consiouz logo blauw bm donker

Slaap je slecht door angst? 3 tips tegen slaapangst

Slaap je slecht door angst? 3 tips tegen slaapangst

In ons vorige blog heb je kunnen lezen wat de invloed is van COVID-19 op je slaap. Dit kan invloed hebben op de mentale gezondheid en een veel voorkomend gevolg daarvan zijn angstklachten gaat vaak gepaard met angstklachten. Hierdoor kan slaapangst een gevolg zijn van deze angstklachten.

Wat slaapangst?

Slaapangst is angst of bezorgdheid om te gaan slapen. Je kunt bang zijn om niet in slaap te vallen of om niet in slaap te kunnen blijven. Sommige mensen hebben ook een uitgesproken fobie, of angst, voor slaap die Somnifobie wordt genoemd. Ze kunnen denken dat hen iets ergs zal overkomen terwijl ze slapen, of dat ze niet mogen slapen omdat ze alert en waakzaam moeten blijven.

Slaap en psychiatrische stoornissen, zoals angst, gaan vaak hand in hand. Als je een angststoornis hebt, kun je het moeilijk vinden om in slaap te vallen of in slaap te blijven. En als je een slaapstoornis hebt, kun je je voor het slapengaan angstig of angstig voelen, omdat je bang bent dat je niet de rust krijgt die je nodig hebt. De ene aandoening maakt de andere meestal erger, dus het kan aanvoelen als een eindeloze cyclus.

Wie heeft er vaak last van Somnifobie

Slaapangst kan voorkomen bij volwassenen, tieners en kinderen. Je hebt meer kans om ‘s nachts slaapangst te ontwikkelen als je een slaapstoornis hebt, zoals:

Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen

Mensen met de volgende geestelijke gezondheidsproblemen kunnen ook nachtelijke angst ontwikkelen:

  • Angststoornissen.
  • Bipolaire stoornis.
  • Depressie.
  • Drugsverslaving of alcoholisme.
  • Paniekstoornis.
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Schizofrenie.

Frequentie

Angst is de meest voorkomende psychische aandoening in de VS en treft ongeveer 40 miljoen mensen.

Onderzoek suggereert dat de meeste mensen met psychische stoornissen zoals angst ook een vorm van slaapstoornissen hebben.

Invloed van Somnifobie op je slaap

Somnifobie heeft een slechte invloed op je nachtrust en kan uiteindelijk ook zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen. Voordat we daadwerkelijk ingaan op de invloed van je slaap, gaan we eerst kijken naar de mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken

Angst is een natuurlijk onderdeel van het mens-zijn. Het is de bedoeling dat we ons bang of bezorgd voelen in gevaarlijke situaties.

Stress en angst

Stress en angst zetten ons lichaam aan tot het vrijgeven van hormonen die ons helpen snel te reageren om aan kwaad te ontsnappen. Maar als je chronisch angstig bent, voel je je misschien de hele tijd stress of zorgen. Je kunt je angstig voelen in alledaagse situaties, zoals naar het werk rijden of zelfs in slaap vallen.

Chronisch hoge niveaus van deze hormonen, vooral voor het slapen gaan, kunnen het moeilijk maken voor jouw lichaam om te ontspannen. Je kunt moeite hebben om in slaap te vallen. Als je wel in slaap valt, kun je ‘s nachts wakker worden met stressvolle of zorgelijke gedachten en niet meer in slaap kunnen vallen.

De combinatie van angst en slapeloosheid kan ook worden veroorzaakt door een aandoening waarbij er niet genoeg schildklierhormoon in je bloedbaan zit en je stofwisseling vertraagt (hypothyreoïdie).

Invloed op je REM slaap

Onderzoek suggereert dat angst de rapid eye movement (REM) slaap kan beïnvloeden. Dit is de fase van de slaap waarin je de neiging hebt levendige dromen te hebben. Als je angstig bent, kunnen de dromen verontrustend zijn of uitmonden in nachtmerries die je uiteindelijk wakker maken.

Invloed op je dagelijkse leven

Net zoals angst de slaap kan beïnvloeden, kan slaap de angst beïnvloeden. Slaapangst is een veel voorkomend kenmerk van slapeloosheid, waarbij het individu zich overdag en ‘s avonds zorgen begint te maken over slecht slapen, wat kan bijdragen aan een nieuwe nacht van slecht slapen.

Symptomen van slaapangst

Wanneer je niet kunt slapen als gevolg van angst, kun je gedragsveranderingen ervaren, waaronder:

  • Gevoelens van overweldigd zijn.
  • Onvermogen om zich te concentreren.
  • Irriteerbaarheid.
  • Nerveusheid.
  • Rusteloosheid.
  • Gevoel van naderend gevaar of onheil.
  • Lichamelijke effecten

Lichamelijke effecten van angst voor het slapen gaan kunnen zijn:

  • Spijsverteringsproblemen
  • Snelle hartslag
  • Snelle ademhaling
  • Zweten
  • Gespannen spieren
  • Trillen

Sommige mensen hebben ook nachtelijke paniekaanvallen. Een paniekaanval is een plotselinge, intense uitbarsting van extreme angst. Nachtelijke paniekaanvallen gebeuren alleen ‘s nachts, en maken je vaak wakker uit je slaap.

