ledereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon die continu aan staat. Al hoewel een mobiele telefoon ervoor zorgt dat wij makkelijker en sneller kunnen communiceren, online kunnen shoppen of de weg kunnen vinden is het niet altijd goed om je mobiel te gebruiken. In deze blog geef ik 10 tips om minder gebruik te maken van je mobiel telefoon.
Redenen om je telefoon minder te gebruiken
Volgens het PEW onderzoek centrum heeft bijna iedereen (95% van de bevolking) een soort mobiele telefoon. Het gebruik van smartphones onder de bevolking is inmiddels 77 procent. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van 2011. Er zijn zeker voordelen voor iedereen die de hele tijd rondloopt met een minicomputer in zijn hand, zoals alleen al het gebruik van google maps. Het is inmiddels moeilijk te beseffen hoe het was om de weg naar een bestemming te moeten vragen, toch? Maar hoe zit het met alle nadelen? Een paar negatieve factoren die meteen in je opkomen zijn bijvoorbeeld sms’en en autorijden, evenals mensen die met hun hoofd naar beneden gaan in plaats van aandacht te schenken aan wat de persoon tegenover hen te zeggen heeft.
Je smartphone maakt je hersenen leeg.
Je denkvermogen neemt aanzienlijk af wanneer je smartphone binnen handbereik is, zelfs als deze is gedempt of uitgeschakeld. Dat zeggen onderzoekers van de McCombs School of Business van de Universiteit van Texas in Austin, die bijna 800 smartphonegebruikers bestudeerden. Zij hadden computertests afgelegd waarvoor volledige concentratie nodig was om goed te scoren.
De tests waren bedoeld om de cognitieve capaciteit te meten en de deelnemers kregen de opdracht om hun smartphones het zwijgen op te leggen of uit te schakelen. Vervolgens moest de mobiele telefoon met het gezicht naar beneden op het bureau in een zak, een tas of in een andere kamer neergelegd worden. De mensen die hun telefoon in een andere kamer bewaarden, presteerden aanzienlijk beter dan degenen die ze in de buurt hielden.
Blijkbaar zijn de meldingen die mensen op hun telefoon krijgen niet het probleem. Alleen al het hebben van een telefoon binnen handbereik maakt het moeilijker om te focussen, omdat een percentage van de hersenen actief moet werken om het apparaat niet vast te pakken, op te nemen of te gebruiken.
De Facebook-app op je telefoon is niet goed voor je
Aangezien 1,28 miljard mensen Facebook elke dag gebruiken, is de kans groot dat als je een smartphone hebt, je de Facebook-app erop hebt geïnstalleerd. En wat doe je als je je verveelt? Je doodt waarschijnlijk de tijd door middel van het doorbladeren van je feed om te zien wat je “vrienden” posten.
Toch zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van het gebruik van Facebook op mensen. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat hoe meer je Facebook gebruikt, hoe slechter jij je voelt en dat het verlaten van het sociale netwerk daadwerkelijk leidt tot een hoger welzijnsniveau en geluk.
Je smartphone kan jouw slaap negatief beïnvloeden.
Onderzoekers van de University of California San Francisco berekenden de tijd die 653 mensen besteedden aan het kijken naar het scherm van hun telefoon binnen 30 dagen.
Gemiddeld besteedden de deelnemers aan het onderzoek binnen deze periode 38,4 uur aan smartphone-schermtijd per week.
“Een langere gemiddelde schermtijd was geassocieerd met een kortere slaapduur en een slechtere slaapefficiëntie”, scheven de auteurs. “Langere gemiddelde schermtijden tijdens het slapengaan en de slaapperiode waren geassocieerd met een slechte slaapkwaliteit, verminderde slaapefficiëntie en een langere latentie bij het begin van de slaap.” Het teveel gebruiken van je mobiel kan dus schadelijk zijn voor je welzijn en slaap Het mag duidelijk zijn dat je mobiele telefoon een verslavingsopwekkend effect heeft op je. Het werkt namelijk op je dopamine-beloningsysteem.
Dit wil zeggen dat elke keer dat jij een ‘like’ krijgt jij een ‘dopamine’ shot ontvangt. Ook wil dit zeggen dat wanneer jij teleurgesteld bent dat jij geen berichtje hebt ontvangen, jij direct jezelf minder gelukkig kan voelen, doordat je dat stukje dopamine mist.
