Wist jij dat je slaapritme verandert naarmate je ouder wordt? Ouderen worden vaker wakker, slapen lichter en brengen minder tijd door in hun diepe slaap. Het is niet zo dat ouderen minder slaap nodig hebben, ze hebben evenveel slaap nodig als jongere mensen. Ben of ken jij iemand die vaak een middagdutje doet? Ouderen doen namelijk regelmatig een middagdutje om de gemiste slaap van de nacht ervoor in te halen. In dit artikel ontdek je hoe belangrijk slaap voor ouderen is en tegen welke slaapproblemen ze aan kunnen lopen.
Hebben ouderen mensen minder slaap nodig?
Veel mensen denken dat oudere mensen minder slaap nodig hebben, maar dat is een fabeltje. Als je ouder wordt zorgt dit wel voor een verandering in je slaappatroon.
Een ouder persoon heeft net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 tot 8 uur per nacht.
Gevolgen als je ouder wordt
Bij het verouderen treden er veranderingen op in het slaapritme. Hieronder staan veranderingen in het slaapritme opgesomd, deze kunnen plaatsvinden zodra je ouder wordt. Komen onderstaande punten je bekend voor? Of vraag bijvoorbeeld aan je opa of oma hoe hun slaapritme is.
- Het duurt langer voordat je in slaap valt
- Je wordt ’s nachts sneller wakker
- Sneller wakker door lawaai of aanrakingen
- Je slaapt minder diep
- Slaapefficiëntie vermindert
Mogelijke slaapstoornissen
Iedereen slaapt wel eens een nachtje slecht. Het is onschuldig, zolang het maar niet weken achter elkaar gebeurt. Slaap je 2 maanden of langer, meerdere dagen per week slecht? En ben je overdag moe? Dan heb je te maken met een slaapstoornis.
Gevolgen van een slaapstoornis
- Vermoeidheid
- Moeite met concentreren
- Een somber gevoel
- Mindere weerstand
Er zijn veel verschillende soorten slaapstoornissen. Op latere leeftijd heb je wel bepaalde slaapstoornissen die vaker voorkomen.
Insomnie
Bij iemand die langer dan 2 maanden moeite heeft met slapen, doorslapen of vroeg wakker worden spreken we van insomnie. Een ander woord voor insomnie is slapeloosheid. Deze stoornis kan ervoor zorgen dat je overdag geen uitgerust gevoel hebt. Hierdoor functioneer je minder dan dat je zou willen. Bij insomnie is er geen aanwijsbare oorzaak.
Slaapapneu
Slaapapneu betekent ‘niet ademen tijdens de slaap’. Tijdens het slapen houd je onbewust langer dan 10 seconden je adem in. Daarna schrik je wakker of adem je rustig door. Mensen met slaapapneu snurken vaak hard, waardoor de nachtrust van je partner ook verstoord kan worden. Met als gevolg dat je overdag slaperig en vermoeid bent.
Rusteloze benen
Iemand met rusteloze benen heeft regelmatig een vervelend gevoel, tintelingen of kriebel in de onderbenen. Het lukt vaak niet om je benen stil te houden, door te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel.
Naar schatting heeft 5 à 6% van de bevolking deze klachten. Maar als we naar de ouderen (65+) kijken, heeft 10 tot 25% van de mensen deze klachten.
Merk je dat iemand in je omgeving deze klachten heeft? Of ervaar je zelf klachten? Probeer dan samen een oplossing te zoeken. Als je geen oorzaak gevonden krijgt, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan je huisarts.
5 redenen waarom ouderen minder slapen
Er zijn tal van oorzaken waarom ouderen minder slapen. Het is dan ook belangrijk om bewust op zoek te gaan naar de oorzaak.
Mensen die ouder dan 50 jaar zijn hebben de meeste moeite met slapen. Bij 75-plussers ligt dit percentage zelfs rond de 26%. Daarom is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je goed slaapt en wat je er eventueel aan kan doen.
