consiouz logo blauw bm donker

Magnesium als wondermiddel om beter te slapen?

Magnesium als wondermiddel om beter te slapen?

magnesium slapen

Magnesium tekort kan een oorzaak als je slecht slaapt. Maar wat is slecht slapen precies? Dat is voor iedereen anders, maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat je moeilijk in slaap komt en vaak wakker wordt? En waarom je moe wakker wordt?

Dit kan duiden op een magnesiumtekort. In dit blog gaan wij jou meer vertellen over welke rol magnesium speelt bij het verbeteren van jouw slaapkwaliteit.

De rol van magnesium

Magnesium reguleert maar liefst 325 processen in ons lichaam. De belangrijkste functie van magnesium is de productie, het transport en de opslag van onze energie. Magnesium is dus een mineraal die zorg draagt voor de elektrische geleiding in ons neurologisch systeem. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat ons hartritme, onze bloeddruk en de prikkeloverdracht tussen spieren op een goede manier blijft functioneren. Daarnaast is magnesium essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, wat zorgt voor groei en ontwikkeling. Naast dit alles zorgt magnesium ervoor dat ons immuunsysteem goed blijft functioneren. Niet voor niets dat men in China magnesium ‘De vonk van het leven’ noemt. Het is een van de meest essentiële levensbehoeftes naast zuurstof en water.

Manieren hoe magnesium uit het lichaam kan lekken

Vaak weten mensen niet eens dat ze een magnesiumtekort hebben en ook hun huisartsen kunnen dit niet zien. Het meeste magnesium bevindt zich namelijk niet in het bloed, maar in het bot. De hoeveelheid magnesium in het lichaam wordt dan ook (bijna) helemaal constant in het lichaam gehouden. In sommige gevallen is het zo dat er te veel magnesium uit het lichaam ‘lekt’. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld mensen met diabetisch maar ook wanneer de bijschildklier traag werkt. Er zijn ook andere ongemakken die voorkomen:

 • Ernstige diarree 
 • Het gebruik van (te veel) plaspillen 
 • Operaties 
 • Brandwonden 
 • Zwangerschapsvergiftiging 
 • Aandoeningen in de darmen 

De rol van magnesium bij het slapen

Een van de symptomen van een magnesiumtekort kan slapeloosheid zijn. Niet voor niets dus dat wij dit verwerkt hebben in de Goodnight caps®. Magnesium is namelijk van belang voor een goed werkende pijnappelklier. Dit kleine orgaan maakt melatonine aan. Melatonine regelt ons slaap- en waakritme en zorgt dat ook andere hormonen aangemaakt worden, zodat je lekker kunt slapen. Magnesium zorgt ook voor de ontkalking van de pijnappelklier. Aangetoond is dat de ziekte van Alzheimer ontstaat door o.a. de verkalking van de pijnappelklier. Toch goed dus om voldoende magnesium in je lichaam te hebben ;). 

Niet iedereen kent het hormoon cortisol. Cortisol is een stresshormoon wat ervoor zorgt dat onze geest en ons lichaam actief blijft. Magnesium helpt op zijn beurt weer met de afname hiervan, maar ook nachtmerries ontstaan vaak door een tekort aan magnesium.

Dus de volgende keer kan je niet de enge serie de schuld geven, maar kan je nachtmerrie dus een gevolg zijn van een magnesiumtekort.

Als ons cortisol gehalte te hoog ligt, kunnen wij ons moeilijk ontspannen en is het gevolg dat we meer angst en spanning ervaren. 

Onderzoek naar een magnesium deficiëntie

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zonder magnesiumtekort of mensen die magnesiumsupplementen nemen om dit tekort op te heffen, beter en dieper slapen dan mensen met een magnesiumtekort. 

Gevolgen van gebrek aan magnesium

Er is een verband tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, hart- en vaatziekte, migraine, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen. Maar ook depressiviteit, stemmingswisselingen agressie en schizofrenie! 
Het is dus van enorm belang dat er géén magnesiumtekort is in je lichaam. Het goede nieuws is dat supplementen zijn bewezen te werken om het tekort op te heffen. 

Hoe herken je een tekort aan magnesium?

Het normale voedingspatroon bevat over het algemeen weinig magnesium. Er zijn ook voedingsstoffen die magnesium onttrekken aan ons lichaam. Zo kan het binnenkrijgen van magnesium in combinatie met een calciumproduct zoals zuivel, de opneembaarheid van magnesium significant verslechteren. Calcium en magnesium hebben namelijk de zelfde receptoren (ontvangers). Ook kan de anti-anticonceptiepil de opneembaarheid van magnesium negatief beïnvloeden.

Heb jij last van de volgende signalen?

 • Slechte slaap 
 • Nachtmerries 
 • Spierkrampen, trillingen of spierzwakte 
 • Zenuwtrekjes 
 • Verstijfde spieren 
 • Chronische vermoeidheid 
 • Depressie 
 • Duizeligheid 
 • Migraine 
 • Hartritmestoornissen 
 • Slechte concentratie 

Wat is Magnesium Tauraat?

Magnesium is te vinden in vele vormen, sommige zijn beter opneembaar door ons lichaam dan anderen. Dit wordt ook wel ‘bio beschikbaarheid’ genoemd. Vaak zien we dat losse magnesium supplementen een lage bio beschikbaarheid hebben. Ons lichaam neemt deze minder goed op en daardoor krijgen we niet de resultaten die we mogen verwachten van het suppleren.


In onze samenstelling hebben wij gebruik gemaakt van magnesium tauraat. Dit is een hoge biologische beschikbare en organisch gebonden vorm van magnesium. Andere soorten zijn minder biologisch beschikbaar en worden dan ook veel minder goed opgenomen door ons lichaam. Om ons product een optimale werking te geven kiezen wij dus voor deze variant, niet geheel onbelangrijk! 

voorkant van de good night caps

Conclusie: Is magnesium dus een wondermiddel om beter te slapen?

Magnesium blijkt een van de belangrijkste stoffen te zijn die ons lichaam nodig heeft om onze vitale functies te reguleren en beter te slapen. 
Een magnesiumtekort kan voor ernstige langdurige problemen zorgen, zowel geestelijk als fysiek. 

Omdat de meeste mensen niet genoeg magnesium uit hun voeding binnenkrijgen, is het aan te raden om magnesium te suppleren in een hoge bio-beschikbare vorm. De Goodnight caps bevatten magnesium taurinaat Ata-mg. Dit is een van de magnesiumsoorten met een goede kwaliteit en hoge bio-beschikbaarheid. Het is dan ook aan te raden om naast een gevarieerde voeding, gebruik te maken van magnesium supplementen. 
Het nemen van de Goodnight caps® zorgt ervoor dat het magnesiumgehalte op peil blijft. Hierdoor zul je ook weer lekker kunnen slapen. De Goodnight caps bestel je hier.

Binnenkort lees je meer over onze andere natuurlijke stoffen die wij gebruikt hebben in onze Goodnight caps®! 

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email