3 Tips tegen slaapangst om weer te slapen zonder zorgen

Veel mensen met een angststoornis hebben moeite met slapen. Dat is een probleem. Te weinig slaap beïnvloedt de stemming en draagt bij tot prikkelbaarheid en soms depressie. Tijdens verschillende stadia van de slaap vinden vitale functies plaats die je een uitgerust en energiek gevoel geven of die je helpen bij het leren en het vormen van herinneringen. Slaap verbetert meestal wanneer een angststoornis wordt behandeld. Een goede “slaaphygiëne” helpt ook. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Zorg voor een avondritueel

Zorg ervoor dat je op tijd begint met een avondritueel, zodat je meer “uit” kan staan en in een ontspannen modus kunt komen. Nachtelijke angst kan worden veroorzaakt door te veel aandacht voor stress voor het slapen gaan, omdat er te veel focus op de dag is geweest en niet op de nacht. Als je overdag gefixeerd bent op je zorgen en anticipeert op stressvolle activiteiten voor de volgende dag, wordt het moeilijker voor je geest om te ontspannen.

Ons lichaam wil ons voorbereiden om te vechten of te vluchten voor bijvoorbeeld: werkstress, relatieproblemen en sociale contacten kan als gevaarlijk worden gezien.

Rust in je hoofd, rust in je slaapkamer

Zorg voor rust in je hoofd en rust in je slaapkamer. Het regelen van licht, geluid en temperatuur in je slaapkamer kan de kansen vergroten om je geest tot rust te brengen en gemakkelijk in slaap te vallen. Een slaap vriendelijke omgeving moet stil, donker en koel zijn tussen 60 en 67 graden Fahrenheit, om precies te zijn.

Dimbare gloeilamp en witte ruis

Als licht je wakker houdt, kan het gebruik van een dimbare gloeilamp een geweldige manier zijn om jezelf in de stemming te brengen om te gaan slapen. En hoewel witte ruis misschien je favoriete achtergrondgeluid is om in slaap te vallen, heeft onderzoek aangetoond dat roze ruis het ook makkelijker maakt om je te concentreren op je slaap.

Meditatie tegen angst

Sommige mensen voelen zich ‘s nachts bang, bezorgd en verdrietig. De stress kan ervoor zorgen dat je lichaam een adrenalinestoot krijgt, wat je angst verergert en je ervan weerhoudt om te ontspannen voor het slapengaan.
Het beoefenen van meditatie kan helpen om angst voor het slapen gaan te kalmeren.

Ademhalingsoefeningen

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat ontspanningstechnieken met een diafragmatische ademhaling kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de angst voor het slapengaan.

Lees deze blog om meer te lezen over ademshalingsoefeningen

Begin al met een paar minuten rustig zitten en concentreer je op je ademhaling. Leren om je geest tot zwijgen te brengen en te mediteren kan helpen bij het omgaan met stress overdag en voor het slapengaan. Als je moeite hebt met mediteren, probeer dan deze ontspannende yoga houdingen om je lichaam voor te bereiden op de slaap.

Rustmomenten inplannen gedurende dag

Nachtelijke angst kan worden veroorzaakt door te veel aandacht voor stress voor het slapen gaan. Knott zegt dat dit komt omdat

“ons lichaam werkstress, relatieproblemen en sociale contacten als gevaarlijk kan zien, en ons kan voorbereiden om te vechten of te vluchten.”

Als je overdag gefixeerd bent op je zorgen en anticipeert op stressvolle activiteiten voor de volgende dag, maakt dat het moeilijker voor je geest om te ontspannen.

Journallen

In plaats van gedachten en to-dos rond te laten dwarrelen in je hersenen, schrijf je ze op, zodat je hersenen een plan hebben voor de volgende dag. Wells zegt dat het opschrijven van je angstige gevoelens, vooral door middel van stream-of-consciousness journaling (opschrijven wat er in je opkomt), kan helpen om je angst te verlichten voor het slapen gaan.

Naast het kalmeren van angst voor het slapengaan, toont onderzoek aan dat journaling je ook kan helpen sneller in slaap te vallen. Om te beginnen met journaling, ga je gewoon lekker liggen met je notitieblok en een paar gezellige kussens en laat je je gedachten de vrije loop.

Conclusie
Als je rondloopt met angstklachten, gaan andere fysieke- en mentale klachten vaak gepaard. Wanneer er niks verandert, wordt dit een eindeloze cyclus. Slaapangst kan veel teweeg brengen, dus pas vooral de tips toe. Binnenkort presenteert Consiouz de slaap Academie voor jong en oud, ben jij benieuwd?

Klik dan op de link voor meer informatie. 

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email