Dat snurken wereldwijd miljoenen mensen uit hun slaap houdt staat vast, het is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen maar waar komt dat gesnurk toch vandaan? In deze blog vertellen we je alles over de oorzaak van snurken. Daarnaast geven we een aantal tips om je nachtelijke geronk te beperken.
Wat is snurken?
Snurken wil zeggen dat je ademhaling tijdens het slapen een brommend geluid maakt. Dat heb jij vast weleens gehoord. Deze harde snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden. Meestal gaat het om een vernauwing achter de huig of om het gebied in de keelholte achter de tong. Ook kan de luchtweg bij sommige mensen wat smaller zijn, waardoor je sneller gaat snurken.
Dit klinkt ingewikkeld, maar je kunt snurkgeluiden vergelijken met het leeglopen van een opgeblazen ballon. Veel lucht van de ballon stroomt erg snel door een smalle doorgang. Hierdoor gaat dit smalle deel trillen en krijg je een snurkend geluid.
Bijna iedereen snurkt wel een keer, maar voor sommige mensen kan het een chronisch probleem zijn. Het keert dan iedere nacht terug, wat natuurlijk erg vervelend is.
De oorzaak van snurken
Snurken ontstaat vaak door een vernauwing in je luchtwegen. Maar wist je dat er ook andere oorzaken van snurken zijn? We hebben een aantal van de oorzaken (waar je zelf controle over hebt) onder elkaar gezet.
Alcohol drinken
Drink jij regelmatig alcohol? Alcohol kan ervoor zorgen dat de spieren van je bovenste luchtwegen verslappen. Doordat deze spieren verslappen ga je sneller snurken nadat je alcohol hebt gedronken.
Overgewicht
Mannen met overgewicht snurken over het algemeen meer. Dit komt doordat overgewicht ervoor zorgt dat er meer vetweefsel rondom je keel zit. Hierdoor wordt de luchtweg nauwer, waardoor er meer gesnurkt wordt. Bij vrouwen zit het overtollige gewicht meestal niet bij de keel maar rond de dijen. Daarom snurken vrouwen over het algemeen dan de mannen.
Ouder worden
Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt kunnen lezen, ga je meer snurken als je ouder wordt. Dat komt omdat het slijmvlies van je keelholte dikker wordt. Dit zorgt er weer voor dat je luchtweg kleiner wordt waardoor je meer snurkt.
Trage schildklier
Uit een Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat een traag werkende schildklier ook snurkgedrag kan veroorzaken. Een trage schildklier kan ervoor zorgen dat je ademhalingsproblemen hebt tijdens het slapen.
Slapen op je rug
Heb jij een partner die snurkt en op zijn rug slaapt? Mensen die op hun rug liggen tijdens het slapen, snurken vaker. Doordat je plat op bed ligt, zakt je tong verder naar achteren in je keel, wat het snurkgeluid veroorzaakt.
Slaapapneu – alternatieve oorzaak van snurken
Heb jij al ooit gehoord van slaapapneu? Slaapapneu betekent ‘niet ademen tijdens de slaap’. Tijdens het slapen houd je onbewust langer dan 10 seconden je adem in. Daarna schrik je wakker of adem je rustig door. Mensen met slaapapneu snurken vaak hard, waardoor de nachtrust van je partner ook verstoord kan worden.
Bij slaapapneu heb je niet alleen last van snurken, er zijn meerdere symptomen die bij slaapapneu horen. Naast snurken heb je waarschijnlijk ook last van vermoeidheid overdag, ochtendhoofdpijn en een onrustige slaap. Dit kan een hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen veroorzaken.
Denk je last te hebben van slaapapneu? Dan is het verstandig om je huisarts te benaderen.
6 Tips om te stoppen met snurken
Slechts 25% van de mensen die problematisch snurken, zoekt hulp en wordt daadwerkelijk geholpen. In het stuk hieronder delen we een aantal waardevolle tips die jij kunt gebruiken om in de toekomst minder te snurken.
1. Gebruik een anti-snurkbeugel
Bij bijna iedere snurker kan een anti-snurkbeugel helpen. De anti- snurkbeugel is misschien wel de beste oplossing tegen snurken. Het National Center for Biotechnology Information heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij 134 proefpersonen de anti-snurkbeugel hebben getest. Bij 98% van deze proefpersonen hielp deze beugel tegen snurken.
Maar hoe werkt een anti-snurkbeugel? De anti-snurkbeugel houdt tijdens het slapen je onderkaak in positie. Doordat je onderkaak in positie blijft, wordt je luchtweg vrijgehouden. Hierdoor snurk je minder en kan degene die naast jou slaapt heerlijk slapen.
2. Eet geen zware maaltijd
Eet jij een zware maaltijd voordat je gaat slapen? Dit kun je beter niet doen omdat dan de kans op snurken vergroot wordt. Door een zware maaltijd te eten voordat je gaat slapen, komt er ’s nachts meer druk op je longen te staan. Hierdoor wordt je ademhaling oppervlakkig waardoor de kans groter is dat je snurkt.
3. Eet gezond
Dat voldoende beweging en een gezond eetpatroon belangrijk is, dat weet je wel. Maar wist je ook dat overgewicht jouw slaapgedrag beïnvloed? Een goede gezondheid kan het snurken namelijk verminderen. Eet dus gezond en beweeg voldoende.
4. De tennisbal-truc
Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het belangrijk om op je zij te slapen. Mocht het zo zijn dat je ’s nachts automatisch op je rug gaat liggen, kan de tennisbal-truc de oplossing zijn.
Het is de bedoeling dat je een tennisbal aan een slaapshirt naait. Doordat er een tennisbal achter op je shirt zit, ga je automatisch op je zij liggen. Na een aantal weken raak je gewend aan deze slaaphouding en kun je zonder tennisbal gaan slapen.
5. Gebruik neusspray
Wanneer je verkouden bent zit je neus verstopt, hierdoor moet je door je mond ademen tijdens het slapen. De kans op snurken wordt dan groter. Het is dan verstandig om neusspray te gebruiken zodat je vrijer kan ademen. Hierdoor verklein je de kans op snurken.
6. Slaap voldoende
Een gezonde en regelmatige nachtrust zorgt ervoor dat je minder snurkt. Slaap jij vaak slecht? Wij hebben een slaapsupplement die je nachtrust kan verbeteren.
Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Beter slapen met Consiouz
Op zoek naar een betere nachtrust? Probeer Consiouz! Onze slaapsupplementen bestaan uit ingrediënten die een bewezen, positief effect hebben op je nachtrust. Probeer het zelf en bestel direct onze 5 nachten verpakking of bezoek onze webshop.