consiouz logo blauw bm donker

7 tips tegen slapeloosheid

7 tips tegen slapeloosheid

Lig je net lekker in bed, kun je niet slapen. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Slapeloosheid is een veelvoorkomende slaapstoornis die staat voor moeilijk inslapen, vaak wakker worden tijdens de nacht of te vroeg wakker worden in de ochtend. In dit artikel gaan we je de gevolgen, oorzaken en 7 waardevolle tips geven tegen slapeloosheid.

Symptomen van slapeloosheid

Slapeloosheid wordt ook wel insomnie genoemd en is een slaapstoornis waar veel mensen in Nederland last van hebben. Insomnie of slapeloosheid staat voor last met in- en doorslapen, vroegtijdig ontwaken en een niet- verkwikkende of slechte slaap. Er wordt gesproken van slapeloosheid als je hier minstens 3 keer per week last van hebt. Maar waar moet je nou precies last van hebben?

Drie verschillende vormen van insomnie

 • Moeite om in slaap te komen (je doet er langer dan 15-30 minuten over)
 • Je wordt vaak wakker gedurende nacht
 • Vroeg wakker en niet meer door kunnen slapen

Het is belangrijk om dit niet te negeren

Als je over het algemeen een goede nachtrust hebt, besef je vaak niet waarom voldoende slaap belangrijk is. Maar wanneer je een keer een slechte nachtrust hebt, merk je vaak pas hoe belangrijk een goede nachtrust daadwerkelijk is.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we vol energie aan een nieuwe dag kunnen beginnen. Door goed te slapen worden beschadigde cellen hersteld en word je stofwisseling gereguleerd. ’s Nachts hebben je hersenen de tijd om alle informatie te verwerken en in je langetermijngeheugen op te slaan. Ook word je immuunsysteem aangesterkt en geactiveerd tijdens het slapen.

Wist jij dat een goede nachtrust ook helpt tijdens het afvallen en bij spieropbouw? Er zijn dus genoeg redenen om te investeren in een goede nachtrust.

Gevolgen van slapeloosheid

Je hebt het vast zelf wel eens ervaren, als je weinig slaapt begin je automatisch slechter aan je dag. Alles is al snel te veel en je kunt jezelf moeilijk concentreren. Dit kan je prestaties op school of werk beïnvloeden omdat je weinig energie hebt. Wij hebben een aantal gevolgen van slapeloosheid voor je op een rijtje gezet.

Op korte termijn kan slapeloosheid de volgende gevolgen hebben:

 • Vermoeidheid
 • Snel geïrriteerd
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Neerslachtigheid
 • Hoofdpijn
 • Darmklachten

Op langere termijn kan slapeloosheid grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat je een hogere kans hebt op een depressie, overgewicht en suikerziekte.

Oorzaken van slapeloosheid

Heb jij slaapproblemen? Slaapproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Soms is een slechte nachtrust wel te verklaren, maar dit is zeker niet altijd het geval. In dit hoofdstuk geven we je 7 mogelijke oorzaken van slapeloosheid.

 • Je ervaart stress.
 • Je zit in een lastige situatie.
 • De kamertemperatuur van je kamer ligt niet tussen de 16 en 21 graden.
 • Te veel alcohol, cafeïne voordat je naar bed gaat.
 • Een intensieve training laat op de avond.
 • Je hebt geen goed slaapritme.
 • Geluidoverlast.

7 tips tegen slapeloosheid

 1. Controleer je slaapomgeving

Voel jij je prettig in je slaapkamer? Zorg ervoor dat je slaapkamer voor rust zorgt. Leg je kleren netjes in je kast en laat geen vuile was in je slaapkamer slingeren. Lucht ook elke dag je kamer en zorg ervoor dat de slaapkamer temperatuur tussen de 16 en 21 graden ligt.

2. Eet gezond

Kies in de avond voor een gezonde maaltijd in plaats van voor suiker en vet. Ongezonde maaltijden liggen zwaar op je maag waardoor je moeilijker kunt slapen.

3. Sport niet te laat in de avond

Hoe laat sport jij in de avond? Sport kan je helpen om in slaap te vallen. Maar een vermoeiende training te laat op de avond kan jouw nachtrust verstoren. Plan je training in de ochtend of middag. Mocht je alleen in de avond kunnen sporten, plan het dan zo in dat je 2 uur voordat je naar bed gaat klaar bent.

4. Neem een warme douche

Een warme douche of een lekker warm bad kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Warm water zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden en dat je spieren ontspannen. Het is alleen niet de bedoeling dat je te heet doucht. Je stimuleert dan je bloedsomloop waardoor je weer sneller wakker wordt.

5. Vindt een goed ritme

Probeer om elke dag hetzelfde ritme te hanteren. Eet op dezelfde tijden en ga op een vast tijdstip naar bed. Een avondritueel kan ook helpen, je lichaam weet dan dat het bijna bedtijd is. Luister bijvoorbeeld muziek of maak een rustgevende wandeling.

6. Vermijdt blauwlicht

Kijk jij nog even op je telefoon voordat je gaat slapen? Het is voor veel mensen moeilijk om hun telefoon weg te leggen. Nog snel even dat appje versturen of het nieuws lezen.
Telefoons, tv’s tablets etc. produceren blauw licht en hebben een negatieve invloed op het hormoon melatonine. Blauw licht zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt en dat je slaapritme overhoop wordt gegooid. Probeer bijvoorbeeld eens om je telefoon in de woonkamer te laten liggen.

7. Stop je gedachten

Zorgen jouw gedachten ervoor dat je midden in de nacht wakker schrikt? Probeer jezelf af te leiden, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om je gedachtes op te schrijven in een boekje. Op deze manier kun je jouw gedachten aan de kant schuiven.

Slaapsupplement

Mocht je na het toepassen van deze tips nog niet goed slapen, probeer dan onze Good Night Caps. Wij bieden een unieke samenstelling van wetenschappelijke onderbouwde natuurlijke ingrediënten aan, die jouw slaapkwaliteit verbeteren.

Wil je meer informatie over de ingrediënten en werking? Klik hier voor meer informatie

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email