consiouz logo blauw bm donker

‘s nachts vaak plassen – Dit kun je doen!

‘s nachts vaak plassen – Dit kun je doen!

Moet jij ‘s nachts vaak plassen? Je bent niet de enige! Heel veel mensen hebben gedurende de nacht last van de drang om te moeten plassen. Dit heet nocturia, en is een van de meest veelvoorkomende slaapdisrupties die mensen ervaren. Er wordt vaak gedacht dat dit grotendeels voorkomt bij oudere mensen, echter hebben jongere mensen hier ook last van.

Hoewel deze nachtelijke toiletbezoekjes veel voorkomen, zou het niet gezien moeten worden als onvermijdelijk. In veel gevallen kunnen er duidelijke stappen ondernomen worden mits je de achterliggende oorzaken, consequenties en behandelingen kent.

Wat is nocturia?

Wanneer iemand nocturia heeft moet die persoon vaker ‘s nachts plassen. Die persoon wordt dan ook telkens ‘s nachts wakker, wat vaak tot slaapproblemen leidt.  Vaak is nocturia een symptoom van andere aandoeningen, niet een ziekte of aandoening op zichzelf.

Volgens de definitie van nocturia heb je het pas wanneer je meer dan een keer per nacht naar het toilet gaat. Volgens deze definitie hebben veel mensen nocturia. Het wordt pas een probleem wanneer je niet meer opnieuw in slaap kunt vallen.

Nocturia komt dus erg vaak voor bij mannen en bij vrouwen. Studies hebben aangetoond dat 69% van de mannen en 76% van de vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar last hebben van nocturia. Ongeveer een derde van de volwassenen over de 30 jaar heeft hier ook last van.

Wat als je ‘s nachts vaak moet plassen?

Meerdere onderzoeken vinden dat nocturia een van de meest veel voorkomende oorzaken is van verstoorde slaap en nachtrust. Ook bij ouderen wordt het vaak beschouwd als een van de hoofdoorzaken van slechte slaap en slapeloosheid.

Veel mensen hebben na het plassen moeite om weer opnieuw in slaap te vallen, wat slechtere slaapkwaliteit en nachtrust betekent. Het is niet verrassend dat vaak vermoeid zijn overdag vaak voorkomt bij mensen die in de nacht plassen. Ook kan deze vermoeidheid overdag zich uiten in slechtere fysieke en mentale functionaliteit en je prikkelbaar voelen.

Waarom plas je vaak in de nacht?

Er zijn voornamelijk drie oorzaken die ervoor zorgen dat je vaak in de nacht moet plassen. Dit zijn met name:

  • Te veel urine productie gedurende de nacht
  • Minder capaciteit van de blaas
  • Andere slaapdisrupties

Elk van deze aandoeningen kan gelinkt worden aan verschillende onderliggende gezondheidsproblemen.

Te veel urine productie gedurende de nacht

Te veel urine produceren is een van de meest veelvoorkomende oorzaken van in de nacht moeten plassen. Het is namelijk verantwoordelijk voor 88% van alle gevallen van nocturia. 

Voor veel mensen kan te veel urineproductie simpelweg gelinkt worden aan te veel drinken voordat je naar bed gaat, maar het kan ook wijzen op het slecht functioneren van de nieren of het gebruik van medicatie. Ook cafeïne en alcohol kunnen een invloed hebben op de urineproductie en dus een oorzaak zijn.

Een overactieve blaas kan liggen aan het feit dat je meer drinkt, maar het kan ook komen doordat je gaat liggen.  Dit kan ervoor zorgen dat je vocht in je benen ophoopt, er meer vocht afdrijft en je dus meer moet plassen. Dit komt voornamelijk voor bij ouderen.

Er is ook onderzoek wat laat zien dat veranderingen in het dagritme, ook wel het circadiaans ritme genoemd, bij ouderen veranderd. Deze verandering kunnen ervoor zorgen dat de meeste urineproductie bij ouderen met name gedurende de nacht en avond plaatsvindt.

