consiouz logo blauw bm donker

Waarom is slaap zó belangrijk?

Waarom is slaap zó belangrijk?

Dat slaap belangrijk is, dat weet je. Maar weet jij ook echt waarom slaap zo belangrijk is? Slaap wordt door de meeste mensen namelijk super onderschat en 33% van de Nederlandse bevolking heeft dan ook een slecht slaappatroon.

Slaap is belangrijk, maar wat gebeurd er als we slecht slapen?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom we slapen? Het is moeilijk te begrijpen hoe belangrijk slaap is om je op je best te voelen, totdat je niet genoeg hebt geslapen. Je kunt in totaal 10 uur per dag slapen, maar als de kwaliteit ervan ruk is, zal dit nog steeds negatieve effecten met zich meebrengen. Als je benieuwd bent hoe jij slaapt dan kan jij hier een slaaptest doen.
⁣⁣
Geen enkel dier, inclusief mensen, kan zonder slaap overleven. Al in 1894 ontdekte de Russische arts M. de Manacéine dat wanneer hij puppy’s constant in beweging hield zonder te slapen, ze al na een paar dagen stierven (heftig onderzoek). Wat ons mensen betreft hebben onderzoeksdeelnemers die lange tijd van slaap beroofd werden, allemaal soortgelijke effecten opgemerkt van insomnia (slaapgebrek):⁣⁣

Nadelen van slecht slapen

  • Vermoeidheid⁣⁣
  • Gebrek aan energie⁣⁣
  • Prikkelbaarheid⁣⁣
  • Verminderde (werk)prestaties⁣⁣
  • Moeite met concentreren⁣⁣
  • Gebrek aan lichamelijk herstel⁣.⁣
    ⁣⁣

De voordelen van goed slapen

Het meest opvallende is het geval van Randy Gardner. Deze man is de wereldrecordhouder voor de meeste tijd dat een mens zichzelf opzettelijk de slaap heeft ontnomen. In 1965, als een 16-jarige middelbare scholier, bleef Gardner 11 dagen en 24 minuten wakker. Aan het einde van de stunt was zijn spraak onduidelijk, zijn denken uiteenlopend en kon hij niet langer dan een paar minuten eenvoudige wiskunde uitvoeren. Na dit record ging men met cognitieve testen onderzoeken hoe de hersenen zonder slaap functioneerde. Zo werd ontdekt dat slaap een cruciale rol speelt in het geheugen boosten.

Door slaap onthoud je wat je op je werk of school leert voor later.
⁣⁣
Daarnaast, helpt slaap ons bij het herstellen van onze orgaansystemen. Hieronder vallen spieren, immuunsystemen en hormonen. Terwijl ons lichaam rust, brengen immuuncellen die bekend staan als T-cellen, die tijd door met werken in ons lichaam. Deze immuuncellen werken beter met meer slaap.

Slaap is belangrijk bij een vaccin tegen een virus

Wetenschappers hebben de invloed van een volledige nachtrust vergeleken met het hebben van slaapgebrek. Ze ontdekten dat een goede nachtrust na een vaccin een sterkere immuunrespons op het virus had. Mocht er dus een vaccin komen, zal slaap essentieel zijn voor de werking van het vaccin op het virus.

Kortom, zonder slaap zullen je prestaties ver onder jouw potentie zijn. Op elk vlak in je leven!

Wil je weten welke verschillende slaapfases er zijn? Klik dan hier!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email