consiouz logo blauw bm donker

Praten in je slaap – 5 tips

Praten in je slaap – 5 tips

Je hebt vast weleens iemand in zijn slaap horen praten. Sommige mensen vertellen zelfs hele verhalen in hun slaap. Praat jij in je slaap? Dan behoor jij tot die vijf procent van de wereldbevolking die regelmatig praat in zijn slaap. Hoe dit precies zit leggen we uit in dit artikel.

Praten in je slaap

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie. parasomnie wil zeggen dat mensen vreemd gedrag tijdens hun slaap vertonen. Hier valt dus ook het praten in je slaap onder. Het praten in je slaap verschilt per persoon. Het ene persoon vertelt lange verhalen terwijl de ander wat woorden mompelt. Ken jij iemand die in zijn slaap praat? Vaak zijn deze personen verbaasd als je het tegen ze vertelt. Mensen praten in hun slaap zonder dat ze het doorhebben. Iedereen kan weleens een keer in zijn slaap praten. Gemiddeld praten mannen vaker in hun slaap dan vrouwen. Kinderen praten wel vaker in hun slaap, dit gebeurt bij ongeveer de helft van de kinderen.

Hoe ontdek je of je praat in je slaap?

Hoe weet jij of je praat in je slaap? Als bijvoorbeeld je partner naast je slaapt, dan kom je er snel genoeg achter. Maar niet bij iedereen is dit vanzelfsprekend. Door in je slaap te praten, word je niet wakker waardoor je het zelf niet door kunt hebben.

Je kunt praten in je slaap herkennen aan vermoeidheid overdag. Ben jij overdag vaak vermoeid en heb je geen idee waar het vandaan komt? Dan kan praten in je slaap een van de oorzaken zijn. Het advies is om dan een uitgebreid slaaponderzoek te doen. Je zou bijvoorbeeld aan je ouders of vrienden kunnen vragen of ze een nachtje willen blijven slapen.

Oorzaken van praten in je slaap

Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt kunnen lezen kan praten in je slaap iedereen weleens overkomen. In dit hoofdstuk gaan we het hebben over de oorzaken van praten in je slaap.

Mogelijke oorzaken van in je slaap praten zijn:

  • Stress of angst
  • Slaaptekort
  • Alcohol
  • Depressie
  • Koorts
  • Emotionele boeken of films

Bovenstaande oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je in je slaap gaat praten.

Door laat in de avond een spannende film of boek te lezen ga je sneller praten in je slaap. Maar ook mensen die overdag angstig zijn of onder druk staan, praten vaker in hun slaap.

Naast de oorzaken die ik eerder in dit hoofdstuk heb benoemd, is er nog een andere oorzaak die bepalend is of iemand wel of niet praat in zijn slaap. Als we in slaap vallen laten onze hersenen twee stofjes vrij, gamma-aminoboterzuur en glycine. Door deze stofjes kunnen we in onze slaap geen gekke bewegingen maken. Hierdoor werken bij veel mensen de stembanden niet waardoor mensen niet in hun slaap kunnen praten, helaas is dit niet bij iedereen het geval.

5 Tips om niet te praten in je slaap

In de meeste gevallen is een specifieke behandeling voor praten in je slaap niet nodig. Maar als het vaak voorkomt is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Praten in je slaap kan met een andere slaapstoornis samen gaan. Het praten in je slaap verdwijnt meestal als alle onderliggende oorzaken aangepakt worden. We hebben nog wel wat waardevolle tips die je zelf kunt proberen.

1: Neem genoeg nachtrust

Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt. Door voldoende te slapen heb je minder kans om te praten tijdens je slaap. Ervaar jij vaak een slechte nachtrust? Probeer dan nu onze Good Night Caps. 

2: Zorg voor een gezond slaapritme

Door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, creëer je een gezond slaapritme. Een gezond slaapritme is de basis voor een goede nachtrust.

3: Drink geen alcohol voordat je gaat slapen

Alcohol drinken kan effect hebben op de lengte, kwaliteit en diepte van je slaap. Uit onderzoek is gebleken dat mensen sneller in slaap vallen van alcohol. De slaap is wel veel minder diep en onrustig. Daarom is het beter om geen alcohol te drinken voordat je gaat slapen.

4: Slaap in een stille en donkere slaapkamer

Een niet verduisterde slaapkamer is een vijand voor een goede nachtrust. Je lichaam zal niet voldoende slaapverwekkende melatonine aanmaken voor een goede nachtrust. Zoals je misschien al weet, is melatonine een slaaphormoon dat je slaapritme positief beïnvloed. Meer informatie kun je vinden in dit artikel.

5: Ga ontspannen slapen

Probeer om geen spannende film te kijken voordat je gaat slapen. Als je net een spannende film hebt gekeken, denk je er nog veel over na. Hierdoor ga je niet ontspannen slapen waardoor het langer duurt voordat je in slaap valt. Door met een ontspannen gevoel naar bed te gaan, is de kans minder groot dat je gaat praten in je slaap.

[activecampaign form=12 css=1]

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email