consiouz logo blauw bm donker

Optimaliseer je slaapkamer voor een perfecte nachtrust

Optimaliseer je slaapkamer voor een perfecte nachtrust

slaapkamer

 

Een perfecte nachtrust begint bij het optimaliseren van je slaapkamer en alles wat jij voor het slapen doet. Je slaapkamer moet in het teken staan van slapen. Dit wil dus zeggen dat je eigenlijk in je slaapkamer niet zou moeten studeren, tv kijken of andere dergelijke zaken zou moeten uitvoeren die niets met slapen te maken hebben. Zo zijn er verschillende aspecten die jij aan je slaapkamer kan veranderen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Wat deze factoren zijn waar jij rekening mee kan houden om een betere nachtrust te ervaren. lees je verder in dit blog.

Wanneer we praten over goede voornemens, zoals: gezond eten, veel bewegen, minder alcohol en afvallen wordt vaak het allerbelangrijkste over het hoofd gezien. Namelijk; een goede slaap! 

Slaaptekort is funest voor je wilskracht, discipline en prestaties, zowel thuis, in de sportschool, als op de werkvloer. Omdat je lichaam om energie vraagt, wordt het sneller afgeleid en gaat het onder andere verlangen naar vet en zoetig eten. Gelukkig kun je door het doorvoeren van een paar kleine veranderingen in je slaapkamer, jouw slaapkwaliteit al verbeteren.

De ideale kamer voor een perfecte nachtrust

Iedereen weet natuurlijk wel dat je de muziekinstallatie niet op maximaal volume moet zetten voor het slapen, maar veel mensen weten niet dat veel geluiden en verschillende lichtkleuren ook een positieve invloed op je slaap kunnen uitoefenen. Daarnaast spelen ook zeker niet te vergeten: ventilatie, luchtkwaliteit, je matras, het beddengoed en de kleuren op je kamer spelen een belangrijke rol om lekker te kunnen slapen.

Hieronder een aantal tips opgesomd, waardoor jij je slaapomgeving kunt optimaliseren voor een goede slaap. 

Maak het écht donker op je slaapkamer

Als het donker is maakt je lichaam melatonine aan. Zoals je misschien al weet is melatonine een slaaphormoon, dat je slaapritme positief beïnvloedt. Als het écht donker is op je slaapkamer, zal je lichaam eerder het signaal krijgen om in slaap te vallen. Ook zal je dieper slapen, doordat het licht van buiten geen invloed uitoefent op je slaap- en waak ritme. 

Ben je op reis en heb je even geen beschikking tot verduisteringsgordijnen? Probeer dan is een slaapmasker uit. Een slaapmasker kun je makkelijk overal mee naar toe nemen. Een slaapmasker van goede kwaliteit, verduistert je zicht volledig tijdens het slapen. 

Je kunt hier een goede kwaliteit slaapmasker bestellen.

Vermijd blauw licht voor het slapen

Blauw licht komt af van je televisie, laptop, telefoon en tablet. Blauw licht vermindert de natuurlijke aanmaak van melatonine. Hierdoor blijven je hersenen actief en zal je minder snel in slaap komen. Het is aan te raden om minimaal 1 uur voor het slapen geen blauw licht producerende apparaten meer te activeren.  

Zorg voor zo min mogelijk geluid tijdens het slapen

Probeer je slaapkamer zo geluiddicht mogelijk te maken. Hoor je ondanks dat toch nog geluiden? Probeer dan oordopjes. In sommige gevallen, wanneer jij je bijvoorbeeld onrustig voelt, kunnen volgens verschillende onderzoeken meditatie geluiden of klassieke muziek je wel helpen om in slaap te komen. Ga het eens testen en kom erachter wat voor jou goed werkt.

De ideale slaapkamer temperatuur

De temperatuur in je slaapkamer kan van grote invloed zijn op je slaap. De perfecte kamertemperatuur om in slaap te vallen is rond de 18 graden. Het is namelijk zo dat je lichaamstemperatuur in de avond hoort te dalen. Doordat de lichaamstemperatuur daalt val je eerder in slaap. Rond 4 uur ‘s nachts is je lichaamstemperatuur het laagst. 