Ziekte
Gezondheidsproblemen zoals alzheimer, hartfalen, artritis of een vergrote prostaat kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen. Door deze gezondheidsproblemen kan een ouder persoon zich niet comfortabel in bed voelen.
Maar niet alleen ingrijpende aandoeningen kunnen je slaap verstoren. Zoals ik eerder heb uitgelegd kan ook een rusteloos been invloed uitoefenen op je slaap. Wanneer ouderen samen met hun arts werken aan de behandeling van deze medische aandoeningen, wordt de kans op een betere nachtrust vergroot.
Medicatie
Verschillende medicijnen op recept zoals medicatie voor astma, hartkwalen en bloeddrukregulatie kunnen het lastiger maken om in slaap te vallen. Maar ook producten uit de apotheek voor bijvoorbeeld hoofdpijn en verkoudheid kunnen het inslapen lastiger maken. Is dit jou ooit opgevallen?
Wanneer je ouder bent en vermoedt dat de medicatie de oorzaak is van jouw slaapprobleem. Is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts. Door dit direct te doen, kun je de mogelijkheden voor alternatieve medicatie of behandeling bespreken.
Minder bewegen
Als je met pensioen gaat beweeg je minder. Dit kan het bioritme van het lichaam in de war brengen waardoor je slechter slaapt. Voor oudere mensen is het van belang dat je niet de hele dag op een stoel gaat zit. Want als je dat doet, ga je sneller achteruit.
Bewegen zorgt er namelijk voor dat het verouderingsproces geremd wordt. Het verkleint het risico op botbreuken en heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het is belangrijk dat oudere mensen elke dag bewegen. Een rondje wandelen kan al voldoende zijn.
Ken jij iemand die meer beweging kan gebruiken? Maak duidelijk wat de voordelen zijn en ga samen een rondje wandelen!
Dutje doen
Een verandering in jouw interne lichaamsklok komt vaak voor op latere leeftijd. Je gaat vroeger naar bed en je staat ook weer vroeg op. Hierdoor voelen oudere mensen zich moe in de middag, waardoor ze een dutje doen. Zorg ervoor dat een dutje niet langer duurt dan 30 minuten. Slaap je langer dan 30 minuten, dan gaat dit ten koste van je nachtrust.
Snurken
Hoe ouder je wordt, hoe meer er gesnurkt wordt. Dit verstoort niet alleen de nachtrust van de snurker, maar ook die van je partner. Snurken kan ook een teken zijn van slaapapneu, waar we het al eerder over hebben gehad.
Merk jij dat je meer snurkt? Je kunt dan het beste contact opnemen met je arts. De arts kan een slaaptest voorschrijven waarin je getest wordt op slaapapneu.
Dat een goede nachtrust belangrijk is voor iedereen, dat weet je waarschijnlijk wel. Wanneer je dit artikel hebt gelezen, ben je erachter gekomen dat ouderen een grotere kans hebben op slaapproblemen. De kans op een slaapstoornis neemt toe, waardoor het belangrijk is dat je bepaalde symptomen herkend.
Het is voor ouderen dus extra belangrijk om goed op je slaapritme te letten. Want zonder dat je er erg in hebt, verandert je slaappatroon wel degelijk.
Slaapsupplement voor ouderen
Er zijn vijf ingrediënten die je kan suppleren voor een betere nachtrust. Deze vijf ingrediënten zitten samengevoegd in een supplement, de Good Night Caps. Met 2 capsules per nacht krijg jij precies de juiste hoeveelheid binnen om meer uit je slaap te halen. Voor oudere mensen is het aan te raden om met 1 capsule te beginnen. Het is nu mogelijk om de Good Night Caps voor 5 nachten te proberen.
Doordat je dit artikel hebt gelezen, zet je al een stap in de goede richting. Op naar een goede nachtrust!