consiouz logo blauw bm donker

Heb jij rusteloze benen? Wij geven je 6 waardevolle tips

Heb jij rusteloze benen? Wij geven je 6 waardevolle tips

Heb jij last van rusteloze benen? Rusteloze benen kunnen erg vervelend zijn omdat je vooral ’s avonds en ’s nachts je benen constant over elkaar heen wrijft. Het lukt je gewoon niet om je benen stil te houden. In dit artikel geven we je 6 waardevolle tips om dit onrustige gevoel te verminderen.

Wat is het rusteloze benen syndroom?

Als het je niet lukt om je benen stil te houden dan spreken we van rusteloze of onrustige benen. Je kuiten of onderbenen geven een vervelend of kriebelend gevoel. Hierdoor heb je de neiging om je benen te bewegen. Het kan zelfs zo zijn dat je benen vanzelf schoppende bewegingen maken. De klachten van onrustige benen zijn erg vervelend, maar de aandoening kan over het algemeen geen kwaad. Het heeft wel een grote invloed op je slaap, wat wel kan leiden tot grotere gevolgen. 

Zijn rusteloze benen gevaarlijk?

Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt kunnen lezen zijn rusteloze benen niet per se gevaarlijk. De aandoening is natuurlijk wel erg vervelend maar het heeft geen ergere gevolgen. Als je bijvoorbeeld vocht in je benen hebt kan dit leiden tot minder goede bloedcirculatie, dit is gelukkig bij rusteloze benen niet het geval.

Oorzaken van restless legs

Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van rusteloze benen. De precieze oorzaak van rusteloze benen is niet bekend. Wat we wel weten is dat de oorzaak hiervan niet in de benen ligt, maar in de hersenen. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op rusteloze benen vergroten.

Rustelozen benen tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van onrustige benen, omdat er in deze periode het vaakst een ijzertekort plaatsvindt. Waarom een ijzertekort tot rusteloze benen kan leiden is nog niet bekend.

Er is wel gebleken dat er een relatie zou zijn tussen het dopamine niveau en het ijzer niveau. Een ijzertekort zou kunnen leiden tot minder dopamine waardoor het brein minder goed kan communiceren met het zenuwstelsel. Dit kan uiteindelijk leiden tot onvrijwillige bewegingen.

Erfelijkheid en leeftijd

In ongeveer 50% van de gevallen zitten rusteloze benen in de familie. Ook je leeftijd speelt een rol, vanaf je 45e levensjaar heb je meer kans om rusteloze benen te krijgen.

Diabetes en chronische nierschade

Mensen die diabetes hebben, hebben een grotere kans op de aantasting van het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de kans op rusteloze benen vergroot. Chronische nierschade kan ook onrustige benen veroorzaken. De exacte redenen hierachter zijn nog niet helemaal duidelijk.

De overgang

Restless legs kunnen veroorzaakt worden door de overgang. Tijdens de overgang kan de hormoonspiegel veranderen waarbij er een ijzergebrek kan ontstaan.

Gebruik van medicijnen

Er zijn medicijnen die dit probleem kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan medicijnen zoals antidepressiva en medicijnen tegen misselijkheid of allergieën.

6 tips tegen rusteloze benen

In dit hoofdstuk geven we je 6 waardevolle tips waardoor je in de toekomst minder last van rusteloze benen zult hebt.

1: Beweeg voldoende

Door veel te bewegen zouden de symptomen van rusteloze benen verminderd kunnen worden. Doordat je gaat sporten kan de bloedsomloop verbeterd worden waardoor je minder last hebt. Doe dit wel alleen in de ochtend of middag want beweging in de avond kan leiden tot juist ergere symptomen van rusteloze benen.

2. Zorg voor afwisseling in je houding

Probeer om gedurende de dag niet een hele dag te zitten of een hele dag te staan. Het is belangrijk om dit af te wisselen zodat je een goede bloedomloop blijft houden. Door je houding af te wisselen, worden de klachten minder.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Het is belangrijk dat je een vast slaapritme hanteert. Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. Als je deze tip opvolgt, zul je merken dat je sneller in slaap valt en minder last hebt van die vervelende rusteloze benen. Zorg ook voor een goede slaapomgeving. In dit artikel lees je interessante informatie over het verduisteren van je slaapkamer.

Heb je moeite met slapen? Probeer dan onze Good Night Caps en Dream Caps. Meer informatie over deze producten kun je vinden in onze webshop. 

4. Leg een stuk zeep in je bed

Je zult nu wel denken, een stuk zeep in bed? Een aparte tip maar dit kan je helpen! Leg een stuk zeep bij het voeteneinde van je bed. Mensen die last hebben van rusteloze benen ervaren dit als rustgevend. Probeer het eens zou ik zeggen.

5. Goede voeding

Vitamines C, E en Zink zijn goed voor je lichaam. Door voldoende vitamines en zink binnen te krijgen zouden de symptomen van rusteloze benen verminderd kunnen worden.

Probeer ook om extra magnesium binnen te krijgen. Magnesium verbetert de functies van de spieren en het zenuwstelsel. Er zijn verschillende producten die veel magnesium bevatten. Het is aan te raden om bananen, avocado’s, spinazie, noten en peulvruchten te eten.

6. Drink minder koffie en alcohol

Probeer om minder koffie en alcohol overdag te drinken zodat je in de avond beter kunt slapen. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email