consiouz logo blauw bm donker

Bewezen technieken om sneller in slaap te vallen

Bewezen technieken om sneller in slaap te vallen

Wil je net lekker gaan slapen, kun je niet in slaap vallen. Bijna de helft van de volwassenen maakt in zijn leven wel een periode van slapeloosheid door. Dit is natuurlijk erg vervelend en frustrerend. Door dit artikel te lezen zet je alvast een stap in de goede richting. Wij geven je een aantal bewezen technieken zodat jij sneller in slaap kunt vallen.

Waarom is het moeilijk om in slaap te vallen?

Gemiddeld duurt het 30 minuten voordat je in slaap valt. Maar hoe komt het dat je na 30 minuten nog steeds niet in slaap kunt vallen? Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor jij moeilijk in slaap kunt vallen.

1. Geluidoverlast

Het is belangrijk om een slaapkamer te hebben waar geen geluiden zijn. Een snurkende partner kan bijvoorbeeld je nachtrust verstoren. Probeer te slapen met oordopjes of een anti snurk beugel zodat het geluid geblokkeerd wordt.

2. Je hebt geen optimale slaapomgeving

Een goede slaapkamer moet aan een aantal eisen voldoen. Je slaapkamer moet donker zijn, een lage temperatuur hebben en er mag geen geluid binnen komen. Wij hebben een artikel geschreven waarin handige tips staan om je slaapkamer te kunnen verduisteren. Dit artikel kun je hier lezen .

3. Slaapstoornis

Heb jij last van een slaapstoornis? Dit kan een reden zijn waarom je slecht in slaap valt. Maar ook een jetlag of de overgang kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Twijfel jij of je een slaapstoornis hebt? Laat jezelf dan testen.

4. Stress

De meeste mensen vallen moeilijk in slaap omdat ze met stress naar bed gaan. Het is belangrijk om eerst je lichaam te laten ontspannen voordat je naar bed gaat. Wanneer je stress hebt, lig je vaak lang te piekeren waardoor je niet kunt slapen.

Bewezen tactieken die jouw helpen hem sneller in slaap te vallen

In het vorige alinea ben je erachter gekomen waarom jij moeilijk in slaap kan vallen. In deze alinea geven we je waardevolle tactieken die jouw helpen om sneller in slaap te vallen. Deze technieken zijn wetenschappenschappelijk onderbouwde methodes.

Haal je klok weg

Doe jezelf een plezier en haal je klok weg. Als je niet meteen kan slapen, kijk jij automatisch op je klok. Door continue op je klok te kijken roep je negatieve gedachten op. Hierdoor neemt de stress alleen maar toe, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Denk aan een rustige omgeving

Als je niet in slaap kan vallen, probeer dan om aan een rustige omgeving te denken. Denk aan een omgeving die je een tijdje kan afleiden waardoor je sneller in slaap valt.

Vermijdt blauw licht

Zit jij ’s avonds voordat je gaat slapen nog op je telefoon? Doe dit niet meer. Door licht produceert je lichaam melatonine. Blauw licht verstoord je biologische klok waardoor je slaap verstoord kan worden. Niet alleen smartphones produceren blauw licht, ook bijvoorbeeld tablets en LED-lampen.

Neem een warme douche

Door een warme douche te nemen een uur voordat je gaat slapen, zal je lichaamstemperatuur sneller dalen. Doordat je lichaamstemperatuur snel daalt na een warme douche val je sneller in slaap.

Luister naar rustige muziek

Kun je niet slapen? Rustige muziek kan ervoor zorgen dat je toch in slaap valt. Uit een studie is gebleken dat 45 minuten voor het slapengaan ontspannende muziek je kan helpen om in slaap te vallen. Luister ontspannende en rustige muziek met een ritme van 60 tot 80 slagen per minuut. Hier onder heb ik een video geplaatst die erg populair is. 

Doe ontspanningsoefeningen

Progressieve spierontspanning kan je helpen om beter in slaap te vallen. Progressieve spierontspanning is een actieve ontspanningstechniek waarbij je je spieren iedere keer weer aan- en ontspant.

Je begint om langzaam verschillende spiergroepen in je lichaam aan te spannen en weer te ontspannen. Het is de bedoeling dat je elke spiergroep 5 seconden aanspant. Daarna laat je langzaam weer los en blijf je voor 10 seconden in de ontspannen toestand. Herhaal dit drie keer per spiergroep.

Doe iets anders als je niet kan slapen

Als je midden in de nacht wakker wordt en binnen 20 minuten niet meer kan slapen, is het verstandig om even uit je bed te stappen. Blijf vooral uit de buurt van blauw licht en doe even wat ontspannens. Het is belangrijk om uit je bed te komen als je niet kunt slapen. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, maar als je 8 uur in bed doorbrengt en er maar 5 slaapt wordt je bed een plek om te denken in plaats van om te slapen.

Wat te doen als je nog niet kan slapen na deze technieken?

Kun jij nog niet slapen na het volgen van al deze technieken? Het beste advies wat ik je kan geven is om deze technieken te blijven herhalen. Dit kan even duren, maar geef vooral niet op. Maak van bovenstaande technieken een vast routine als je niet kan slapen.

Een andere oplossing is om contact op te nemen met onze slaapexpert Martien Wijnen. Hij helpt je graag verder. Je kunt hem bereiken via info@consiouz.nl

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email