consiouz logo blauw bm donker

Circadiaans ritme, alles wat jij moet weten

Circadiaans ritme, alles wat jij moet weten

Vraag jij jezelf ooit af hoe het kan dat je lichaam zich vasthoudt aan een bepaald ritme? Word je bijvoorbeeld in het weekend altijd vroeg wakker omdat je doordeweeks om 07:00 uur moet opstaan? Dit valt allemaal onder ons circadiaans ritme. Nu zal je wel denken, circadiaans ritme? Wat betekent dat nou weer. In dit artikel gaan we je er alles over vertellen en geven we waardevolle tips om je biologische klok te optimaliseren.

Wat is het circadiaans ritme?

Het circadiaans ritme klinkt heel ingewikkeld, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Het circadiaans ritme wordt ook wel het 24-uurs ritme genoemd. Elk mens heeft een biologische klok. Onze biologische klok zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld op tijd eten en slapen. Het circadiaanse ritme is het 24-uursritme van de biologische klok en regelt onder andere je slaap-waakritme en lichaamstemperatuur.

Werking van het circadiaans ritme?

Het circadiaans ritme wordt voornamelijk beïnvloed door het licht. Door het licht kan er een dag- en nachtritme gevormd worden van 24 uur. Dit wordt ook wel het dagritme genoemd. Zonder licht zou je slaapritme opschuiven en raakt je lichaam in de war.

Het circadiaans ritme heeft invloed op bijna alle belangrijke systemen in je lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan je immuunsysteem, hormoonafgifte, prestaties, focus en slaapritme. Het tijdstip van deze activiteiten verschilt per persoon. Dat komt omdat er verschil wordt gemaakt tussen ochtend- en avondmensen.

Ochtend mensen worden meestal rond een uur of 06:00 uur wakker en gaan rond 22:00 uur naar bed. Avondmensen hebben een heel ander ritme, die gaan rond 09:00 uur uit bed en gaan vaak pas rond 00:00 uur naar bed. De meeste mensen hebben een normaal circadiaans ritme waardoor ze tussen de ochtend- en avondmensen in vallen. Zij hebben meestal een werkritme van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Welke mensen vallen in de risicogroep?

Ben jij iemand die onregelmatig werkt of veel reist? Dan is de kans groot dat je in de risicogroep valt. Met een bepaald beroep of gewoonte is de kans op een verstoord circadiaans ritme nu eenmaal groter. Maar wat zijn nu de grootste risicogroepen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

  • Ochtendmensen die laat in de avond nog hun sociale contacten onderhouden.
  • Avondmensen die vroeg in de ochtend moeten beginnen met werken
  • Mensen die voor hun baan veel moeten reizen naar verre landen.
  • Mensen met slaapproblemen.
  • Mensen die in ploegendienst werken.

Gevolgen verstoorde biologische klok

Je weet nu wat het circadiaans ritme is en welke groepen mensen een grotere kans hebben op een verstoord circadiaans ritme. Maar wat kunnen nu de gevolgen zijn als jouw dagritme in strijd is met je circadiaans ritme? Je lichaam houdt nu eenmaal van een vast ritme.

De mogelijke gevolgen van een verstoord circadiaans ritme zijn:

  • Een vertraagd metabolisme.
  • Verhoogd risico op spierverlies.
  • Je eten wordt moeizamer verteerd
  • Moe en futloos gevoel.
  • Aantasting van je hormoon- en cortisolproductie.

5 Tips om je circadiaans ritme te herstellen of te optimaliseren

De basis voor een goed circadiaans ritme is regelmaat. In dit hoofdstuk geven je tips om een goed circadiaans ritme op te bouwen.

1. Sta op hetzelfde tijdstip op

Wil je een goed circadiaans ritme? Dan is het belangrijk dat je elke dag op hetzelfde tijdstip uit bed gaat. Het beste is om dit te doen terwijl de zon opkomt. De zon wordt dan steeds feller waardoor je langzaam op een natuurlijke wijze wakker wordt. Maar in de zomer komt de zon vroeg op en in de winter laat. Bekijk voor jezelf wat voor jou een goed tijdstip is om op te staan.

2. Ga op een vast tijdstip naar bed

Zodra de zon in de avond onder gaat, wordt het tijd om naar bed te gaan. Probeer voor jezelf een vast tijdstip te nemen om naar bed te gaan. Zorg ervoor dat je in de avond blauw licht vermijdt en lampen dimt.

3. Zonlicht

Wanneer je een goed circadiaans ritme wil opbouwen is het belangrijk dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D zorgt bijvoorbeeld voor een goede werking van je spieren. Vroeger waren we veel meer buiten te vinden, maar tegenwoordig zitten we vaker binnen. Om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen kan een supplement de oplossing zijn.
Wij bieden dit supplement aan in onze webshop. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar onze website 

4. Sport op vaste dagen en tijdstippen

Hoe vaak per week sport jij? Na het lezen van de vorige hoofdstukken weet je dat regelmaat belangrijk is voor je circadiaans ritme. Het is aan te raden om elke week ongeveer evenveel te sporten, zo creëer je voor jezelf regelmaat.

5. Eet op vaste tijdstippen

Wanneer je op dezelfde tijdstippen eet kom je in een goed ritme. Hierdoor kan je lichaam zo optimaal mogelijk functioneren. Nadat je eenmaal in een ritme zit krijg je ook op de juiste tijdstippen honger waardoor je minder snoept.

Werk jij met verschillende diensten en onregelmatige werktijden? Lees dan deze blog met tips om goed te slapen.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email