consiouz logo blauw bm donker

Ashwagandha supplementen, wat zijn de voordelen en hoe gebruik je ze?

Ashwagandha supplementen, wat zijn de voordelen en hoe gebruik je ze?

Consiouz neemt producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor mensen die hun slaap willen verbeteren. Ashwagandha is een populair product en diverse onderzoeken laten zien dat het nemen van dit supplement, gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. In deze blog gaan we er dieper op in. 

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een groenblijvende struik die groeit in India, het Midden-Oosten en delen van Afrika. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. Al honderden jaren gebruiken mensen de wortels en oranjerode vruchten van ashwagandha voor medicinale doeleinden. Het kruid wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd.

De naam “ashwagandha” beschrijft de geur van zijn wortel, wat “als een paard” betekent. Ashwa betekent per definitie paard.

Beoefenaars gebruiken dit kruid als een algemeen tonicum om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen. Sommigen beweren ook dat het kruid gunstig kan zijn voor bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en angst.

Meer onderzoek is nodig; tot op heden zijn veelbelovende studies naar de gezondheidsvoordelen van ashwagandha vooral bij dieren uitgevoerd. In dit artikel ga ik in op het traditionele gebruik van ashwagandha, hoe het te gebruiken en het bewijs achter de mogelijke gezondheidsvoordelen en risico’s.

Waar gebruiken mensen ashwagandha voor?

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde. Dit is een van ’s werelds oudste medische systemen en een van India’s gezondheidszorgsystemen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha beschouwd als een Rasayana. Dit betekent dat het helpt om de jeugd te behouden, zowel mentaal als fysiek.

Er zijn aanwijzingen dat het kruid neuroprotectieve (hersenbeschermende) en ontstekingsremmende effecten kan hebben. Ontsteking ligt ten grondslag aan veel gezondheidsproblemen en het verminderen van ontstekingen kan het lichaam beschermen tegen verschillende aandoeningen.

Mensen gebruiken ashwagandha bijvoorbeeld om het volgende te behandelen:

 • spanning
 • stress
 • ongerustheid
 • vermoeidheid
 • pijn
 • huid condities
 • suikerziekte
 • artritis
 • epilepsie

Verschillende behandelingen maken gebruik van verschillende delen van de plant, inclusief de bladeren, zaden en vruchten. Het Ashwagandha kSM-66 kruid wint aan populariteit in het Westen. Tegenwoordig kun je Ashwagandha kopen als supplement, ook in Nederland.

Wetenschappelijke studies hebben gesuggereerd dat Ashwagandha gunstig kan zijn voor een aantal aandoeningen. Dat gezegd hebbende, weten onderzoekers niet veel over hoe het kruid reageert in het menselijk lichaam. De meeste studies tot nu toe hebben gebruik gemaakt van dier- of celmodellen, wat betekent dat wetenschappers niet weten of dezelfde resultaten bij mensen zullen optreden.

Voordelen van Aswagandha

Aswagandha is nieuw, maar t och zijn er al onderzoeken die laten zien dat het suppleren van deze kruid voordelen met zich mee brengt. 

Stress en angst

Ashwagandha kan een kalmerend effect hebben op angstsymptomen in vergelijking met het medicijn lorazepam, een kalmerend middel en angstmedicatie.

Een onderzoek uit 2000 suggereerde dat het kruid een angstverminderend effect had dat vergelijkbaar was met lorazepam, wat suggereert dat ashwagandha even effectief zou kunnen zijn voor het verminderen van angst. De onderzoekers voerden deze studie echter uit bij muizen, niet bij mensen.

In een studie uit 2019 bij mensen ontdekten onderzoekers dat het nemen van een dagelijkse dosis van 240 milligram (mg) ashwagandha het stressniveau van mensen significant verminderde in vergelijking met een placebo. Dit omvatte verminderde niveaus van cortisol, een stresshormoon.

In een ander onderzoek uit 2019 bij mensen resulteerde het innemen van 250 mg of 600 mg ashwagandha per dag in lagere gerapporteerde stressniveaus en lagere cortisolspiegels.

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, moeten wetenschappers meer gegevens verzamelen voordat ze het kruid kunnen aanbevelen om angst te behandelen.

Artritis

Ashwagandha kan werken als een pijnstiller en voorkomt dat pijnsignalen langs het centrale zenuwstelsel reizen. Het kan ook enkele ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Om deze reden hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van vormen van artritis, waaronder reumatoïde artritis.