Ventileer je slaapomgeving om je luchtkwaliteit te verbeteren

Wanneer je slaapkamer geventileerd wordt, blijft de vochtigheid en luchtkwaliteit ook goed. Wanneer de lucht schoon is zal je lichaam langer in een diepere slaap verkeren. Een schone lucht is dus belangrijk om ideale omstandigheden te creëren voor een optimale slaap.

Waar je op slaapt is belangrijker dan je denkt

Naast het feit dat het heerlijk is om in schoon beddengoed te slapen, is het van groot belang dat jouw bed en matras goed zijn afgesteld op de wensen van jouw lichaam. Het juiste kussen is belangrijk om de spieren rondom je nek en schouders te laten ontspannen. Je matras zorgt ervoor dat je ruggengraat de juiste ondersteuning krijgt tijdens het slapen. 

Begin bij het juiste bed, bijvoorbeeld een boxspring

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten bedden waaruit je kunt kiezen. Ga eerst voor jezelf na wat je nou echt wilt. Hoe groot mag het zijn? Wil je liever een zacht of hard bed en wat mag het kosten? Een boxspring is een van de meest populaire slaapsystemen van deze tijd. Ze staan namelijk bekend om hun comfort. Boxingspring

Waarom is een boxspring een goed idee? 

Door een matras-bedbodem combinatie liggen er als het ware twee matrassen op elkaar. De bedbodem bestaat uit een gestoffeerde box met veren, die over de volledige breedte veerkracht biedt. Het boxspring matras zorgt daarbij voor een zachter oppervlak. Dit samen zorgt voor een extra comfortabel bed. 

Welke boxspring keuzes heb je? 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen bonell boxen en pocketvering boxen. Bij een bonell box lopen de veren uit. Dit wil zeggen dat ze aan de uiteinden wijder zijn dan in het midden. De weerstand is hierdoor hoog en de ondersteuning van de vering is gelijk verdeeld. Bij pocketvering is het zo dat er verschillende veren ieder per stuk verpakt zijn in textiel zakjes. Dit ventileert goed, het ligt stabiel en behoudt ook goed zijn veerkracht. De beste keus? Dat ligt echt aan jezelf. Ga langs een beddenwinkel en test het uit. Kies je voor een hoge kwaliteit boxspring, dan kan deze wel 10 tot 15 jaar meegaan!

Last van muggen in je slaapkamer?

Het is een warme zomernacht en ineens hoor je een irritant gezoem wat je wakker maakt. Je staat op, zoekt naar de mug en probeert hem te verjagen. We hebben het allemaal vaak meegemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit voorkomt? ⠀

tips om muggen uit je kamer te mijden

De oorzaak van muggen in je slaapkamer, kan je eigen lichaamsgeur zijn

Het is echt zo: muggen komen, naast warmte en licht, af op lichaamsgeur. Daarom is het soms zo dat jij wél gestoken wordt, maar je partner niet. De mug kiest namelijk voor diegene met de sterkste lichaamsgeur. Een douche nemen voor het slapen gaan heeft maar heel even zin, want de geur komt van binnenuit. Ook adem je CO2 uit; iets waar muggen dol op zijn. 

Muggentip 1: Zet een ventilator aan! 

Muggen zijn namelijk licht van gewicht, waardoor ze niet in staat zijn tegen de luchtstroom in te vliegen. Bovendien hebben ze ook een hekel aan een luchtstroom. Zorg er dus voor dat de ventilator op jou gericht staat, zodat de muggen niet bij jou in de buurt willen komen. ⠀

Muggentip 2: Smeer jezelf in met DEET⠀

Een van de bekendste middelen tegen muggen is DEET. Dit is een chemische stof waar muggen een hekel aan hebben. Je kunt het krijgen in spray of lotion vorm. Op de verpakking kun je zien hoeveel procent DEET er in het middel zit. 30% DEET houdt muggen al 4 uur weg, maar een middel waar 50% inzit zal ze voor 8 uur weghouden. Deet kun je hier bestellen.

Muggentip 3: Gebruik citronella

Muggen hebben ook een hekel aan citronella. Dit middel zit vaak onder muggenlampjes die deze geur verspreiden over de ruimte. ⠀

Muggentip 4: Plaats een hor⠀

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip: zorg dat er een hor voor je raam zit waar muggen binnen kunnen komen. Controleer voor het slapen of er geen mug in je slaapkamer rondvliegt. Door deze hor weet je zeker dat ze ook niet binnen kunnen komen. 

