de apotheek en is verslavingsgevoelig. Bij een slaapsupplement reageren je hersenen op een natuurlijke wijze, bij slaapmedicatie is dit niet het geval. In dit artikel heb je kunnen lezen wat voor een grote nadelen slaapmedicatie op lange termijn heeft.

Slaapsupplement gebruiken

Heb jij al veel slaaptips toegepast en slaap je nog niet optimaal? Grijp dan niet meteen naar de slaapmedicatie en kies voor een natuurlijk slaapsupplement. Er zijn 5 ingrediënten die jij kan suppleren voor een betere nachtrust:

GABA

GABA remt de signalen die ervoor zorgen dat jij actief blijft. Door lagere opwinding wordt de tijd om in slaap te komen verkort en verbetert je slaapdiepte. Wanneer je stress of angst ervaart zit je brein in een te hoge versnelling, waar je niet snel uit kunt. Wanneer je een tekort aan GABA hebt, kunnen deze stress stimuli niet worden afgeremd in de hersenen.

Het kan genetisch bepaald zijn dat er te weinig GABA in jouw lichaam wordt aangemaakt, waardoor je moeite hebt met lange termijn ontspanning. Onderzoek heeft uitgewezen dat het suppleren van GABA de GABA voorraad kan verhogen. Hierdoor zul je minder stress ervaren, meer ontspannen en beter slapen.

Lees alles over GABA hier >>

L-theanine

L-Theanine, een natuurlijk voorkomend aminozuur dat bewezen ontspanning voordelen biedt. De GABA/ l-theanine combinatie heeft een positief samenhangend effect op de slaapkwaliteit in vergelijking met GABA of l-theanine alleen. Een extra voordeel dus.

Lees alles over L-theanine hier >>

Magnesium acetyl taurinaat

Magnesium acetyl taurinaat, ontspant niet alleen je lichaam, maar versterkt ook de positieve effecten van het GABA op je slaap.

De belangrijkste functie van magnesium is de productie, het transport en de opslag van onze energie. Magnesium is dus een mineraal die zorg draagt voor de elektrische geleiding in ons neurologisch systeem. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat ons hartritme, onze bloeddruk en de prikkeloverdracht tussen spieren op een goede manier blijft functioneren. Daarnaast is magnesium essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, wat zorgt voor groei en ontwikkeling.

Lees alles over magnesium hier >>

Melatonine

Melatonine is een slaaphormoon dat je van nature aanmaakt. Het zorgt er dan ook voor dat je slaperig wordt als het donker wordt. Ook verkort het de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. Melatonine supplementen kunnen helpen bij een breed scala aan slaapproblemen waaronder: slapeloosheid, jetlags, slaapstoornissen in ploegendienst en slaapproblemen bij kinderen. 

Lees alles over melatonine hier >>

Valeriaanwortel-extract

Valeriaanwortel-extract wordt al duizenden jaren gebruikt voor een uitgerust gevoel, een goed slaap- en waakritme en als hulpmiddel tegen stress.

Valeriaanwortel bevat een aantal verbindingen die je slaap verbeteren en angst verminderen.

Deze omvatten valereninezuur, isovaleriaanzuur en verschillende antioxidanten. Valeriaan heeft aandacht gekregen vanwege de interactie met gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurologische boodschapper die helpt bij het reguleren van zenuwimpulsen in je hersenen en zenuwstelsel.

Lees alles over valeriaanwortel hier >>

Slaapsupplementen van Consiouz

Je kunt ervoor kiezen om bovenstaande ingrediënten los te suppleren, maar niemand zit te wachten op 5 verschillende potjes en pillen voor het slapen. Daarom kun je ervoor kiezen om een all-in-one supplement te kiezen, zoals onze Goodnight- en Dreamcaps. Bekijk onze positieve reviews op Trustpilot of bestel ze direct via onze webshop!

Slaapsupplementen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email