consiouz logo blauw bm donker

De invloed van blauw licht op slaap

De invloed van blauw licht op slaap

Wist je dat al het licht dat van je elektronische apparaten afkomt een enorme invloed heeft op je nachtrust? Dit licht noemen we blauw licht. In deze blog leg ik uit wat blauw licht is, welke invloed blauw licht heeft op je slaap en hoe je het nadelige effect hiervan kan minimaliseren.

Kijk voor het lezen van de blog deze video!

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een kleur in het zichtbare lichtspectrum die door het menselijk oog kan worden waargenomen. Het heeft een korte golflengte, wat betekent dat het veel energie produceert.  Vroeger kwam blauw licht hoofdzakelijk van de zon, maar tegenwoordig komt het ook van digitale schermen (zoals op tv’s, smartphones, computers, laptops, tablets en spelconsoles), elektronische apparaten, led- en tl-verlichting.

Om de impact van blauw licht te verminderen, kunnen mensen overwegen om ’s avonds het gebruik van digitale apparaten te beperken, speciale ‘nachtmodus’-instellingen op hun schermen te gebruiken of blauwlichtfilterbrillen te dragen. Het begrijpen van de bronnen en effecten van blauw licht kan bijdragen aan het bevorderen van gezondheid en welzijn in een wereld waarin we constant worden blootgesteld aan verschillende soorten verlichting en schermen.

Melatonine productie verstoren

De toename van blootstelling aan blauw licht door het gebruik van moderne technologieën heeft de aandacht getrokken vanwege mogelijke effecten op de gezondheid. Blootstelling aan blauw licht, vooral ’s avonds, kan de natuurlijke slaapcyclus beïnvloeden, omdat het de productie van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken. Dit kan leiden tot slaapproblemen en verstoring van het circadiaanse ritme.

Onderzoekers van Harvard hebben het werken in nachtploegen en blootstelling aan blauw licht in de nacht in verband gebracht met verschillende soorten kanker (borst, prostaat), diabetes, hartaandoeningen, obesitas en een verhoogd risico op depressie.

Wetenschappers weten niet precies waarom blootstelling aan blauw licht ’s nachts zulke nadelige effecten op onze gezondheid lijkt te hebben, maar het is bekend dat blootstelling aan licht de aanmaak van melatonine onderdrukt en dat een lager melatonineniveau de associatie met dit soort gezondheidsproblemen kan verklaren.

De meesten van ons brengen het grootste deel van onze uren die we wakker zijn door met staren naar een digitaal scherm, of het nu de computer op het werk, onze persoonlijke mobiele telefoon, een videogame spelen of gewoon ontspannen en tv kijken is. Digitale vermoeidheid van de ogen is een nieuwe term die wordt gebruikt om de omstandigheden te beschrijven die het gevolg zijn van het gebruik van de populaire elektronische gadgets van vandaag.

Digitale vermoeidheid door blauw licht

Digitale vermoeidheid, met symptomen als wazig zien, concentratieproblemen en lichamelijke klachten, kan zowel volwassenen als kinderen treffen, waarbij overmatig gebruik van digitale apparaten bij jonge kinderen bijzonder zorgwekkend is vanwege de nog in ontwikkeling zijnde ogen; ouders wordt aangeraden het schermgebruik van hun kinderen te beperken.

Effect van blauw licht op je slaap

Het circadiaans ritme is een keurig afgestemde cyclus van 24 uur die ons lichaam helpt te weten wanneer het essentiële functies moet uitvoeren. Licht is de belangrijkste factor bij het afstemmen van circadiaanse ritmes en voor een groot deel van de menselijke geschiedenis waren deze ritmes nauw afgestemd op zonsopgang en zonsondergang. 

Met de komst van kunstlicht en elektronica worden mensen voor het slapengaan aan steeds meer licht blootgesteld. Hoewel alle soorten zichtbaar licht het circadiaanse ritme kunnen beïnvloeden, heeft blauw licht de grootste impact.

We halen het meeste uit onze blootstelling aan blauw licht van de zon. Blauw licht stimuleert delen van de hersenen die ons alert maken, waardoor onze lichaamstemperatuur en hartslag stijgen. Overdag kan blauw licht de prestaties en aandacht verbeteren, ons circadiaans ritme afstemmen en ons klaarstomen voor een betere nachtrust, nadat de zon ondergaat.

Een goed getimede blootstelling aan blauw licht kan verschillende slaapstoornissen behandelen. Circadiaanse ritmestoornissen treden op wanneer de circadiaanse ritmes van een persoon niet in overeenstemming zijn met hun omgeving. Lichttherapie, en in het bijzonder blauw licht, kan helpen de circadiaanse ritmes van het lichaam op een lijn te brengen en de slaap te verbeteren.

Blauw licht onderdrukt de afgifte van melatonine geproduceerd door het lichaam. Hoewel dit overdag nuttig kan zijn, wordt het ’s nachts nutteloos als we proberen te slapen. ’s Avonds worden blootgesteld aan blauw licht kan ons brein doen denken dat het nog steeds dag is, waardoor het circadiaans ritme wordt verstoord en we ons alert voelen in plaats van moe.

Een chronisch verkeerde afstemming van circadiaanse ritmes kan ook leiden tot veel negatieve gezondheidseffecten, waaronder stofwisselingsstoornissen en psychische aandoeningen zoals depressie en slapeloosheid.

Met de aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid die gepaard gaan met blootstelling aan blauw licht in het donker, is het belangrijk om de bronnen van blauw licht te begrijpen en manieren om de risico’s te verminderen.

Tips om blootstelling aan blauw licht te verminderen

  • Gebruik ’s avonds de ‘night shift’ functie op je Smartphone. Deze filtert een groot gedeelte van het blauwe licht uit je scherm.
  • Gebruik een screenprotector die het blauw licht filtert uit je scherm.
  • Zorg ervoor dat je geen blauw licht van schermen bekijkt, zoals dat van een TV of laptop, minimaal 1.5 uur voor het slapen.
  • Gebruik de ‘schermtijd’ instelling in je Smartphone om apparaat gebruik vanaf een bepaalde tijd uit te schakelen (apparaat vrije tijd).
  • Maak je kamer zo donker mogelijk
  • Gebruik een blue light absorberende bril. Let op: Dus geen blue light blocker glazen. Deze hebben geen bewezen werking.  Je wilt dus een blue light bril met blauw licht absorberende glazen

Advies van Consiouz

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel over het effect van blauw licht op je slaap veel hebt kunnen leren. Nu is het belangrijk dat jij al onze bovenstaande tips gaat toepassen. Ten slotte kunnen onze Good Night Caps jou ook een duwtje in de rug helpen met het optimaliseren van je slaapkwaliteit. Probeer nu voor 5 nachten!.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email