consiouz logo blauw bm donker

Welke slaapfases bestaan er?

Welke slaapfases bestaan er?

Het is ondertussen duidelijk dat slaap zeer belangrijk is voor je algehele gezondheid/weerstand, je werkprestaties en je lichamelijk herstel. Maar hoe zit een fatsoenlijke slaap dan in elkaar? En hoe zien die slaapfases er uit?

Verschillende slaapfases

De slaapcyclus is in 5 fases te verdelen. Elke nacht wordt de slaapcyclus 4 tot 5 keer doorlopen. Het onderscheidt tussen de fases in elke cyclus is op grond van de hersenactiviteit en de oogbeweging, ‘Eye Movement’ genoemd. In de eerste 4 fases is de oogbeweging langzaam, de zogeheten Non . Rapid Eye Movement (NREM) fases. In de 5de en laatste fase is er sprake van een snelle oogbeweging, vandaar dat deze fase de REM-slaap (Rapid Eye Movement) wordt genoemd. Ze hebben dus ooit mensen hun ooglid opgetild, terwijl ze aan het slapen waren. Zo kwamen erachter dat de ogen in een rap tempo elke kant op gingen.

Slaapfase 1 (NREM1)

Dit is de overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. De ogen worden zwaar en de oogbeweging vertraagt. Daarnaast neemt de hersenactiviteit langzaam af zodat iemand uiteindelijk in slaap valt. De meeste mensen met een normale slaap blijven ongeveer vijf minuten in deze fase.

Slaapfase 2 (NREM2)

In deze fase is er sprake van een lichte slaap en is het begin van de echte slaap. Het lichaam ontspant zich nog meer. De slaper kan nog gewekt worden, maar minder gemakkelijk als in fase 1. Fase 2 duurt ongeveer 45 minuten.

Slaapfase 3 (NREM3)

Dit is de overgangsfase van de lichte slaap naar de diepe slaap. De ademhaling en hartslag worden regelmatig en de spieren zijn geheel ontspannen. Deze fase duurt 3 tot 8 minuten.

Slaapfase 4 (NREM4)

In de 4e fase van de NREM is er sprake van de echte diepe slaap. Het lichaam heeft een verlaagde ademhaling en hartritme. Er vindt fysiek herstel plaats tijdens deze fase die ongeveer 15 tot 18 minuten duurt.

Slaapfase 5 (belangrijkste van de slaapfases) (REM slaap)

In de REM slaap vindt het dromen plaats en wordt de opgedane informatie van de dag verwerkt. Er is sprake van snelle oogbewegingen en een hoge hersenactiviteit. Lichamelijk gebeurt er erg veel. Hierdoor kost deze fase energie. De REM slaap duurt ongeveer 18 tot 24 minuten. Na de REM slaap ontwaakt de slaper bewust of onbewust en begint de slaapcyclus opnieuw.

Let op: Wanneer je in de verkeerde slaapfase wakker wordt, kan dit een vermoeid gevoel geven.

We hopen dat je hiermee wat meer te weten gekomen bent over de verschillende soorten slaapfases die je ondervindt in je slaap. Als je meer wilt lezen over waarom slaap zo belangrijk is, kan je die blog hier lezen.

Als jij deze blog nou interessant en waardevol vond dan kan je deze natuurlijk altijd delen op je persoonlijke Instagram of Facebook pagina.

Wij zijn altijd benieuwd naar jouw feedback. Heb je een interessant onderwerp waar je meer over wil weten?

Vraag het ons en wie weet zie jij jouw vraag terug in een volgende blog!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email