Ben jij benieuwd wat de beste slaaphouding voor jou is? Waarschijnlijk heb jij je wel eens afgevraagd of er ook ‘verkeerde’ slaaphoudingen zijn of dat je niet eens anders moet liggen om rugklachten te voorkomen? In deze blog vertellen we de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen.
Op je buik slapen
Wist je dat slechts 5% van alle mensen ter wereld op hun buik slapen? Ben jij er ook zo een? Dan raden we je aan om eens in een andere houding te slapen. In principe is deze slaaphouding ‘de slechtste’. Het enige voordeel is dat snurken onmogelijk gemaakt wordt.
Maar waarom is op je buik slapen zo slecht? Als jij op je buik slaapt, moet je jouw hoofd naar links of rechts leggen, waardoor je wervelkolom in je nek zwaar belast wordt. Dit kan zorgen voor druk op de rug en nek. Ook zenuwpijn kan een gevolg zijn van op je buik slapen, omdat je jouw armen in de meeste gevallen onder je kussen legt, waardoor ze gevoelloos worden.
Bed tips voor buikslapers
- Een hard matras is het beste voor buikslapers, bijvoorbeeld ‘koudschuim’ of ‘pocketvering’.
- Voor buikslapers raden wij aan om geen hoofdkussen te gebruiken. Zo beperk je namelijk de draaiing van je nek.
Op je rug slapen
In tegenstelling tot op je buik slapen, is het slapen op je rug de ‘beste slaaphouding’ volgens experts. Toch slaapt slechts 20% van de mensen op hun rug. Op je rug slapen is het beste, omdat je op deze manier je lichaam volledig en op de juiste manier ondersteunt.
De druk van je gewicht wordt verspreid over de volledige oppervlakte van het matras en je wervelkolom bevindt zich in de meest natuurlijke houding. Er zitten geen nadelen aan het slapen op je rug, behalve het feit dat je eerder geneigd bent te snurken wanneer je op je rug slaapt.
Tips voor rugslapers
- Het beste matras voor rugslapers is een latex- of traagschuim matras. Dit soort matrassen ondersteunen je rug op de juiste manier.
• Als je op je rug slaapt is het advies om een wat platter en harder hoofdkussen te gebruiken. Zo behoud je wervelkolom de juiste positie.
Op je zij slapen
Maar liefst 70% van de mensen slaapt op hun zij. Deze slaaphouding is niet de beste, maar ook niet de slechtste. Om die reden heeft het op je zij slapen zowel voor- als nadelen.
Op je zij slapen kan goed zijn tegen stress, apneu, maagzuur en rugpijn. Helaas staat daartegenover dat er meer druk op de longen en maag komt bij ‘zijslapers’. Om die reden is het niet verstandig om op je zij te slapen als je misselijk bent.
Daarnaast kunnen de spieren in je nek te veel belast worden, omdat je schouder veel gewicht moet dragen. Ten slotte kan het zelfs rimpels in je gezicht veroorzaken, als je elke nacht op je zij slaapt.
Bed tips voor zijslapers
- Voor zijslapers is het belangrijk dat het matras de vormen van je lichaam volgt. Een matras met verschillende zones, waardoor het niet te hard of te zacht is, zoals een ‘pocketvering matras’, zou een goede optie zijn.
- Het hoofdkussen moet een stevig kussen zijn voor zijslapers. Kussens, zoals een waterkussen of een voorgevormd kussen voldoen hieraan.
Hoe kan ik mijn slaaphouding veranderen?
Heb je nergens last van? Dan is het natuurlijk niet nodig om iets aan je slaaphouding te veranderen. Toch raden wij wel aan om buikslapen af te leren omdat dit kan zorgen voor chronische rugklachten.
Het veranderen van je slaaphouding is moeilijk, omdat je een gewoonte probeert af te leren. Het begint bij de beginpositie waarmee je in bed gaat liggen. Het kan werken om als je naar bed gaat direct op je rug te gaan liggen. Leg desnoods een kussen aan de andere zijde, zodat je niet op je buik kunt draaien.
Wat zeggen slaaphoudingen over jou?
Foetushouding
Deze houding is de meest voorkomende slaaphouding. Als je in de foetushouding ligt, dan lig je in dezelfde houding als een foetus in de buik van zijn of haar moeder. Deze houding staat in verband met gevoeligheid en emoties. Mensen die in deze houding slapen zijn waarschijnlijk aardig, zorgzaam en emotioneler dan anderen.
Daarnaast bestaat er de semi-foetale houding. Hierbij is een been gedeeltelijk opgetrokken. De mensen die in deze houding slapen zijn waarschijnlijk open, sociaal en erg zelfverzekerd.
Koninklijke houding
Als je op deze manier slaapt, dan slaap je op je rug. Deze houding wil zeggen dat je zelfverzekerd bent en een sterk karakter hebt. Je staat daarnaast open om zowel te geven als te ontvangen.
Het houtblok
De mensen die als een houtblok slapen, slapen op hun zij met gestrekte benen. In dit geval zou je wat naïef zijn, maar ben je wel goed van vertrouwen en wil je graag aardig gevonden worden.
De vrije val
De “vrije vallers” slapen niet in de beste positie. Deze mensen slapen namelijk op hun buik. Vaak liggen de armen langs je hoofd of onder je kussen met één been opgetrokken. Slaap jij in deze houding? Dan kan je waarschijnlijk minder goed tegen kritiek en ben je soms wat nerveus. Daarentegen ben je wel erg sociaal en houd je ervan om de controle te hebben over de situatie.
De zeester
Als laatste komen we aan bij de zeester. Slaap jij in deze houding? Dan lig je op je rug met de armen langs je hoofd. Ook je benen liggen in dit geval wat verder uit elkaar. Op zeesterren kunnen mensen altijd rekenen. Je luistert goed naar anderen en je houdt er niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.
Beter slapen? Probeer Consiouz slaap supplementen
Een goede slaaphouding is natuurlijk belangrijk, maar wat als het jou niet lukt om überhaupt in slaap te komen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In Nederland zijn er dagelijks honderden mensen die ‘s nachts niet kunnen slapen.
Bij Consiouz hebben we dé oplossing. Onze slaap supplementen zitten vol ingrediënten die je helpen sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Bekijk ze in onze webshop of probeer het nu met onze 5-dagen verpakking.