10 tips om minder je mobiel te gebruiken
Houd je schermtijd bij en stel tijdslimieten in
Je denkt waarschijnlijk dat je nooit te veel schermtijd krijgt. En waarom zou jij je gebruik willen beperken, aangezien je de nadelige effecten toch niet ervaart?
Doe de moeite om bij te houden hoeveel tijd je daadwerkelijk in dat glorieuze blauwe licht besteedt. Wat is nog het beste van alles? Er zijn een tal van tools die dit voor je kunnen doen en omdat ze stil op de achtergrond draaien, kun je gewoon doorgaan met je normale routine.
RescueTime controleert bijvoorbeeld de sites en apps die je vaak bezoekt en voor hoelang. TimeCamp, HubStaff en Toggl zijn enkele andere opties die je kunt gebruiken.
Als je een iPhone hebt, schakel je de functie Schermtijd in de app Instellingen in. Android-gebruikers kunnen dit doen via de tools voor digitaal welzijn in Instellingen.
Vervolgens kun je deze informatie en oplossingen gebruiken om tijdslimieten in te stellen. Als je er bijvoorbeeld achter bent gekomen dat je te veel tijd op Instagram doorbrengt, kun je je telefoon vertellen om de app uit te schakelen na twee uur gebruik.
Je kunt deze gegevens ook gebruiken om een planning te maken. Stel dat je tussen 8.00 en 10.00 uur niet geïnterpreteerd wilt worden, aangezien je dan het meest productief bent. Je kunt vervolgens apps en websites en deze specifieke tijd blokkeren.
Houd je telefoon buiten de slaapkamer
“Velen van ons gebruiken onze telefoons als wekker, wat betekent dat dit het laatste is dat we ‘s nachts zien”. Het is ook “het eerste dat we ‘s ochtends zien, misschien zelfs voordat onze ogen volledig open zijn.” Die blootstelling aan blauw licht kan van invloed zijn op de kwaliteit van onze slaap. Volgens een studie uit 2017 “wordt het gebruik van sociale media in de 30 minuten voor het slapengaan onafhankelijk geassocieerd met een verstoorde slaap bij jonge volwassenen”.
Zelfs als je niet door sociale media scrolt, zal die blootstelling aan blauw licht ook de kwaliteit van je slaap verstoren. Als je je telefoon vastpakt als het alarm afgaat, betekent dit dat je niet alleen wakker wordt. Je ligt daar nu door je inbox te bladeren. Als gevolg hiervan blijf je langer in bed dan gepland en raak je gestrest over de dag.
De oplossing? Laad je telefoon op in een andere kamer en kijk minstens een uur voordat je naar bed gaat niet meer naar schermen. En koop ook een wekker!
Creëer technologievrije zones.
Weet je, die laatste tip zette me aan het denken. Welke andere plaatsen moet je aanwijzen als ‘technologievrije zones’?
Naar mijn mening staat de badkamer bovenaan de lijst. Het is onhygiënisch en leidt je alleen af van het afronden van de dingen die je moet doen in de badkamer. Ik zou ook zeggen: de eetkamer of waar je ook eet. Nogmaals, het is vies en je kunt deze tijd verstandiger gebruiken, zoals quality time met je gezin of je collega’s beter leren kennen.
Laat je telefoon achter
Als je op bepaalde momenten contact met me opneemt, zoals ‘s avonds of in het weekend, duurt het soms uren voordat ik antwoord. Misschien hoor je pas een paar uur later of de volgende dag van me.
Ik negeer je niet. Het is gewoon dat ik mijn telefoon niet bij heb. Als ik bijvoorbeeld besluit om een wandeling te maken, ligt mijn telefoon waarschijnlijk in de auto – of in ieder geval in de stille modus en ergens weggestopt. Zelfs als ik gewoon achterover leun en lees, is de telefoon nergens bij me in de buurt.
Voor sommige mensen kan dit hen bang maken vanwege FOMO (fear of missing out). Maar in 99% van de gevallen zul je merken dat de wereld blijft draaien, ook als je af en toe je telefoon achterlaat.