Een klein onderzoek uit 2015 bij 125 mensen met gewrichtspijn ontdekte dat het kruid potentieel heeft als behandelingsoptie voor reumatoïde artritis.

Een gezond hart

Sommige mensen gebruiken Ashwagandha om hun hartgezondheid te verbeteren, waaronder:

 • Het verlagen van hoge bloeddruk
 • verlagen van hoog cholesterol
 • pijn op de borst verlichten
 • hartziekte voorkomen

Er is echter weinig onderzoek om deze voordelen te ondersteunen.

Een studie uit 2015 bij mensen suggereerde dat Ashwagandha-wortelextract het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen van een persoon zou kunnen verbeteren, wat de gezondheid van het hart zou kunnen verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig.

Alzheimer behandeling

Volgens een analyse uit 2011 hebben verschillende onderzoeken het vermogen van Ashwagandha onderzocht om hersenfunctieverlies te vertragen of te voorkomen bij mensen met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington en de ziekte van Parkinson.

Naarmate deze aandoeningen voortschrijden, raken delen van de hersenen en de verbindingspaden beschadigd, wat leidt tot verlies van geheugen en functie. Deze beoordeling suggereert dat wanneer muizen en ratten ashwagandha krijgen tijdens de vroege ziektestadia, het mogelijk bescherming kan bieden.

Kanker

Dezelfde analyse uit 2011 beschrijft ook enkele veelbelovende onderzoeken die aantoonden dat ashwagandha de celgroei bij bepaalde vormen van kanker zou kunnen stoppen. Dit omvat het verminderen van longtumoren in dierstudies.

Hoe gebruik ik Ashwagandha het beste?

De dosering van Ashwagandha en de manier waarop mensen het gebruiken, hangt af van de aandoening die ze hopen te behandelen. Er is geen standaarddosering op basis van moderne klinische onderzoeken.

Verschillende onderzoeken hebben verschillende doseringen gebruikt. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van 250-600 mg per dag stress kan verminderen. Andere studies hebben veel hogere doseringen gebruikt.

Capsuledoseringen bevatten vaak tussen de 250 en 1500 mg Ashwagandha. Het kruid komt in de vorm van een capsule, poeder en vloeibaar extract.

In sommige gevallen kan het nemen van hoge doses onaangename bijwerkingen veroorzaken. Het is het beste om met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te praten over veiligheid en dosering voordat u nieuwe kruidensupplementen gebruikt, waaronder Ashwagandha. Je kunt ook ons om hulp vragen door te mailen naar info@consiouz.nl.

Bijwerkingen

Mensen kunnen Ashwagandha meestal verdragen in kleine tot middelgrote doses. Er zijn echter niet genoeg lange termijn studies geweest om de mogelijke bijwerkingen volledig te onderzoeken.

Het nemen van te grote hoeveelheden Ashwagandha kan leiden tot spijsverteringsproblemen, diarree, misselijkheid en braken. Dit kan komen door irritatie van het darmslijmvlies.

Is het gevaarlijk?

Zwangere vrouwen moeten het gebruik van Ashwagandha vermijden, omdat dit de foetus en vroegtijdige bevalling kan veroorzaken.

Een andere potentiële zorg voor Ayurvedische kruiden is dat de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) de fabrikanten niet reguleert. Dit betekent dat ze niet aan dezelfde normen worden gehouden als farmaceutische bedrijven en voedselproducenten.

Het is mogelijk dat kruiden verontreinigingen bevatten, zoals zware metalen, of dat ze het eigenlijke kruid helemaal niet bevatten. Mensen moeten er zeker van zijn dat ze wat onderzoek doen naar de fabrikant voordat ze een product kopen. Dit is precies de reden dat Consiouz hoogwaardige kwaliteitsproducten aanbiedt, waarvan de herkomst duidelijk is.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health kunnen sommige ayurvedische producten lood, kwik en arseen bevatten in niveaus die hoger zijn dan wat deskundigen als acceptabel beschouwen voor de dagelijkse inname door de mens.

In het kort..

Ashwagandha is een kruidenbehandeling in de Ayurvedische geneeskunde. Sommige onderzoeken suggereren dat Ashwagandha een reeks gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder het verminderen van stress en angst en het verbeteren van artritis.

Zwangere vrouwen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen moeten met hun arts overleggen voordat ze Ashwagandha gebruiken.

Als jij ervoor kiest om dit kruid te gebruiken is het verstandig om dit te doen bij een betrouwbare aanbieder van voedingssupplementen. Je kunt deze binnenkort ook via Consiouz bestellen! Mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email