consiouz logo blauw bm donker

Ben je vaak vroeg wakker? Zo kan je beter doorslapen

Ben je vaak vroeg wakker? Zo kan je beter doorslapen

Je bent vast wel eens vroeger wakker geworden dan dat je eigenlijk wilt. Het kan erg frustrerend zijn om urenlang wakker te liggen voordat je wekker afgaat. Je probeert dan nog te slapen, maar het lukt gewoon niet. Hierdoor kan het zo zijn dat jij niet uitgerust aan je dag kan beginnen. In dit artikel geven we je waardevolle tips waardoor je langer kunt slapen.

Waarom word je ’s ochtends te vroeg wakker?

word jij ’s ochtends altijd vroeg wakker? Je bent zeker niet de enige. Veel Nederlanders worden vaak veel te vroeg wakker in de ochtend. Deze mensen worden vaak enkele uren voordat de wekker afgaat wakker. Het kan zelfs zo zijn dat iemand regelmatig om half 5 ’s nachts wakker wordt terwijl die pas om half 8 uit bed moet. Je wordt dan veel te vroeg wakker waardoor je niet vol energie aan je dag kan beginnen.

Te vroeg wakker worden is erg vervelend, maar het komt helaas bij veel mensen voor. Het meeste komt dit voor bij ochtendmensen. Ochtendmensen gaan in de avond op tijd naar bed waardoor ze ook wat vroeger wakker worden. Het kan bijvoorbeeld ook aan je slaapcyclus liggen, je wordt dan wakker in een lichte slaapfase door een beweging of geluid. Het kan ook komen doordat je last hebt van chronische slapeloosheid of stress.

Vermoeid wakker geworden?

Oorzaken van te vroeg wakker worden

In het vorige hoofdstuk heb je al een aantal oorzaken kunnen lezen. In dit hoofdstuk gaan we er wat dieper op in.

Stress en piekeren

Er zijn veel verschillende redenen waardoor je elke ochtend te vroeg wakker kan worden. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsklachten zijn.

Stress en piekeren kunnen bijdragen aan slapeloosheid waardoor je wel in slaap kunt vallen, maar niet kunt blijven slapen.

Braindump

Ben jij de persoon die niet in slaap kan vallen omdat je in bed nog ligt te piekeren of dat je midden in de nacht wakker wordt met een hoofd vol gedachtes? Dan raad ik het aan om een boekje naast je deur te leggen en je gedachtes op papier te zetten. Dit noemen we ook wel een ‘braindump’. 

Alle gedachtes die je hebt schrijf je op en geef je een plek uit je hoofd, zodat je niks kan vergeten en rustig kan proberen te slapen

Slaapapneu

Een andere oorzaak die een grote rol kan spelen bij te vroeg wakker worden is slaapapneu. Door slaapapneu kan het zo zijn dat je vroeg wakker wordt. Slaapapneu is een aandoening die optreedt tijdens het slapen. Het meest voorkomende symptoom van slaapapneu is snurken. Slaapapneu treedt vaak op tijdens de REM fase van de slaap.

Hoe kan je voorkomen dat je ’s nachts wakker wordt?

Merk jij dat het moeilijk is om goed door te slapen? In dit hoofdstuk geven we je waardevolle informatie zodat jij ’s nachts minder snel wakker wordt.

Ga naar buiten

Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten buiten bent zodat je voldoende frisse lucht opneemt zodat je lekker in slaap kunt vallen en goed kan doorslapen.

Draag losse nachtkleding

Zorg ervoor dat je nachtkleding draagt waar jij jezelf comfortabel in voelt. Het is aan te raden om losse nachtkleding te dragen zodat het niet kan gaan knellen.

Zorg voor verduisterende kamer

Het is belangrijk dat je kamer goed verduisterd kan worden. Hoe je dit het beste kunt doen, lees in je in dit artikel

Drink niet teveel voordat je gaat slapen

Je hebt vast wel eens een keer veel gedronken voordat je naar bed ging. Hierdoor kun je midden in de nacht wakker worden omdat je naar de wc moet.

Blijf niet te lang liggen

Zorg voor een goed slaapritme waarbij je maximaal 8 uur in bed ligt. Hierdoor bouw je slaaphonger op en kun je de volgende nacht weer lekker slapen.

Tips om ’s ochtends weer in slaap te kunnen vallen

Heb je de waardevolle informatie die we in het vorige hoofdstuk hebben gegeven toegepast en word je ’s nachts toch nog wakker? Dan hebben we een aantal tips zodat jij ’s ochtends weer lekker in slaap kunt vallen

1. Focus op je nachtrust

Als je midden in de nacht wakker wordt, raak dan niet in paniek. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te focussen op het comfort van je bed en je zult zien dat je rustiger wordt in je hoofd.

2. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen. Hoe relaxter je bent, hoe sneller je weer in slaap kunt vallen.

3. Pak niet je telefoon

Wat doet tegenwoordig iedereen als die wakker wordt? Juist, je telefoon pakken. Het blauwe licht van je smartphone zorgt ervoor dat je wakkerder wordt en niet meer in slaap kunt vallen. Doe dit dus niet en vermijdt blauw licht. 

4. Doe iets ontspannends

Werken bovenstaande tips bij jou niet? Sta dan op en ga even 15 minuten iets ontspannends doen wat bij jou past. Wel met weinig tot geen licht zodat jij daarna weer lekker in slaap kunt vallen.

5. Neem de Good Night Caps

Neem voordat je gaat slapen onze Good Night Caps. Wij bieden een unieke samenstelling van wetenschappelijke onderbouwde natuurlijke ingrediënten aan, die jouw slaapkwaliteit verbeteren.

Wil je meer informatie over de werking van dit product? Klik hier voor meer informatie 

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email