Activiteiten die jij buiten je slaapkamer doet, hebben invloed op je slaap

Je kan een ander bed kopen, muggen verjagen uit je slaapkamer of je slaapkamer geruisloos maken. Maar er zijn nog veel meer zaken die invloed hebben op je slaapkwaliteit.

Verlaag de hersenactiviteit voor een diepere slaap

Naast dat de technologische schermen, zoals je laptop, tv en mobiel, je melatonine afgifte verstoren, hebben ze uiteraard ook een effect op de hersenactiviteit. Je wilt je hersenen zo veel mogelijk deactiveren voor het slapen gaan. Een telefoon, laptop of televisie doet juist het tegenovergestelde en activeert je hersenen. 

Probeer je telefoon en computer eens uit te zetten na 21:00u. Je zal hier waarschijnlijk even aan moeten wennen maar het creëert echt rust in je brein. Neem je telefoon ook niet mee naar je slaapkamer. Pak als je ’s nachts even wakker wordt ook niet direct je mobiel erbij. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen weer direct geactiveerd worden.

Naast het positieve effect op je slaap, zorgt ’s avonds minder op je mobiel zitten er ook voor dat je tijd gaat overhouden voor je hobby’s en bijvoorbeeld het opruimen van je huis. Uiteindelijke resulteert dit in een voldaan gevoel aan het einde van je dag. 

Koffie na het eten? Geen goed idee!

Cafeïne heeft een stimulerend effect en houdt je daardoor langer wakker. Het kan wel acht uur duren voordat het helemaal is uitgewerkt. Drink na 15:00u dus geen cafeïne houdende dranken, zoals koffie meer.

Ga op hetzelfde tijdstip naar je slaapkamer

Een slaapwekker zetten kan hierbij helpen. Een regelmatig slaapritme betekent namelijk dat je zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Je lichaam weet dan precies wanneer het tijd is om te slapen. Hierdoor kom je gemakkelijker in slaap én sta je gemakkelijker op.  

Slaapgadgets 

Naast goede routines, gezond eten en het gebruiken van onze slaaptips zijn er ook gadgets waarmee je jouw natuurlijke slaap kunt stimuleren. Denk zoals eerder benoemd aan een slaapmasker, waardoor het automatisch helemaal donker is op je slaapkamer. Of denk bijvoorbeeld oordopjes, zodat jij niet wakker wordt van geluiden uit je omgeving. 

Om op een uitgeruste, minder stressvolle manier wakker te worden, kun je de Philips Hue lampen gebruiken. Deze helpen je om natuurlijk wakker te worden als het buiten nog donker is. In de winter kan dit dus goed van pas komen! De philips Hue lampen kun je hier bestellen.

Probeer eens te mediteren voordat jij naar bed gaat

Veel mensen denken bij het woord meditatie aan een monnik met een baard in een klooster. Maar het tegendeel is waar; mediteren is voor iedereen en kan in verschillende vormen. Het doel hiervan is om je lichaam in een rustige staat te brengen. Ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld, kunnen een goede manier zijn om jouw hersenen in een rustige en positieve sfeer te brengen, ook voor het slapen gaan.

Ga voor jezelf na hoe jij slaapt. Zoek uit wat de factoren kunnen zijn waardoor jouw slaap nog niet optimaal genoeg is. Test verschillende adviezen uit dit blog uit en lees deze slaaptips nog eens door. Kom erachter wat voor jou werkt. Met deze geleerde kennis en ervaring opzak, heb jij zelf in de hand hoe jouw kwaliteit van slapen gaat zijn.

We hopen dat je door deze tips meer inzicht hebt gekregen over de factoren die invloed hebben op jouw slaapritme. De ideale omstandigheden, omgeving en routines die verstandig zijn om beter te slapen kunnen heel persoonsgebonden zijn. Mocht jij zelf nog meer informatie willen rondom slaap, of nog steeds niet lekker kunnen slapen, neem dan contact met ons op via info@consiouz.nl. Dan gaan wij jou helpen om ’s nachts een betere nachtrust te ervaren, zodat jij je overdag fitter kunt voelen.

 

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email