Verwijder onnodige apps.
Als je nu een paar minuten hebt, ga je door je telefoon en verwijder je de onnodige applicaties. Als je social media bijvoorbeeld alleen voor je werk gebruikt, verwijder ze dan. Hetzelfde geldt voor Netflix, en elke andere app die je verleidt tot onzinnig gebruik.
Schakel over naar grijstinten.
Met zowel iOS als Android kunt u het scherm van je telefoon grijs maken. Hierdoor worden alle mooie kleuren van je scherm verwijderd.
Waarom slaagt dit erin jouw telefoonverslaving te verminderen? Omdat je mobiel nu zijn visuele aantrekkingskracht heeft verloren.
Grijstinten instellen op Iphone
- Ga naar Instellingen.
- Selecteer vervolgens Toegankelijkheid
- Weergave- en tekst grootte
- Kleurfilters
- En tenslotte, zet de schakelaar aan zodat de optie Grijstinten verschijnt.
Grijstinten instellen op Android
- Open de instellingenpanelen
- Ga naar digitaal welzijn te gaan
- Kies Wind Down en je kan grijstinten nu inschakelen of plannen voor een later tijdstip.
Plan meer persoonlijke ontmoetingen.
Ik weet dat zoom- en videogesprekken allemaal het nieuwe ding zijn tijdens corona. En hoewel ze behulpzaam zijn geweest, veroorzaken ze ook vermoeidheid.
Zet in plaats daarvan een ouderwets telefoongesprek op. Of, nog beter, plan een persoonlijke ontmoeting.
“Persoonlijke ontmoetingen bieden een gevoel van intimiteit, verbinding en empathie dat moeilijk te repliceren is via video”, zegt Paul Axtell, bedrijfstrainer en auteur van het boek “Meetings Matter”.
Het is veel gemakkelijker om aandachtig te luisteren en aanwezigheid te vragen, wat de psychologische veiligheid creëert die je nodig hebt je zich volledig te concentreren en te participeren. 8. Kijk eens in een boek
Toen ik een kleine jongen was, kochten mijn ouders een heel mooie Encyclopedie set. Ik gebruikte deze boeken van de basisschool tot de middelbare school wanneer ik maar een stukje informatie moest opzoeken. Voor meer diepgaand onderzoek was de plaatselijke bibliotheek al een uitstekende bron. Als ik het niet kon vinden vroeg ik mijn ouders om vragen te beantwoorden.
Geloof het of niet, maar er bestaan nog steeds boeken en bibliotheken. Ik weet dat het snel en gemakkelijk is om je telefoon te gebruiken of je smartapparaat te vragen om een vraag te beantwoorden. Maar in plaats van alleen op technologie te vertrouwen kun je ook eens proberen andere manieren te vinden om toegang te krijgen tot informatie.
Maak niet zoveel foto’s.
Voor de meesten van ons is dit een tweede natuur geworden. Of je nu op een verjaardagsfeestje, sportevenement, concert uit eten of op reis bent, je maakt een buitensporig aantal foto’s. Waarom is dat een probleem? Nou, drie verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het maken van foto’s het maken van nieuwe herinneringen verstoort.
Dat wil niet zeggen dat je tegen foto’s moet zijn. Het is gewoon dat je niet te veel hoeft vast te leggen. Geniet in plaats daarvan van het moment door je telefoon ergens anders achter te laten.
Pak een nieuwe hobby op.
Ik heb me hier in het verleden schuldig aan gemaakt. Het is zaterdagmiddag en het is te slecht weer om naar buiten te gaan. Ik heb het huis al schoongemaakt en wat werk verzet. Maar nu begin ik me te vervelen. Wat zal ik doen? Vervolgens pak ik instinctief mijn telefoon of laptop en begin gewoon te browsen.
Om dit te bestrijden, begin je met een nieuwe hobby die niet veel schermtijd vereist. Een boek lezen, elke vorm van fysieke activiteit of handarbeid zijn technisch vrije hobby’s om mee bezig te zijn tijdens je vrije tijd. Wil je weten hoe jij je slaap kunt verbeteren, zodat je nog productiever kunt zijn overdag? Lees dan hier het artikel met 5 tips waarmee jij beter kunt slapen.