Tandenknarsen kan ervoor zorgen dat jij niet goed slaapt of dat jij in de ochtend wakker wordt met een naar gevoel. Niet alleen jijzelf, maar ook je partner kan er behoorlijk last van hebben! In deze blog gaan we dieper in op wat tandenknarsen is, de oorzaken en geven we 5 tips om dit te verminderen.
Wat is tandenknarsen (Bruxisme)?
Tandenknarsen is het schuiven van de tanden en kiezen op elkaar, dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Tijdens het knarsen wordt er veel druk gezet op je tanden waardoor dit schade kan aanrichten in je gebit. Op langer termijn kan dit ervoor zorgen dat je op meer plekken pijn gaan krijgen.
Dit gebeurt vaak onbewust tijdens de slaap. Zelf heb je het niet in de gaten, maar het tandenknarsen kan ook anderen uit de slaap houden vanwege het knarsende geluid. Daarom is het belangrijk dit goed in de gaten te houden of er iets mee te doen.
Oorzaken van tandenknarsen
Tandenknarsen komt vaak zowel voor bij jongere als volwassenen. De meeste mensen hebben het niet meteen door en komen er later achter door hun tandarts of partner die het ‘s nachts in bed hoort als je slaapt. Tandenknarsen kan onschuldig zijn, maar kan ook meer problemen opleveren als het langer aanhoudt. Meestal speelt er niet één duidelijke oorzaak een rol maar zijn het meerdere factoren bij elkaar.
Mogelijke oorzaken:
- Erfelijke factoren
- Veel stress en angst
- Last van slaapproblemen
- Veel piekeren
- Overmatig gebruik van cafeïne
- Roken
- Overmatig alcoholgebruik
Gevolgen van tandenknarsen
Wanneer je lange tijd met je tanden knarst kun je serieuze gevolgen gaan merken. Tanden die afbreken of slijten zullen uiteindelijk leiden tot pijnlijke problemen in je gebit. Verdikkingen van kaakspieren en gewrichten zullen dan ook snel ontstaan. Dit zijn beginsymptomen die er uiteindelijk voor zorgen dat zelfs vermoeidheid, slaapgebrek en concentratieproblemen op de lange termijn opduiken.
- Vermoeidheid (verstoorde slaap voor jou of je partner)
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Hoofdpijn
- Nek en schouderklachten
- Pijn en stijfheid in kaakgewricht
- Versleten tanden
- Overgevoelig gebit of tandvlees
Neem het tandenknarsen serieus want zoals je hierboven leest kan het uitlopen tot vervelende gebits-, lichaams- en zelfs slaapproblemen.
5 tips wat je kan doen tegen tandenknarsen
Als je wakker wordt en je hebt een zeurende hoofdpijn of een pijnlijke kaak geeft dat overduidelijk de kenmerken van bruxisme (tandenknarsen) aan.
Omdat de meeste mensen niet doorhebben dat ze in hun slaap tandenknarsen, hebben we hieronder wat tips op een rijtje gezet waar het goed is om op te letten, of wat je kan doen om het tandenknarsen te verminderen.
1. Relaxen
Het klinkt misschien een beetje gek, maar geef je lichaam en geest genoeg ontspanning. Zorg voor voldoende pauzes gedurende een drukke dag, neem ‘s avonds een warm bad, of luister naar rustgevende muziek.
Ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om van geknars af te komen. Als je minder gaat knarsen zal je merken dat je een veel betere nachtrust hebt. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn: mondoefening, ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen.
2. Splint of anti-knarsbitje
Laat je gebit checken bij de tandarts, deze zal je verder inhoudelijke tips meegeven en zal eventueel een splintje op maat maken. Bij verdere behandeling en begeleiding speelt de tandarts een centrale rol. Bij ernstige tandslijtage zijn tandheelkundige ingrepen nodig om het gebit weer gezond te maken.
Als je geen zin hebt om naar de tandarts te gaan zijn er online voorgevormde anti-knarsbitjes te bestellen in verschillende varianten. Let hierbij op dat het bitje sterk is. Ook dit bitje is net zoals een splint in staat om verdere schade aan het gebit te voorkomen.
3. Lichaamsbeweging
Als je veel spanning in je lichaam hebt zitten is het verstandig om te gaan sporten. Zo vergeet je even alles om je heen en focus je op je sportactiviteiten. Je kan kiezen voor een intensieve sport zoals boksen, hardlopen, tennissen of wat tegenwoordig erg populair is; padellen. Andere ontspannende sporten zijn yoga of pilates. Het is goed om met je lichaam in beweging te zijn en doe dat op de manier waar jij je prettig bij voelt.
4. Fysiotherapeut
Wanneer er sprake is van pijn of bewegingsbeperking van de kaakspieren kan worden verwezen naar een (gespecialiseerde) fysiotherapeut. Ook kan de fysiotherapeut andere schouder- en nekklachten verhelpen.
5. Let op je voeding
Als je erg veel last hebt door het tandenknarsen is het belangrijk om je voeding aan te passen. Dit zorgt ervoor dat de klachten kunnen verminderen. Laat zeker de volgende producten staan: gefrituurd eten, junkfood, koffie, chocolade, geraffineerde suikers, frisdranken, alcoholische dranken. Je zult na een tijdje merken dat de pijn en irritaties aanzienlijk minder zullen worden. Succes!
Beter slapen met Consiouz
Mensen die tandenknarsen hebben vaak moeite om ‘s nachts tot rust te komen. Gelukkig heeft Consiouz dé oplossing! De formules van onze Good Night Caps en Dreamcaps zijn uitvoerig getest en wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn supplementen zonder verslavende werking, die je afwisselend van elkaar kunt gebruiken. Bestel ze direct via onze webshop!