Het is natuurlijk vervelend als je niet kunt slapen of niet uitgerust wakker wordt. Op die momenten zou je wel een hulpmiddel kunnen gebruiken. Je zal vast wel eens hebben gehoord dat het dan verstandig is om voor het slapen thee te drinken. Maar niet alle thee soorten zijn slaap bevorderend. In dit artikel gaan we in op de theeën die je wel kunt drinken om jouw slaap te verbeteren.
Drinken voor het slapen
Drinken voor het slapen kan er juist voor zorgen dat je in de avond vaak wakker wordt, omdat je naar de wc moet. Alleen steeds vaker komen wij verschillende soorten dranken tegen die een bijdrage leveren aan een goede nachtrust. Naast dat er dranken bestaan die de slaap bevorderen zijn er zeker ook verschillende dranken die je juist voor het slapen moet vermijden.
Drink geen cafeïne na 14:00 uur.
Wij raden je af om alle dranken met cafeïne en/of een hoog suikergehalte te drinken na 14:00 uur. Klinkt logisch, omdat cafeïne je brein stimuleert en je alert houdt. Hierdoor zal je dus moeilijker in slaap kunnen vallen.
Ook cafeïnevrije koffie kan je slaap verslechteren. Een onderzoek uit 2007 concludeerde dat er in een aantal soorten cafeïnevrije koffie tot 20 milligram cafeïne zat.
Als je een echte koffieliefhebber bent, zoek dan een cafeïnevrije koffie waar er daadwerkelijk geen cafeïne inzit. Er bestaat zelfs koffie die valeriaan bevat, wat slaap bevorderend werkt. Ook in veel soorten thee zit veel cafeïne. Hier komen we uiteraard later op terug.
Alcohol hindert je REM-slaap.
Alcohol maakt je vaak suf en slaperig. Maar als je lichaam de alcohol begint af te breken, hindert dat de REM-slaap. Dit is juist de belangrijkste fase, omdat onze slaap dan het meest herstellend werkt. Te weinig REM-slaap leidt vaak tot vermoeid wakker worden en een slecht concentratievermogen overdag. Een studie uit 2014 van de Universiteit van Missouri wijst er bovendien op dat alcohol ervoor zorgt dat je vaker naar de wc moet ‘s nachts. Natuurlijk kan je een paar drankjes bij het diner drinken, maar het is voor de volgende keer verstandig om het afzakkertje over te slaan.
Drink niet te veel water voor het slapen.
Niet uitdrogen is belangrijk, maar veel water drinken voor het slapen gaan of slapen met een glas water naast je bed is onverstandiger dan de meeste denken. Doe je dit wel dan is de kans aanzienlijk groter dat je er ’s nachts uit moet om te plassen. Het is beter om overdag wat meer water drinken om vervolgens voor het slapen even naar de wc te gaan, zelfs als je niet het gevoel hebt om te plassen.
Thee met cafeïne
Veel theeën bevatten cafeïne. Dit wordt ook wel theïne genoemd. De theïne die in thee zit komt uit de natuur van de theeplant ‘Camelia sinensis’. Met die informatie kan je weten dat alle theeën met theeblaadjes, zoals witte thee, zwarte thee en groene thee, cafeïne bevatten. Daarnaast is het zo dat vruchtenthee vaak gemaakt wordt op basis van witte, zwarte of groene thee, waardoor ook vruchtenthee cafeïne bevat.
Thee dat helpt bij het slapen
Er zijn verschillende thee soorten die geen cafeïne bevatten of slaapverwekkend werken. Hieronder volgt een lijst speciaal voor jou om in slaapmodus te geraken voor je naar bed gaat.
Kruidenthee
Allereerst is het verstandig om kruidenthee te drinken. Er zijn veel planten die al eeuwen bekend staan om het rustgevende effect, zoals citroenmelisse, valeriaan, hop, passiebloem, lavendel en kamille.
Als toevoeging zou je een klein lepeltje honing kunnen toevoegen om de slaap extra te verbeteren. Te veel suiker heeft een negatief effect op slaap, maar een kleine hoeveelheid stimuleert juist de nachtrust.
Rooibos thee
Rooibos komt van nature van een plant uit Zuid-Afrika. Omdat deze plant niet afkomstig is van de theeplant die hierboven is genoemd, wordt het niet gezien als thee en bevat het dus ook geen cafeïne. Een goed alternatief voor het slapen gaan.
Thee op basis van bloemen
De passiebloem thee met kamille. Een thee die een rustgevende werking hebben. Zowel de passiebloem als kamille bevatten deze eigenschap. Bij deze thee is er slechts een theelepeltje van beide ingrediënten nodig. Drink dit een half uur voor het slapen gaan om beter te kunnen slapen.
Kant en klare thee om beter te slapen
In het begin van dit artikel stelden we de vraag of een speciale thee je helpt om beter te slapen. Zo hebben we nu wat theeën opgesomd die rustgevende werkingen hebben.
Naast deze theesoorten bestaan er ook theeën die ingrediënten bevatten die ook in onze ‘Good Night Caps’ zitten. We praten dan over ‘valeriaan en melatonine’.
Clipper snore & peace thee of Kneipp welterusten thee
Deze thee is een sterksmakende kruidenthee met rustgevende ingrediënten zoals, kamille, groene munt, citroengras, meidoorn, lindebloesem, oranjebloesem en valeriaan.
Als je de vorige artikelen van ons hebt gelezen weet je nu dat valeriaan in contact staat met je GABA-ontvanger. Deze ontvanger zorgt voor ontspanning en vermindert angstige gevoelens.
Melatonine kruidenthee
Deze thee is specifiek voor het verbeteren van de slaap. Ook deze thee bevat citroenmelisse. Dit is een ingrediënt voor het bevorderen van een natuurlijke en gezonde slaap.
Daarnaast bevat de thee zoals in de titel al staat, ‘melatonine’.
Melatonine is ons slaaphormoon. Als ons lichaam dit hormoon voldoende aanmaakt, zorgt dit ervoor dat we sneller in slaap komen en dieper slapen. Mensen met slaapproblemen hebben vaak een tekort aan dit hormoon. Het duurt langer voordat ze in slaap komen en worden ’s nachts vaker wakker.
Deze stof zit vanzelfsprekend ook in onze ‘Good Night Caps’ om onze klanten sneller en dieper te laten slapen.
Helpt thee bij het slapen, ja of nee?
Als antwoord op de vraag in het begin van dit artikel is het antwoord een simpele “ja”. De theeën en de ingrediënten hiervan die hierboven genoemd zijn, werken slaap bevorderend en zijn geproduceerd om jou sneller en beter te laten slapen. Probeer ze zelfs eens uit om te zien of jouw nachtrust verbetert.
Heeft dit artikel jou nou niet geholpen om beter te slapen? Lees dan onze andere artikelen met een lading aan slaaptips, of kijk eens naar onze ‘Good Night Caps’ en wie weet zit daar wel jouw verdiende nachtrust.