Minder capaciteit van de blaas

Zelfs zonder een toename in urineproductie kan een mindere capaciteit van de blaas ook voor problemen zorgen.

urineweginfecties zijn een van de meest voorkomende oorzaken voor veranderingen in de capaciteit van de blaas. Ze kunnen ook voorkomen bij mannen die een vergroting in de prostaat hebben of overactiviteit in de blaas.

Een verhoging in de drang om te urineren, ontsteking in de urineweg of blaasstenen kunnen allemaal een risico zijn voor het verminderen van de blaascapaciteit.

Sommige mensen ervaren een toename in de frequentie om te plassen gedurende de dag terwijl anderen juist dit effect in de nacht hebben.

Andere slaapdisrupties

We kijken vaak naar plassen in de nacht als een disruptie van slaap. Er is echter steeds meer bewijs dat andere slaapproblemen ook een grote factor kunnen zijn bij het moeten plassen in de nacht.

Een van de meest duidelijke voorbeelden is slaapapneu. Slaapapneu zorgt voor korte momenten in de nacht waarin er gestopt wordt met ademen. Vaak moeten plassen in de nacht komt voor bij ongeveer 50% van de mensen met slaapapneu.

Dit komt omdat slaapapneu zorgt voor een vermindering in de zuurstoftoevoer en een verandering in je hormonen gedurende je slaap. Dit zorgt voor een toename in je urineproductie. Daarbovenop komt nog dat mensen met slaapapneu vaak in de nacht wakker worden en de drang om te plassen dus ook vaker voelen.

Het is nog niet echt duidelijk of andere slaapaandoeningen zorgen voor nocturia of dat het andersom is. het is waarschijnlijker dat slaapproblemen, inclusief slapeloosheid, juist er voor zorgen dat iemand niet meer kan slapen nadat ze naar het toilet zijn gegaan.

Tips als je ‘s nachts vaak moet plassen

Omdat vaak plassen in de nacht belangrijke effecten kunnen hebben op iemands gezondheid en verwant kan zijn aan andere gezondheidsaandoeningen, is het belangrijk om eerst te praten met je dokter over nocturia.

Het kan namelijk zijn dat een onderliggende aandoening zorgt dat je ‘s nachts vaker moet plassen. Alleen een dokter kan dit vaststellen. Veel mensen die last hebben van nachtelijk plassen kunnen dit dan behandelen met medicijnen of juist aanpassingen aan hun huidige medicijnen.

Verschillende veranderingen in je leefstijl kunnen ook helpen tegen problematische nocturia. Deze veranderingen zijn:

  • Minder water drinken in de avond
  • Minder cafeïne en alcohol consumptie, vooral in de late middag en avond
  • Meer focus op slaaphygiëne. Dit zijn factoren zoals je slaapkamer omgeving en slaapgewoonten. Voorbeelden van goede slaaphygiëne zijn:
  • Een consistent slaapritme aanhouden
  • Een avond routine hebben
  • Ontspanningstechnieken beoefenen zodat je makkelijker in slaap valt, maar ook wanneer je terug naar bed gaat in de nacht nadat je naar het toilet bent geweest.
  • Dagelijkse beweging
  • Een bed met een matras, kussen en dekbed dat bij jou past.
  • Minimaal licht in de omgeving, koele temperatuur en een fijne geur.
  • Geen elektronica in de slaapkamer.

Deze aanpassingen in leefstijl maken kan het aantal nachtelijke toiletbezoeken verminderen, maar meestal niet compleet elimineren.

Beter slapen met Consiouz

Lukt het jou na deze tips nog steeds niet om aan voldoende nachtrust te komen? Consiouz heeft dé oplossing! De formules van onze Good Night Caps en Dreamcaps zijn uitvoerig getest en wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn supplementen zonder verslavende werking, die je afwisselend van elkaar kunt gebruiken. Bestel ze direct via onze webshop!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email